Gerrit Mosebach påstår at politikerne er i lommen på utviklerne i Oma og overkjører sine egne fagetater. Slike sleivete påstander ødelegger det offentlige ordskiftet.
Publisert: 24.03.2025 08:00
I et debattinnlegg 12. mars er arkitekt og Gamlebyen-beboer Gerrit Mosebach redd for at sårbare Grønland skal bli ødelagt av festivalen Oslo Urban Week. Han om det.
Hva og hvem er Oma?
Mosebach går helt tilbake til 2012 for å «avsløre» hva Oslo Metropolitan Area (Oma) egentlig er for noe, og skriver: «Oma er i utgangspunktet en ren PR-organisasjon for eiendomsutvikling.»
Oma ble stiftet i 2012 for å representere Oslo-regionen på eiendomsmessen Mipim, i tett samarbeid med Oslo kommune. Hvert år hadde vi et tema som var sydd rundt kommunens store prosjekter. Rett før koronapandemien hadde vi temaet «bilfritt byliv» i tråd med det rødgrønne byrådets satsing, til tross for at flere eiendomsutviklere her hjemme var skeptiske.
Oma ble stiftet for å vise verden hvor god Oslo er på byutvikling. Fjordbyen er det beste eksempelet på et storslått utviklingsprosjekt som både politikerne, planleggerne og utviklerne er fornøyde med. Befolkningen i Oslo er også blitt begeistret.
Hvor er de faglige røstene?
Mosebach påstår at politikerne er i lommen på utviklerne i Oma og overkjører sine egne fagetater. Han høster sikkert begeistrede nikk over halvliterne på en pub i Gamlebyen, men slike sleivete påstander ødelegger det offentlige ordskiftet.
La meg trekke frem to av prosjektene det har stått strid om på Grønland/Vaterland.
Høyhuset Spektrumkvarteret ble riktignok begeistret klappet frem av politikerne, men like begeistret var fagmiljøet i Plan- og bygningsetaten (PBE).
Ta Landbrukskvartalet, som nå står foran første spadetak. Her hadde utvikleren foreslått et høyhus som ble kraftig barbert av PBE. Bystyret fulgte sin egen fagetat. Overkjøring av fagetatene?
Vi må snakke om Grønland
Grønland er både unikt og sårbart. Men Mosebachs forslag om «å gjøre minst mulig» på Grønland er ikke riktig oppskrift. 13 prosent av alle straffesaker i Norge skjer i Oslo sentrum, der Grønland er et av de prioriterte områdene for Politiet. Hvert år flytter rundt en tredjedel av beboerne.
Noen kan selvfølgelig si at «jeg har aldri vært utrygg på Grønland», men mange er faktisk det.
Mosebach stempler alle nye utviklingsprosjekter som gentrifisering – altså fortrengning av de opprinnelige beboerne.
Utviklingsprosjektene på Grønland skjer i all hovedsak ved Oslo S, og noen næringskvartaler på Grønland. Man kan selvfølgelig påstå at leieprisene blir doblet, og at den billige kebabsjappa på hjørnet blir borte fordi det kommer et høyhus 400 meter unna, men den påstanden er i beste fall kuriøs.
Oslo Urban Week
Til høsten gjennomfører Oma Oslo Urban Week på Grønland. Historisk har det vært ca. 90 arrangementer hvert år. Nærmere 90 prosent av disse igjen er for byutviklere og eiendomsbransjen. De aller fleste på Grønland vil altså ikke legge merke til at Oslo Urban Week blir gjennomført.
Men hadde jeg tilhørt lokalmiljøet, ville jeg brukt tiden frem mot Oslo Urban Week til å lage gode prosjektbeskrivelser på aktiviteter og bedt utviklerne om å finansiere dem. Kulturmiljøene får sterkere økonomi, utviklingen skjer på de lokale kreftenes premisser, og utviklerne får sjansen til å utvise sosial bærekraft.
Da blir Grønland vinneren.