«Poet» skapte begeistring i Putins krets. Det var bare ett problem.

3 days ago 10



Vladimir Putin begrunner krigen i Ukraina med «kampen mot nazistene i Kyiv». Nå er kretsen rundt ham blitt lurt trill rundt med oversatte dikt fra nazist-tiden.

 Dette bildet ble lastet opp på profilen til Gennadij Rakitin. Ser du skjegget som forsvinner i nakken? Foto: Vkontakte.ru

Publisert: 05.07.2024 19:34

Kortversjonen

Leder

Du er som en gartner, som i sin hage

Høster fruktene av sitt tunge arbeid.

Folket jubler, flaggene heises høyt

De vaier. Tiden kommer stille.

Dette diktet skrev den 49 år gamle Gennadij Rakitin på den russiske versjonen av Facebook i februar i år. Under diktet er det et bilde av Vladimir Putin som sitter i en skog. Innlegget er delt videre av flere store russiske profiler, som deler såkalt patriotisk innhold. Det samme er de andre 17 diktene til Rakitin publisert på samme sted.

Over 100 representanter til nasjonalforsamlingen i Russland, Dumaen, følger kontoen til denne poeten. Det samme gjør 30 senatorer, ifølge den anerkjente russiske journalisten Andrej Sakharov.

Et av diktene kom også til semifinalen i en poesikonkurranse arrangert av en underavdeling til den russiske forfatterforeningen. Temaet for konkurransen var «Krig og forsvarere av Moderlandet».

Et diplom fra poesikonkurransen «Krig og forsvare av Moderlandet». Foto: Vkontakte.ru

Men sist uke kom det et dikt som brøt med den tidligere patriotiske tonen. Da skrev 49-åringen:

Gennadij gjorde lenge narr av

Z-diktene på sin vegg

Til slutt var hans budskap:

Faen ta krigen

De russiske politikerne ble lurt. Og flere av diktene har en helt spesiell historie.

Dikt fra en annen tid

For poeten Gennadij Rakitin finnes ikke. Bildet av ham er laget ved hjelp av kunstig intelligens. Og diktene er hentet fra Nazi-Tyskland.

Leder-diktet er en oversettelse av diktet «Führer» av den overbeviste nazisten Eberhard Möller på slutten av 1930-tallet.

Et annet av diktene var en hyllest til Wagner-gruppen, men originalen er en ode til nazistiske spesialsoldater.

Allerede nevnte journalist Zakharov kjenner identiteten til gruppen som står bak prosjektet. Det gjør også journalist i The Guardian, Shaun Walker, som har snakket med personene bak. De sier til avisen at de oppdaget at nazi-diktene passet perfekt til dagens russiske situasjon.

Diktene er et forsøk på å belyse det ekspertene mener er én av Putins krigsløgner: Nemlig at Russland kjemper mot nazister i Kyiv.

– Dette viser at Nazi-Tysklands ideer er nærmere det moderne Russland, selv om Russland hevder at de kjemper mot nazister, sa gruppen bak til den britiske avisen.

Kulturell kamp

Gruppen viser til at de siden opprettelsen sommeren 2023 har vært en del av en «dyster Z-verden». Bokstaven Z er blitt et symbol på den russiske krigsmaskinen, kjent langt utover Russlands grenser.

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan krigen nå forandrer hele det russiske samfunnet. Ikke bare har landet lagt om til krigsøkonomi og lar rublene regne over det russiske samfunnet. Det foregår også en kulturell kamp der Putin forsøker å skape et ultrakonservativt samfunn.

Her spiller kultur og skolen en nøkkelrolle. Nå skal de patriotiske verdiene heies frem.

Gruppen bak den falske poeten sier hvorfor de nå velger å stå frem.

– Vi er slitne. Dette var moralsk utmattende, sier de.

Read Entire Article