Politiet rykker ut til butikktyveri

1 month ago 22



Like før klokka 14.00 mandag rykket politiet ut til en butikk i Lyngdal. Operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder-politiet opplyser at betjeningen har kontaktet politiet på grunn av en butikktyv.

- Han oppførte seg litt vanskelig, så betjeningen kontaktet politiet for assistanse, sier Hægeland.

12:29 i dag Lars Erik Larsen

→ Del

Venter på rapport etter brannen

Søndag morgen døde en kvinne etter en brann i en bolig i Vanse. Hva som startet brannen, er foreløpig uklart.

– Vi avventer rapport fra krimteknisk, sier politistasjonssjef i Farsund og Lyngdal Jan Åge Sakariassen til Lister mandag.

Kvinnen ble hentet ut av røykdykkere, men livet sto ikke til å redde.

Den omkomne er en kvinne i 60-årene.

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

12:15 i dag NTB

→ Del

Våt uke i vente i Sør-Norge – farevarsel for styrtregn

Det er meldt kraftig regn de neste dagene i Sør-Norge. Her fra Trondheimsveien i kraftig regnvær i juli. Foto: Emilie Holtet / NTB

Den første uka i september ser ut til å bli av det fuktige slaget i Sør-Norge, varsler Meteorologisk institutt. Men til helgen kan det bli bedre.

Vakthavende meteorolog Iselin Skjervagen forteller at det i løpet av mandag kveld kommer opp et nytt nedbørsfelt over Sør-Norge.

– I morgen blir det vått på ett eller annet tidspunkt over hele Sør-Norge, sier hun til NTB.

På Twitter siterer Meteorologene Sigbjørn Obstfelders dikt «Regn» når de skal beskrive været denne uka: «Vi hopper i vann, vi triller i sand. Sikk, sakk – vi drypper på tak».

Enkelte steder på Østlandet og Sørlandet kan bygene også bli ganske kraftige, sier Skjervagen.

– Det er vurdert farevarsel på enkelte steder for dette her tirsdag kveld og natt til onsdag. Da er det også fare for lyn og torden i disse områdene.

Det er utstedt gult farevarsel for styrtregn tirsdag kveld og natt til onsdag i et område fra sør for Skien til Lillehammer.

Onsdag kveld og natt til torsdag blir det også ganske kraftige byger i Sør-Norge.

– Det ser ut til å bli verst på Østlandet. Der får man følge med på hva som skjer videre.

Kan bli «sommerhelg» i Oslo

Inn mot helgen er det mer usikkert. Meteorologenes modeller sier litt forskjellige ting, forklarer Skjervagen.

– Den ene jeg ser på, er ganske våt. Mens Yrs modell er mer positiv, med 24 grader og sol i Oslo til helgen. Vi kan jo håpe på det. Jeg har mest troen på det, sier hun.

I Kristiansand ser det ikke så fint ut i helgen, ifølge meteorologen.

– Mens det i Bergen ser ganske fint ut.

12:04 i dag Åse Astri Bakka

→ Del

Tredje kontroll samme morgen og formiddag: Syv tatt for fart

Politiet har vært aktive på kontroll-fronten i Flekkefjord mandag.

Mandag morgen var det promillekontroll i Brogaten der 21 bilførere ble kontrollert. Alle blåste til grønt.

Litt senere ble mopeder kontrollert ved Flekkefjord videregående skole. En fører fikk forelegg på grunn av trimmet moped.

Klokka 12.00 melder operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder-politiet at UP har hatt trafikkontroll på E39 i Flekkefjord.

- De skrev ut syv forenklede forelegg. Høyeste hastighet var 103 km/t i 70-sone, ifølge politiet.

11:34 i dag NTB

→ Del

Nordmenns forbruksgjeld øker: – Kan tyde på at sommerferien ble dyrere enn planlagt

Forbruksgjelden i Norge øker. Sommerferien kan ha blitt dyrere enn enkelte, tror daglig leder Stein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon. Her et bilde av turister i en handlegate i gamlebyen i Chania på Kreta i Hellas. Foto: Halvard Alvik / NTB

Hittil i år har forbruksgjelden til Ola og Kari Nordmann økt med 6,9 milliarder kroner. I sommerferiemånedene juli og august økte gjelden med 4,5 milliarder.

Daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen, sier at det til tross for en nedgang i forbruksgjeld i juni på 2,3 milliarder, var det i juli og august en betydelig økning i både rentebærende kredittkortgjeld og nedbetalingslån.

– Dette kan tyde på at sommerferien ble dyrere enn planlagt, og at flere nå sprer utbetalingene utover høsten, sier han i en pressemelding.

1. september var den totale forbruksgjelden i Norge på 167,3 milliarder kroner. Det er en økning på 2,7 milliarder i august.

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 11,4 milliarder kroner (7,3 prosent). Nedbetalingslån har økt med 5,7 milliarder (6,6 prosent), og kredittkortgjeld har økt med 5,7 milliarder (8,3 prosent). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor.

Forbruksgjelden økte markant i siste kvartal i fjor, spesielt grunnet en vekst i nedbetalingslån.

– Selv om veksten var lavere i første halvår, ser vi nå en klar økning de siste to månedene, hovedsakelig drevet av kredittkortbruk. Den rentebærende kredittkortgjelden vokser raskere enn på samme tid i fjor, sier Karstensen.

11:08 i dag NTB

→ Del

Nkom åpner tilsyn etter trøbbel med politiets nødnummer

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil føre tilsyn med Telenor etter at politiets nødnummer 112 var umulig å ringe torsdag kveld. Her et bilde fra politiets operasjonssentral i Ski.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil føre tilsyn med Telenor etter at det i tre timer var umulig å ringe politiets nødnummer 112 torsdag kveld.

Sikkerhetsdirektør i Nkom, Svein Scheie, sier at de ser svært alvorlig på at det oppstår en slik feil som rammer publikums mulighet til å ringe nødnummer.

– Vi vil derfor gå gjennom hendelsesforløpet og kontrollere om krav til forsvarlig sikkerhet er fulgt. Vi må gjøre det vi kan sammen med aktørene for å hindre at en tilsvarende hendelse skjer igjen, sier han i en pressemelding.

Politiet meldte torsdag 29. august klokken 21 til mediene at politidistriktene ikke kunne motta meldinger fra publikum på nødnummer 112. Det var trøbbel med å ringe nødnummeret i rundt tre timer, og innbyggere i nød ble bedt om å ringe 02800 istedenfor.

Telenor har sagt at feilen, som også rammet mobilkundene til Telia og Ice, skyldes en teknisk feil hos dem.

– Feilen oppsto i forbindelse med migrering av løsninger til et nytt teknisk system. Vi trenger mer tid for å analysere hvorfor akkurat disse anropstypene fikk problemer. Vi tar dette på største alvor og vil følge opp saken nøye, sa kommunikasjonsdirektør Bård Flaarønning i Telenor Norge.

09:20 i dag Åse Astri Bakka

→ Del

Mopedfører fikk bot

Politiet gjennomførte mandag morgen en mopedkontroll ved Flekkefjord videregående skole.

- En mopedfører fikk forenklet forelegg for å kjøre trimmet moped, opplyser operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder-politiet.

08:18 i dag NTB

→ Del

Usikkerhet rundt Hvaldimirs dødsårsak – i dag skal han obduseres

Et foto fra april 2019 fra da Hvaldimir først ble oppdaget. Han hadde en sele på seg med russisk tekst, noe som førte til spekulasjoner om at han var en slags russisk spionhval.

Kjendishvalen Hvaldimir ble funnet død i helgen, men det hersker stor usikkerhet rundt dødsårsaken. Håpet er at obduksjonen vil gi svar.

Hvaldimir har fram til nå ligget kjøling i påvente av nekropsi.

– Han er kommet til oss i dag og skal obduseres i dag. Det skjer ved Veterinærinstituttets lokaler i Sandnes, det var mest praktisk og nærmeste lokasjon. Men obduksjonsrapporten tar i slike tilfeller tre uker. Vi har ikke planlagt å gå ut med noe før det. Fiskeridirektoratet får beskjed først, uansett, sier senior kommunikasjonsrådgiver Bente Paulson ved Veterinærinstituttet til NTB.

