Ekteparet Yaxiang You og Wolfgang Manz fra Tyskland var passasjerer i bussen som kjørte av veien og havna delvis under vann på E10 i Vesterålen andre juledag.
Tre personer mistet livet i ulykken, blant dem et barn.
Nå er det tyske ekteparet og flere andre passasjerer fortsatt på Thon Hotel Svolvær i Lofoten. Noen skal avbryte norgesferien, andre skal bli værende en stund til.
Det er flere passasjerer som ikke kommer seg videre fra Svolvær grunnet kanselleringer av fly og hurtigrute.
Skremmende
Det var andre juledag at en rutebuss kjørte av veien på E10 i Vesterålen like ved avkjøringa til Hanøy. Bussen kjørte utfor en skråning før den stoppet delvis under vann.
Det har lenge vært uklart hvor mange passasjerer som faktisk var i bussen. Etter ulykken gikk politiet ut med at det var 58 personer involvert.
Bussen er registrert med 56 plasser. Politiet har fortsatt ikke fått endelig bekreftet hvor mange passasjerer som var om bord.
Rutebussen fra selskapet Boreal var på vei fra Narvik til Svolvær da ulykken skjedde. Ifølge passasjerer NRK har snakket med var bussen helt full.
Både havarikommisjonen og Statens vegvesen har gjort grundige undersøkelser i bussen gjennom helga i forsøk på å finne svar.
Statens havarikommisjon sa til NRK lørdag at de så tegn på at flere passasjerer ikke hadde brukt bilbelte.
– De fleste hadde ikke belte
Wolfgang forteller om dramatikken som utspant seg da ulykken inntraff.
– Etter ca. 1,5 time følte jeg ekstrem risting fra side til side i bussen, og det ble sterkere og sterkere. Jeg holdt meg fast og fikk litt panikk, sier han.
– Jeg kjente at dette kom til å bli alvorlig, og bussen flippet over. Jeg ble kastet ut av setet, og alt gikk over ende.
Han sier han forsøkte å ta seg for og beskytte seg selv.
– Det var ikke mye tid til å tenke. Alt jeg prøvde var å beskytte meg selv og kroppen min. Det varte i cirka 6–7 sekunder og så ble det stille.
Det første han gjorde da bussen stanset opp var å forsøke å finne kona si. De to ropte etter hverandre.
– Det var masse vrakdeler. Fordi bussen hadde snudd gikk det opp for meg at vi sto på det som var taket av bussen inne, sier han.
Ifølge Wolfgang var det flere passasjerer som ikke hadde på seg setebelte.
– De fleste hadde ikke på seg setebelte, kanskje var det bra, så folk kom seg ut enkelt, sier han.
– Hadde dere på setebelte?
– Nei det hadde vi ikke. Nesten ingen hadde det på, sier Wolfgang.
Måtte på sykehus
Ekteparet er preget av det de har vært gjennom når NRK møter dem og dem har tydelige skader.
Etter ulykken ble de først tatt med til en skole i nærheten hvor de fikk førstehjelp. Deretter ble de fraktet til sykehus på Stokmarknes.
– Vi ble plukket opp og plassert i kategorien «alvorlig skadde» og fraktet til en skole og fikk førstehjelp. Og deretter tatt med til sykehus i Stokmarknes. Det var til og med tyske leger, sier Manz.
– De var veldig snille, sier Yaxiang You.
– Jeg hadde glassbiter i hodet, men når du er der så kjenner du ingenting. Du har adrenalinsjokk og det benytter deg. Smertene kom ikke før etterpå. Jeg har ingen brekte bein.
– For min kone er det verre, med et kutt i øret som måtte sys. Og hun kan ikke bevege fingrene.
Yaxiang er profesjonell pianist hjemme i Tyskland og er redd for hva skaden i hånden hennes kan bety for karrieren videre. Ifølge legene på Stokmarknes må hun kanskje operere.
Etterlyser svar
– For meg er det viktig å finne ut av hvem som er ansvarlig for hånden min. Hvis jeg ikke kan jobbe når jeg kommer til Tyskland, hvem skal hjelpe med det?, sier Yaxiang.
Hun savner mer informasjon fra busselskapet og mener det tok altfor lang tid før selskapet kom på banen.
– De fleste passasjerer er nå opptatt av konsekvensene. Hvem de skal kontakte, hvordan de får tingene sine tilbake og hvordan de kommer seg hjem. Det er det alle snakker om nå, tilføyer hun.
– Jeg vil også gjerne ha en unnskyldning fra dem, sier Yaxiang.
Vi vil bistå der det trengs
Daglig leder i Boreal Buss, Martin Reberg kom i helgen til Svolvær for å bistå.
– Det har kommet mange spørsmål til vår lokale representant, og da tenkte vi det var lurt å reise opp i tilfelle vi kan bistå noe mer, sier Reberg til NRK.
Han forteller at det har vært mange spørsmål knyttet til kompensasjon og dekning av ulike kostnader.
– Vi vil bistå der det trengs og hjelpe folk videre og hjem, sier Reberg.
– Det er passasjerer som fortsatt er stranda her på hotellet. Bistår dere dem?
– Vi har bistått litt via hotellet. Vi har avtale med hotellet at med helt nødvendige ting så skal vi være behjelpelig med å ta de kostnadene. Flere har fått kjøpt seg klær, de har fått husly og mat, sier Reberg.
Beklager
Flere passasjerer har kritisert håndteringen av ulykken fra Boreals side. De har også etterspurt mer informasjon. Reberg beklager at de ikke har vært tidligere ute.
– Jeg vil beklage til passasjerene som har opplevd at vi ikke har gitt nok informasjon. Det er derfor vi er her nå, men sett i ettertid så skulle man kanskje ønske at vi dro tidligere. Vi tar med oss de læringspunktene.
Til Yaxiangs tilfelle forteller Reberg at forsikringen til bussen dekker personskader på passasjerene og at selskapet vil følge dette opp.
– Jeg antar at forsikringsselskapet vårt får informasjon om passasjerene via politiet. Og vil følge opp den enkelte.
Vil ikke svare
NRK har også stilt Reberg flere spørsmål om hvilke vurderinger som ble tatt om værforholdene den dagen. Dette vil han ikke svare på.
Han vil heller ikke svare på noen spørsmål om antallet passasjerer, sjåføren eller om sjåførens ansettelsesforhold.
– Vi tar vare på våre ansatte så godt vi kan etter denne hendelsen. Vi har møttes og vært til stede for de som har trengt å snakke. Vi opplever at hele selskapet er prega av dette, sier Reberg.
Bussjåfør nekter straffskyld
Bussjåføren som kjørte bussen har forklart at det var svært vanskelige kjøreforhold på stedet, forteller forsvareren hans, Stig Mortensen, til NRK.
Sjåføren, som formelt er sikta for brudd på vegtrafikkloven paragraf 3, mener han kjørte etter forholdene. Han har blitt avhørt av politiet.
Forsvarer Mortensen sier til NRK at klienten hans ikke erkjenner straffskyld.
Publisert 29.12.2024, kl. 17.27