Overraskende vekst i norsk økonomi: – Rentekutt kommer nok ikke før mot slutten av året

1 month ago 23



Etter å ha falt tilbake i desember, vokste fastlandsøkonomien i januar. Sjeføkonom sier tallene er et argument for oppjustering av rentebanen.

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

På 2,5 år har Norges Bank satt opp styringsrenten fra 0 til dagens 4,5 prosent for å få bukt på den kraftige prisstigningen. BNP-tallene gir en viktig pekepinn på hvordan hevingene slår ut på norsk økonomi.

– Veksten i januar kom etter en nedgang måneden før. Sett i stort er det underliggende bildet at økonomien utvikler seg tilnærmet flatt, slik den har gjort det siste året, sier seksjonssjef i SSB, Pål Sletten i en pressemelding.

For desember er veksten revidert ned til minus 0,3 prosent. I fjerde kvartal i fjor vokste norsk fastlandsøkonomi med 0,2 prosent.

Dagens januartall på 0,4 prosent er høyere enn nullvekst som var ventet på forhånd, ifølge en Bloomberg-undersøkelse. SSB skriver imidlertid at tallene måned til måned kan svinge mye og at man ikke bør legge for stor vekt på utviklingen i en enkelt måned.

– På riktig side

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov sier aktiviteten holder seg bedre oppe enn fryktet.

– Nå var tallene bakover litt revidert ned, men hvis du ser på tremåneders glidende snitt så er veksten på riktig side av nullstreken.

Torsdag holder Norges Bank rentemøte. Det er bredt forventet at renten vil holdes uendret, men det er knyttet spenning til hva sentralbanken signaliserer om veien videre.

Sjefsøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov. Foto: Adrian Nielsen

– Dette er et argument for at Norges Bank kan være litt mer «hawkishhawkish«Hauker» mener rentene må holdes høye eller settes opp for å kontrollere inflasjonen.«Duer» mener inflasjonspresset er så lavt at man må holde et lavt rentenivå.» og justere rentebanen noe opp, og signalisere at rentekutt nok ikke kommer før mot slutten av året, sier Hov om dagens BNP-tall.

Bygg- og anlegg steg

Varehandelsnæringen utgjorde det største bidraget til veksten i januar. Elektrisitetsnæringen trakk også opp, mens fiske og fangst trakk ned.

Utviklingen i tjenestenæringene var samlet sett flat. Det samme gjelder for industrinæringene.

Bygge- og anleggsvirksomheten, som falt nær sammenhengende gjennom fjoråret, vokste imidlertid i januar, skriver SSB.

Bilkjøp trakk ned

Husholdningenes konsum falt 0,4 prosent fra desember til januar. Nedgangen skyldtes hovedsakelig et fall i husholdningenes bilkjøp.

– Uvanlig mange kjøpte biler under koronapandemien og i slutten av 2022. I tillegg er bilkjøp lettere å utsette enn mye annet konsum nå når levekostnadene er høye. Begge deler bidrar sannsynligvis til at bilkjøpene er lave, sier Sletten.

Read Entire Article