Organisasjonen Marine Mind har fulgt og jobbet for Hvaldimirs sak de siste årene. Den kjente hvithvalen ble observert i live rundt klokken 12 lørdag. Rundt én time senere ble hvalen observert livløs i havnebassenget, liggende med buken opp i Tananger i Rogaland. Det ble brukt kran for å heise Hvaldimir opp.

– Vi har koordinert dette i samarbeid med Fiskeridirektoratet, sier forsker Sebastian Strand, leder for organisasjonen Marine Mind, til NTB.

Han sier det har vært stor pågang etter at nyheten om hvalens død kom – både på godt og vondt.

– Mange vil vite hvor han oppbevares nå, men vi prøver å skjerme prosessen, så det blir en verdig gang i dette, sier Strand.

Siden han dukket opp i 2019, har Hvaldimir blitt observert i en rekke norske kystbyer. Det viste seg raskt at han var svært tam. Blant annet kom han svømmende dersom han ble ropt på, likte å bli klødd rundt blåsehullet og likte å leke med folk.

Hvaldimir ble trolig mellom 15 og 20 år gammel. Ifølge Verdens naturfond (WWF) blir hvithvaler vanligvis mellom 30 og 35 år gamle.

Da hvalen ble funnet, hadde den kun lettere overfladiske skader, som ifølge Strand ser ut til å kunne ha vært påført av sjøfugl.

Regina Crosby Haug, leder for den frivillige organisasjonen One Whale som har fulgt Hvaldimir de siste fem årene, tror hvalen er blitt truffet av en båt.

– Vi er knust over nyheten om at Hvaldimir er funnet død, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Hvaldimir var svært kontaktsøkende, og gjennom årene var det mange nordmenn som fikk et nært møte med hvithvalen.

08:17 i dag NTB

→ Del

MatPrat vil styrke norsk honning sin posisjon i markedet

Honning er et produkt av naturens overskudd som bidrar til økt matsikkerhet gjennom pollinering. Pollinering er avgjørende for økt kvantitet og kvalitet på frukt, bær og frø, noe som er essensielt for bærekraftig matproduksjon. Foto: Paul Kleiven / NTB

MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for løfte fram norsk honning, et produkt MatPrat beskriver som godt kvalitetsprodukt med så stort potensial.

I en pressemelding fra MatPrat framheves fordeler med norsk honning: Det er et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.

– Vi skal jobbe helhetlig med å vise hvordan norske naturressurser og norsk matproduksjon henger sammen og skaper verdier i form av matproduksjon, naturproduksjon og kulturproduksjon for hele befolkningen, sier MatPrat-direktør Dag Henning Reksnes.

Matprat.no er et av Norges mest brukte matnettsteder og driftes av MatPrat, som får midler fra norske bønder. Norges Birøkterlag ser fram til å ha Matprats støtte, ved at norsk honning og andre bi-produkter innlemmes i oppskrifter og annen markedsføring.

– På de norske kjøkken rundt forbi skal vi ha flere norske honninger, og bruke de daglig. Til frokostblandingen, på grøten, i grillmarinaden, i salatdressingen og for å runde av den indiske retten du lager i helgen, sier Katrine Røed Meberg, generalsekretær i Norges Birøkterlag.

07:12 i dag Åse Astri Bakka

→ Del

Promillekontroll på morgenkvisten

Tidlig mandag morgen gjennomførte politiet en promillekontroll i Brogaten i Flekkefjord.

- 21 bilførere ble kontrollert -ingen reaksjoner, opplyser operasjonsleder Knut Odde i Agder-politiet.

15:52 i går Tom Arild Støle

→ Del

Mistet dekk på E39

En bil mistet like før klokken 16 søndag ettermiddag et dekk på E39 ved Gaupåstunnelen i Flekkefjord.

Det oppstod raskt kø på stedet.

Politiets patrulje i Farsund rykket ut. Ved 16.35-tiden kunne de melde om at bilen var fjernet og at køen var løst opp.

08:50 i går NTB

→ Del

To personer pågrepet etter voldsepisode i Kristiansand

Politiet har pågrepet to personer etter en voldshendelse i Kristiansand sentrum. En person er kjørt til sykehus for behandling.

Den fornærmede personen var ved bevissthet da vedkommende ble kjørt til sykehuset.

