Advarer før juleutfarten:
Unngå at julegavene blir igjen på flyplassen.
Hundretusener av nordmenn skal flytte på seg i forbindelse med julefeiringen, og mange av oss bruker fly for å komme dit vi skal.
Enten det skal til utlandet, Vestlandet eller hjemlandet, gjelder de samme reglene. Regler Avinor nå ser seg nødt til i minne om i en pressemelding.
– Det er noen pakketabber som går igjen hvert eneste år, sier kommunikasjonssjef Monica Fasting i Avinor.
Tabbene kan i verste fall ødelegge din eller andres jul – og kan i noen tilfeller koste deg dyrt.
Kaster store mengder
Bakgrunnen til advarselen er først og fremst at Avinor ønsker å redusere mengden avfall i sikkerhetskontrollen, forklarer Fasting til TV 2.
Hvert år kastes det 47 tonn mat, drikke og skjønnhetsprodukter i sikkerhetskontrollen, og det bare på Norges hovedflyplass, Oslo lufthavn på Gardermoen.
– Vi ønsker heller ikke å ta fra passasjerer noe som helst. Derfor ber vi folk om å lese seg godt opp på reglene på forhånd, fortsetter kommunikasjonssjefen.
Ukjent innhold
Særlig én tabbe går igjen: Passasjerer som tar med seg julegaver de ikke kjenner innholdet i, ikke pakker den riktig. og må etterlate den på flyplassen.
– En powerbank er gjerne en populær julegave. Men om den er pakket i innsjekket bagasje, blir den tatt ut.
– Det samme gjelder for eksempel primus. Det er ikke lov å ta med seg på fly i det hele tatt. Det er flyselskapene som bestemmer disse reglene.
Selv om det kanskje er kjipt å få avslørt hva julegaven din inneholder, er det nok enda kjipere å ikke få gaven i det hele tatt.
– Når du sjekker inn, så signerer du også på at du ikke har med deg gjenstander flyselskapet ikke tillater, og det gjelder også innpakkede gaver du har fått fra andre. Følger du disse rådene, så unngår du at julegavene må bli igjen på flyplassen.
Pirkete regler
Et annet eksempel som går igjen, er julegaver som inneholder væske.
– Reiser du kun med håndbagasje, er det spesielt viktig at du husker på at det kun er tillatt med væske i beholdere som er under 100ml, og at disse må ligge i en gjennomsiktig pose. Dette gjelder også julegaver.
Har du med deg ferdig innpakket håndkrem eller parfyme, kan du rett og slett risikere å måtte pakke den opp i sikkerhetskontrollen.
Denne regelen gjelder nå over hele Europa, forteller Fasting.
– Her har det vært mye fram og tilbake, da andre land har kjøpt inn nye skannere. I land som Sverige og England har det vært lov å ha med en større mengde væske, men nå er dette reversert etter nye EU-regler.
Det enkleste er uansett å legge julegavene i den innsjekkede bagasjen, med unntak av for eksempel en powerbank.
Dette gjør du med julematen
Mange nordmenn feirer jul i land som Thailand eller Spania. Destinasjoner det kan være vanskelig å få tak i pinnekjøtt eller ribbe. Dermed er det mange som vil ha med seg det hjemmefra.
– Det er lov å ha med pinnekjøtt, julekaker og ribbe i håndbagasjen, forteller Fasting, og legge til:
– Men sjekk reglene for det landet du skal til. Det er ikke alle land som tillater at man tar med seg visse typer mat.
Surkål og andre matvarer som inneholder væske, må du derimot sjekke inn.
Men, også her må du være forsiktig.
Kan koste deg dyrt
Hva du tar med, og hvordan du pakker det inn, kan ha mye å si om du skulle være uheldig på reisen.
– Det er dumt å ha med seg fersk fisk i innsjekket bagasje.
Det aller meste av bagasjen kommer fram til sluttdestinasjonen på samme tid som passasjeren. Skulle du likevel bli uheldig, kan ulykken bli langt større om du ikke har pakket smart.
– Det er veldig dumt om ribben eller fisken blir liggende. Da kan det begynne å lukte og lekke ut på andres bagasje. Og da kan du selv bli erstatningspliktig.