Politiet bekymret for ungdomskriminalitet og kriminelle nettverk i Oslo

3 hours ago 4



 Nina Rangøy / VGUPOULÆRT Å SLADRE: Oslos politimester Ida Melbo Øystese (i midten) advarer mot en «snitche-kultur» blant stadig flere unge i Oslo. Her er hun sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna på Stovner politikammer høsten 2024. Foto: Nina Rangøy / VG

Antall anmeldelser i hovedstaden er stabilt, men saker om vold og trusler øker, viser Oslopolitiets tall fra 2024.

Torsdag 13. februar kl. 13:49

Kriminaliteten i Oslo holder seg på et stabilt nivå, men politiet uttrykker bekymring for utviklingen blant unge lovbrytere og kriminelle nettverk. Det kommer fram i en ny rapport fra Oslo politidistrikt.

– Vi tar utviklingen i ungdomskriminaliteten de siste årene svært alvorlig. I 2024 ser vi en liten nedgang sammenliknet med året før. Men denne nedgangen skyldes blant annet færre anmeldte butikktyverier. Dessverre ser vi en økning i alvorlige saker som omhandler vold og trusler, sier politimester Ida Melbo Øystese.

Antall ran utført av unge mindreårige var høyt første halvdel av 2024, men gikk ned i andre halvår. Øystese peker på flere mulige årsaker til nedgangen:

– Politiet og kommunene har jobbet godt med de mest aktive ungdommene. Offentlig oppmerksomhet kan ha bidratt til at flere samfunnsaktører engasjerer seg. Politiet har også satt i gang en innsats i prioriterte områder.

Les også: Politiet om ungdoms-kriminaliteten: – Vi sliter

Politimesteren uttrykker også bekymring for det hun kaller en «snitche-kultur» blant unge, der man ikke skal varsle voksne eller anmelde til politiet.

Politiinspektør Grete Lien Metlid påpeker at flere drapsforsøk knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer. Hun understreker at det opererer et stort antall kriminelle nettverk i Oslo, mange med høy voldsevne.

 Tom Byermoen/VG, Kilde: Straffesakregisteret/PolitidirektoratetGJENGANGERNE: Kartet viser påtaleavgjorte forhold der personer under 18 år er registrert som enten mistenkt, siktet eller domfelt. Foto: Design: Tom Byermoen/VG, Kilde: Straffesakregisteret/Politidirektoratet

– Vi har ansatt egne jurister med kriminelle nettverk som spesialfelt og vi har spesialisert oss mer inn mot å «gå etter pengene». I 2024 inndro og fratok vi straffbart utbytte for nærmere 140 millioner kroner, og en stor andel av dette er tatt fra kriminelle nettverk, sier Metlid.

Politiet melder også om økt press på ressursene. Antall prioriterte oppdrag som politiet ikke hadde kapasitet til å rykke ut på økte med cirka 50 prosent i 2024, tilsvarende om lag 1400 flere oppdrag.

– Det betyr at flere innbyggere som tar kontakt om boliginnbrudd og butikktyveri får beskjed om at politiet ikke har mulighet til å sende en patrulje. Dette skaper store utfordringer i politidistriktet. Og jeg frykter at det kan påvirke innbyggernes tillit til politiet, sier Øystese.

Read Entire Article