– Skadegrad utover dette er så langt ukjent, opplyser operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt.

Politiet har ennå ikke oversikt over hendelsesforløpet, men jobber med å avhøre vitner.

Den første meldingen om hendelsen kom inn til politiet klokken 22.44.

08:50 i går NTB

→ Del

Politiet rykket ut til melding om skudd i Kristiansand

Politiet undersøkte natt til søndag en melding om at det ble avfyrt skudd på Tangvall i Kristiansand. Det ble imidlertid ikke funnet tegn til at det faktisk har blitt løsnet skudd.

– Det er ikke gjort funn av skytevåpen, tomhylser eller annet som bekrefter at det er benyttet skytevåpen, opplyser operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt i politiloggen.

Det var like før midnatt at politiet mottok melding om at det skal ha blitt avfyrt skudd på Tangvall, sørvest i Kristiansand kommune. Det ble ikke oppdaget noen skadede personer, men en butikk i nærområdet hadde fått flere vinduer knust.

Politiet mistenker at vinduene ble knust ved bruk av stein eller spark.

I forbindelse med smellene ble det observert en person, og politiet fikk like før klokken 1 kontroll på den personen.

Politiet mottok bare én melding om de angivelige skuddene.

08:49 i går NTB

→ Del

30 mennesker omkom i sommertrafikken

Sommeren er høysesong for trafikkulykker. I årets sommersesong mistet 30 mennesker livet. Foto: Lise Åserud / NTB

Sommertrafikken i år har krevd 30 liv. I juli og august var ulykkestallet likevel lavere enn det har vært de siste somrene.

Juni var en måned der mange mistet livet i trafikken, forteller direktør for trafikksikkerhet Guro Ranes i Statens vegvesen.

– Siden da, i juli og august, har vi heldigvis hatt lavere ulykkestall enn vi har sett de siste somrene. Jeg vil takke trafikantene for å ha bidratt til dette, sier hun.

I august var det sju personer som omkom i trafikkulykker. Dette er halvparten av antallet som omkom i juni, og to færre enn i juli.

Så langt i år har 67 personer mistet livet i trafikken. Dette er seks færre en på samme tid i fjor.

Uoppmerksomhet er medvirkende årsak i én av tre dødsulykker. Statens vegvesen ønsker å få til en «nasjonal atferdsendring» og har satt i gang en såkalt kjøreutfordring, med mål om å gjøre norske sjåfører mer oppmerksomme.

De oppfordrer bilister til å velge seg én ting de skal slutte å gjøre mens de kjører. Det kan være å spise, sitte i egne tanker, bruke mobil eller å stille inn GPS’en.

– Mange har meldt seg på utfordringen allerede – og det er bra, men vi vil ha «hele Norge» med på dette, for det gjelder oss alle. Hva med å ta en titt på dine egne vaner? oppfordrer Ranes.

08:49 i går Tom Arild Støle

→ Del

Har rykket ut etter røykutvikling i bolig

07:38 i går Tom Arild Støle

→ Del

Slagsmål i sentrum

Politiet fikk klokken 02.20 natt til søndag melding om at to personer var involvert i et slagsmål ved et utested i Farsund sentrum.

– Begge parter bortvist av politiet fra sentrum for resten av natten, opplyser operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt.

11:26 31.08.24 NTB

→ Del

Kvinne siktet for drapsforsøk i Sandnes

En kvinne i 30-årene i Sandnes er siktet for drapsforsøk etter å ha truet en taxisjåfør og en annen person, samt løsnet skudd natt til lørdag.

– Ingen ble fysisk skadet som følge av hendelsen, men siktelsen utvides på bakgrunn av alvorlighetsgraden, sier politiadvokat Anne Mette Dale i en pressemelding.

07:31 31.08.24 NTB

→ Del

Politiet løsnet varselskudd etter trusselsituasjon i Sandnes

En kvinne i 30-årene ble natt til lørdag pågrepet etter at hun skal ha truet to personer med pistol i Sandes. Politiet løsnet flere varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

– Det er ikke helt klart ennå hvor mange skudd som ble avfyrt, men det var i hvert fall mer enn ett, sier operasjonsleder Roger Litlatun i Sørvest politidistrikt til NTB.

