Palestina har for første gang fått en offisiell plass i FNs hovedforsamling

2 weeks ago 12



 Yuki Iwamura / AP / NTBRiyad Mansour, Palestinas FN-ambassadør, kunne ta plass som offisielt medlemsland da FNs 79. hovedforsamling åpnet i FN-hovedkvarteret i New York tirsdag. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB

For første gang har Palestina tatt plass blant FNs 193 medlemsland i hovedforsamlingen i New York.

tirsdag 10. september kl. 23:00

Hendelsen fant sted tirsdag, på det første møtet i forbindelse med hovedforsamlingens 79. sesjon.

FN-diplomatene reagerte med applaus da den palestinske representanten tok plass. Den egyptiske representanten kalte hendelsen for historisk.

Fram til nå har Palestina kun hatt observatørstatus i hovedforsamlingen, noe som har betydd at den palestinske FN-ambassadøren har vært henvist til en plass bak de fullverdige medlemslandene.

 Yuki Iwamura / AP / NTBPalestinas FN-ambassadør Riyad Mansour (t.v.) under den 79. sesjonen i FNs hovedforsamling, som startet tirsdag. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB

Men i mai vedtok hovedforsamlingen en resolusjon som ga Palestina flere rettigheter. I resolusjonen ble også FNs sikkerhetsråd bedt om å vurdere å gi Palestina et fullverdig FN-medlemskap.

FNs sikkerhetsråd har med sine 15 medlemsland siste ord når det gjelder FN-medlemskap Men der har flere land vetorett, blant annet USA, som er Israels nærmeste allierte. I FNs hovedforsamling har ingen land vetorett, og det er flertallsbeslutninger som gjelder.

Norge anerkjente Palestina som egen stat i slutten av mai, samtidig som Irland og Spania. Slovenia gjorde det samme noen dager etter. 147 av FNs 193 medlemsland har så langt anerkjent Palestina som egen stat.

Publisert: 10.09.24 kl. 23:00Oppdatert: 10.09.24 kl. 23:00

Relaterte emner

Read Entire Article