Hardbarkede supportere har de siste årene skapt mye trøbbel på svenske fotballtribuner. Etter det siste tilfellet i Stockholm-derbyet har de kritiske røstene blitt flere.
– En kniv i døren midt i julehelgen har forekommet, sier den tidligere politisjefen Fredrik Gårdare.
I kjølvannet av det avbrutte Stockholm-derbyet mellom Hammarby og Djurgården sist helg har mange hatt noe å mene om fotballens problemer med tribunekaos og de mest hardbarkede supportergruppene.
En av disse er idrettsminister Jakob Forssmed. Statsråden etterlyser blant annet en kulturendring der spillere og ledere ikke toner ned eller bagatelliserer «farlig oppførsel på tribunene.»
I en skriftlig uttalelse har Djurgården riktignok fordømt enkelte supportergruppers oppførsel. Men generelt pleier representanter fra fotballens ulike klubber å være forsiktige i hvordan de uttrykker seg.
Det mener Fredrik Gårdare, tidligere sjef for politiets aksjonsgruppe mot kriminelle innen idretten. Og det av flere grunner.
– For det første genererer de mest engasjerte supporterne mye inntekter til klubben. Akkurat den supporterkulturen blir også hørt og bidrar til å skape en stemning som gjør arrangementene mer spennende, sier han.
Har blitt normalt
Et tredje perspektiv er at de som sier ifra, risikerer trusler.
– Patroner i brev. Punkterte bildekk på gårdsplassen. Det er avanserte metoder de benytter, og dessverre har de alltid vært veldig vellykkede i å skremme klubbene, sier Gårdare videre.
Bråkete fotballkamper blitt normalisert gjennom mange år, mener han.
– At 350 politifolk skal jobbe på kamper hver uke i fotballsesongen har blitt en selvfølge. Det er normalisering, utmattelse og resignasjon at dette bare fortsetter år etter år.
Dialogbasert løsning
Anders Almgren er ansvarlig for Enable Sverige, en uavhengig organisasjon som samarbeider med representanter for fotballen, supporterne og politiet for trygge fotballarrangementer.
– At enkeltstående supportere på en bevisst måte klarer å avbryte kamper når resultatene går imot, er et nytt fenomen som nå merkes i Sverige, hevder Almgren.
– Det er for tidlig å kalle det en trend, men det er viktig å vurdere om dette er noe som holder på å etablere seg, og hvordan man kan stoppe det, fortsetter han.
Han tror på en dialogbasert løsning, der også de mest hardbarkede supportergruppene inkluderes.
– I debatten fremstilles det ofte som om supporterne er helt umulige å snakke med, men det er de ikke. Supporterkulturen er åpen for dialog, bare man forstår hvordan vi skal kommunisere med dem, sier Almgren.