Orderud-saken blir ikke gjenåpnet: – Vi kommer ikke til å gi oss

1 month ago 16Per og Veronica Orderud har kjempet en lang kamp for å få opphevet en av Norges mest omtalte drapsdommer. Men de får ikke en ny sjanse nå. – Vi kommer ikke til å gi oss, sier Per Orderuds advokat.

Publisert: 17.06.2024 12:55 | Oppdatert: 17.06.2024 13:27

Saken oppdateres.

Mandag klokken 13.15 kom beslutningen om hvorvidt etterforskningen av trippeldrapet fra 1999, kjent som Orderud-drapet, blir gjenopptatt eller ikke.

Gjenopptakelseskommisjonen kan ikke se at det foreligger slike særlige forhold som gjør det tvilsomt om dommen er riktig.

– På bakgrunn av dette har gjenopptakelseskommisjonen besluttet at det ikke er grunnlag for å gjenåpne Eidsivating lagmannsrett, konkluderer Kamilla Silseth, leder i Gjenopptakelseskommisjonen.

GjenopptakelseskommisjonenGjenopptakelseskommisjonenGjenopptakelseskommisjonen avgjør om en domfelt med rettskraftig dom skal få behandlet sin sak på ny av retten. Kommisjonen er uavhengig av politiet, påtalemyndigheten og domstolene. har vurdert saken siden 2017. De fikk da inn en begjæring om gjenopptagelse av saken fra Per og Veronica Orderud.

Bakgrunn i mangeårig kamp

Per og Veronica, som tidligere var et ektepar, ble etter drapet i 1999 dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene på Pers foreldre og søster.

Natt til 22. mai 1999 ble Anne Orderud Paust (47) og foreldrene Kristian Orderud (80) og Marie Orderud (84) funnet skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørumsand i Akershus. Veronica Orderuds søster, Kristin Kirkemo Haukeland, og hennes nå avdøde venn, Lars Grønnerød, ble også dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel i saken. Foto: VG/Monster

Begge ble løslatt fra fengsel i 2015. I 2018 la de, sammen med sine støttespillere, frem det de mente var nye beviser for at saken burde gjenopptas.

Privatetterforsker Tore Sandberg la da frem en liste med 16 momenter som han mente var mer enn tilstrekkelig grunnlag for å gjenoppta trippeldrapssaken. Privatetterforskeren la også frem et anonymt brev der en mulig drapsmann ble navngitt.

Per og Veronica Orderud under ankebehandlingen av Orderud-saken i 2002. Foto: Urdahl, Olav / Aftenposten

Dersom saken hadde blitt gjenopptatt kunne en tapebit med et DNA-spor blitt avgjørende.

Les også

I årevis har de jobbet for å få opphevet dommen. Mandag kommer det nye svar om trippeldrapet.

Økonomisk erstatning i kortene

Parallelt med Gjenopptakelseskommisjonens beslutning mandag deler også Orderuds støttespillere sitt syn på saken.

Orderuds advokat Arvid Sjødin, Morten Strandskogen og privatetterforsker Tore Sandberg, som har utarbeidet Orderud-sakens gjenåpningsbegjæring, deltar.

Sandberg har tidligere sagt til NRK at begjæringen «inneholder dokumentasjon som taler for at Per og Veronica Orderud er uskyldige.»

Sjødin sa mandag formiddag til Aftenposten at dersom saken ikke blir gjenopptatt, kommer de til å fortsette kampen.

– Vi kommer ikke til å gi oss overhodet, slår han fast.

Arvid Sjødin

Per Orderuds advokat

Om saken var blitt gjenåpnet, var det Riksadvokaten som måtte bestemme om det skal iverksettes en ny etterforskning. Dette blir ikke aktuelt nå.

Om Veronica og Per Orderud hadde blitt funnet uskyldige, hadde det ligget et klart mål om økonomisk erstatning for de drapsdømte i kortene.

– Selvfølgelig, sier Sjødin.

Read Entire Article