Over 30 prosent av førstegangsfødende kvinner er nå over 30 år

1 month ago 16



Den økende interessen rundt naturlig hjemmefødsel kan antagelig forklares ut fra at stadig flere kvinner er misfornøyde med det offentlige fødetilbudet, mener professor emeritus og barnelege Dag Bratlid. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Over 30 prosent av førstegangsfødende kvinner er nå over 30 år. Parallelt med dette øker også fødselskomplikasjoner som yngre kvinner sjelden opplever.

Publisert: 01.04.2025 22:00 | Oppdatert: 01.04.2025 22:29

Aftenposten har den siste tiden hatt en rekke meningsinnlegg om hjemmefødsler etter at en undersøkelse Norstat gjennomførte for NRK, viste at 10 prosent av kvinner under 39 år kan tenke seg å føde naturlig hjemme uten bistand fra helsepersonell. Bortsett fra Kristin Indreeide og nettverket Fri Fødsel er det mange som advarer mot en slik utvikling.

Den økende interessen rundt naturlig hjemmefødsel kan antagelig forklares ut fra at stadig flere kvinner er misfornøyde med det offentlige fødetilbudet.

«Eldre» fødende

Dette kan være relatert til at kvinner nå føder ved en vesentlig høyere alder enn tidligere, med de komplikasjoner og vanskeligheter det fører med seg for selve fødselsprosessen. Mange føler at de ikke har fått den hjelpen de ønsket på sykehuset.

I tillegg har det skjedd en økning i både jordmødre og leger ved våre fødeavdelinger, samtidig som fødselstallet har gått jevnt nedover. Fra 1995 til 2000 ble antall fødsler/jordmor/år redusert fra 57 til 45, en nedgang på 22,1 prosent. Antall fødsler har fortsatt å gå ned i hele landet, noe som kan ha ført til redusert erfaring og kompetanse blant helsepersonellet til å takle kompliserte fødsler.

Over 30 prosent av førstegangsfødende kvinner er nå over 30 år. Parallelt med dette øker også fødselskomplikasjoner som yngre kvinner sjelden opplever.

Ristimulerende middel

Nesten halvparten av fødende blir i dag diagnostisert med risvekkelse og behandles med Syntocinon (Oxytocin) for å få fødselen til å gå raskere.

Syntocinon er et kraftig ristimulerende middel som kan føre til alvorlig ristorm med surstoffmangel til barnet. Flere jordmødre har vært kritiske til denne bruken, og Syntocinon er ifølge Legeforeningens veileder for fødselshjelp den hyppigste enkeltårsaken til surstoffmangel og komplikasjoner under fødselen.

Jordmor Lise Christine Gaudernack og medarbeidere ved Rikshospitalet har lenge arbeidet for å redusere bruken av Syntocinon til fødende. Veilederen i fødselshjelp har strenge krav til kontinuerlig overvåking av den fødende som stimuleres med Syntocinon, som imidlertid ofte fravikes.

Rienes varighet, styrke og frekvens må vurderes kontinuerlig, og ved tegn på overstimulering må Syntocinon reduseres eller seponeres.

Komplikasjoner kan oppstå

De kvinnene som ønsker å føde hjemme uten bistand av helsepersonell, vil klart unngå de komplikasjonene som ristimulering med Syntocinon og annen medikalisering av fødselen, kan føre til.

Det er likevel ingen grunn til å tro at slik hjemmefødsel vil bli mer «naturlig» og kunne forebygge alle de andre komplikasjonene som kan oppstå i fødselsprosessen hos «eldre» fødende.

Read Entire Article