Ozempic er i utgangspunktet en medisin utviklet mot diabetes 2. Men siden den også reduserer appetitt, har den i tillegg blitt brukt som slankemedisin.
Nå kan det vise seg at den, og lignende medisiner mot fedme, også kan være er effektive mot noe helt annet. Nemlig alkoholforgiftning og overdoser av narkotika.
- Gele vernet mus mot alkoholskader – vil teste på mennesker
– Vi savner gode behandlingsalternativer på dette området. Det sier seniorforsker Jørgen G. Bramness i Folkehelseinstituttet (FHI).
Den nye forskningen er publisert i tidsskriftet Addiction denne uka.
Opioider og alkohol
Hittil har de fleste studier om rus og semaglutid handlet om dyr. Man har også gjennomført noen få og små kliniske studier.
Men den nye forskningen på området skiller seg ut.
Her har de undersøkt omtrent 1,3 millioner mennesker. Alle har en historie med avhengighet av opioider eller alkohol. En halv million av deltagerne var eller hadde vært avhengige av narkotika.
Studien viser at de som hadde resept på Ozempic og lignende, hadde 40 prosent færre overdoser enn resten.
De resterende 817.309 personene sleit med alkoholmisbruk. Her hadde 5621 resept på et slikt legemiddel. Og disse hadde 50 prosent færre tilfeller av alkoholforgiftning sammenlignet med de som ikke hadde resept.
– Dette viser at slike medisiner har et klart potensial i å redusere alvorlige rusrelaterte problemer. Det skriver forsker Fares Qeadan i en e-post til NRK.
Ei tabloid forklaring
Jørgen Bramness er rusmiddelforsker. Han har sjøl et ønske om å forske på hvordan virkestoffet i Ozempic fungerer på folk som er avhengige av alkohol.
Derfor er han ekstra interessert i studier som dette.
– Det som er nytt er at de viser at det også kan påvirke opioidbruk.
Bramness sier det finnes ei tabloid forklaring på hvordan stoffene virker. Nemlig at de reduserer appetitten på «alt».
Men likevel gir ikke det ei fullgod forklaring på hvordan dette kan påvirke avhengighet av alkohol og narkotika.
– Jeg har et håp om at dette er et alternativ for behandling av alkoholavhengighetssyndrom.
Men det må selvsagt prøves ut skikkelig, legger han til.
Ulvehunger
På alkoholsiden mener forskeren det mangler behandling som er «demokratisk».
Det vil si et alternativ å bruke for folk som ikke kan eller er interessert i psykoterapi eller behandlingstilbud som går over lang tid.
Han forteller at det finnes noen rapporter om folk som får ulvehunger når de slutter med Ozempic og lignende medisiner.
At de får en slags abstinens og begynner å spise veldig mye.
– Hvis det samme skulle være tilfelle på området med rusmidler, så er det en ting vi absolutt må ta med oss. Om folk skulle begynne med «binge drinking» eller ta overdoser når de slutter, er det viktig å vite om.
Behov for mer forskning
Forskerne bak den nye studien holder til ved Loyola University i Chicago, USA.
I en e-post til NRK skriver Fares Qeadan at de håper funnene kan hjelpe rusmiddelavhengige på sikt.
– Dette kan potensielt fungere som et tillegg til behandlinga som gis i dag.
Studien er en observasjonsstudie og tallene er hentet fra et stort, amerikansk datasett. Det betyr at de ikke kan trekke konklusjoner om årsak og sammenheng mellom slike medisiner og overdoser.
– Virkestoffene påvirker sannsynligvis områdene i hjernen som har med belønning og avhengighet å gjøre. Å dempe signalene kan hjelpe med å redusere suget og tvangsmessig atferd forbundet med rusmiddelbruk. På den måten reduseres sannsynligheten for overdoser og forgiftning.
Qeadan understreker at selv om funnene er lovende, er det nødvendig med flere studier for å finne ut om disse medisinene faktisk fungerer som det ser ut som. Og at det trygt.
– Aldri så bra som det ser ut
Jørgen Bramness mener at disse medisinene kanskje kan påvirke andre ting enn bare alkoholforgiftning. For alkohol har ei lang rekke negative effekter på helsa.
Han kaller seg en forsiktig optimist, men advarer mot å ta gleden på forskudd.
– Jeg har vært med på så mange «dette er interessant»-bølger i mine 30 år i denne bransjen. Og det kommer tilbakeslag. Det er aldri så bra som det ser ut til.
I den nye studien er det i utgangspunktet bare folk som har diabetes type 2 eller fedme som har brukt medisinerer som Ozempic.
– Det er ikke sikkert det funker sånn på andre folk, sier Bramness.
I tillegg sier den norske forskeren at spesielt folk som er avhengige av alkohol ofte er undervektige. Og da er kanskje ikke en medisin som også gjør at du går ned i vekt den riktige behandlinga.
Publisert 21.10.2024, kl. 06.14