Kvinnen ble ikke skadet i hendelsen, men ble fremstilt for helsehjelp senere. Under pågripelsen ble det funnet et skytevåpen i nærheten av kvinnen.

Den siktede er en tidligere kjenning av politiet.

Politiet fikk melding klokken 0.26 om at en taxisjåfør skal ha blitt truet med pistol på E39 i Sandnes. Sjåføren, som er en mann i 50-årene, kom seg ut av bilen, før kvinnen løsnet flere skudd. Taxisjåføren ble ikke skadet, og ble senere avhørt.

Politiet begynte kort tid etter dette et søk med bevæpnede mannskaper etter en kvinne som stakk fra stedet. E39 på stedet ble stengt mens politiet søkte etter kvinnen.

Klokken 0.50 fant de kvinnen i Heigreveien. Hun ble anropt av politiet, men fulgte ikke påleggene som ble gitt, og politiet løsnet derfor flere varselskudd.

Ingen ble skadet i forbindelse med pågripelsen.

Politiet kom i kontakt med et vitne som hevdet at kvinnen også hadde truet ham kort tid før hun ble pågrepet.

Vitnet forklarte at han hadde kommet kjørende og at siktede hadde pekt mot ham med pistolen. Mistenkte løsnet så flere skudd i nærheten av vitnets bil.

Verken vitnet eller bilen ble truffet.

07:31 31.08.24 NTB

→ Del

Sørlandsbanen stenges mellom Kristiansand og Stavanger

Sørlandsbanen stenges mellom Kristiansand og Stavanger på grunn av arbeid på sporet. Strekningen holdes stengt fram til natt til mandag 2. september.

– Frem til mandag 2. september klokken 3 utfører vi arbeid på sporet mellom Kristiansand og Stavanger. Strekningen er stengt for trafikk, skriver Bane Nor på sine sider.

Go Ahead kjører buss for tog på strekningen.

Toglinjer som påvirkes, er F5 Oslo S-Stavanger og L5 Stavanger S-Egersund.

16:41 30.08.24 NTB

→ Del

Politiet bekrefter: Etterforsker snikfilming under Arendsalsuka

Politikere, næringslivsfolk og journalister setter hverandre hvert år i stevne under Arendalsuka. Nå er en mann siktet for å ha snikfilmet flere andre personer han delte leilighet med under årets arrangement. Foto: Heiko Junge / NTB

Politiet tar avhør og gjør tekniske undersøkelser i etterforskningen av en næringslivstopp som er siktet for snikfilming under Arendalsuka.

– I tillegg til avhør av siktede og fornærmede vil det være naturlig å foreta tekniske undersøkelser og dette arbeidet pågår, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt til NTB.

Han opplyser ikke konkret hva slags tekniske undersøkelser det dreier seg om. NTB får ikke bekreftet at det blant annet er siktedes digitale enheter som er gjenstand for etterforskernes interesse.

Ifølge Dagbladets opplysninger har politiet dessuten ransaket hjemme hos den siktede mannen, og på jobben hans.

Saken ble anmeldt for to uker siden og det aktuelle kameraet ble overlevert til politiet.

Kameraet skal ha vært montert inne i en mobil høyttaler, som tilhører mannen, meldte NRK, som var først med nyheten torsdag.

Ifølge VGs opplysninger, skal kameraet som ble oppdaget på badet i leiligheten der næringslivstoppen bodde under Arendalsuka, også ha inneholdt materiale som går flere år tilbake i tid. Avisen kjenner ikke til hva slags materiale det er snakk om.

– Politiet er helt i starten av etterforskningen og av etterforskningsmessige hensyn kan jeg ikke gi ytterligere opplysninger på nåværende tidspunkt, sier Kaddeberg.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens forbud mot seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd. Han skal ha filmet flere fornærmede i baderom og dusj over tre dager, ifølge flere medier.

Alle i leiligheten vil trolig få status som fornærmet. Mannen, som har en toppstilling i en norsk næringsorganisasjon, delte leilighet med en politiker, to kolleger og en journalist under Arendalsuka i år.

Journalisten i saken jobber i Dagens Næringsliv. Han oppdaget snikfilmingen og anmeldte saken sammen med de andre fornærmede, skriver DN.

Read Entire Article