Stusser på EM-formatet

2 days ago 9



Seks grupper, 24 lag, 16 skal videre. Med flere gule kort og dårligere tabellplassering kunne Danmark fått en mer behagelig vei videre i EM.

 Landslagssjef Kasper Hjulmand takker antatt 20.000 danske supporterne etter 0–0 mot Serbia. Det sendte Danmark videre. Foto: Sven Hoppe / AP / NTB
  • Øyvind Herrebrøden, VG

    Øyvind Herrebrøden, VG

Publisert: 26.06.2024 12:28

Det er lett å bli forvirret, men Østerrikes 3–2-seier over Nederland tirsdag ristet nemlig godt i hele oppsettet for fotball-EM:

Det fører til at den ene siden av sluttspilltablået inneholder Tyskland, Frankrike, Spania og Portugal. Og Danmark, som møter Tyskland i 8-delsfinalen Dortmund lørdag.

Grafikk: www.sofascore.com

  • Hadde Danmark blitt nummer tre, hadde de risikert å få Portugal i 8-delsfinalen. Samtidig de kunne også fått vinneren av gruppe E – som inneholder Belgia, Ukraina, Romania og Slovakia. Alle er i posisjon til å kunne bli gruppevinner før matchene går onsdag kveld. Da hadde også Danmark befunnet seg på den «enkle» siden av tablået.
  • En annen og betydelig forskjell for de røde og hvide blir hviledager. De møter Tyskland med to færre hviledager enn vertsnasjonen. Hadde de blitt satt opp mot Portugal eller gruppe E-vinneren, hadde danskene fått spille to eller tre dager senere og hatt lengre restitusjonstid uansett motstander. Natt til onsdag ble det flere timer i buss fra matchen i München til basen i Freudenstadt utenfor Stuttgart.
  • Og det gule kortet til Slovenias assistenttrener Milivoje Nokakovic i første EM-kamp (mot nettopp Danmark) er en av årsakene til at Danmark havner foran Slovenia og blir gruppetoer.

– Vi er glade for å gå videre og gleder oss til kamp. Vi kan ikke stjele to døgn, men vi kan forberede oss, restituere med det man kan: Kost, søvn, behandlinger. Vi gjør alt vi kan, sier Danmarks landslagssjef Kasper Hjulmand om ulempen med hviletiden.

– Hva synes du om at sluttspillformatet blir sånn at med to ekstra gule kort kunne dere fått en lettere vei?

– Det er underlig for meg. Men jeg vil ikke bruke tid på det. Jeg må bruke tid på det jeg kan gjøre noe med, sier Hjulmand til VG på Allianz Arena i München.

Dette er det tredje europamesterskapet etter utvidelsen fra 16 til 24 lag. Også fotball-VM hadde samme format i 1986, 1990 og 1994.

- Vi kan ikke løpe rundt og spille en så viktig kamp og tenke på at få flere gule kort. Vi hadde sagt at vi ikke skulle få dumme gule kort, påpeker Hjulmand på pressekonferansen etterpå.

Danmarks midtbaneveteran Thomas Delaney svarer «100 prosent» når VG antyder at Tyskland er et bedre fotballag enn Romania og sånn sett verre å møte for Danmark.

– Som fotballspiller kan du ikke spekulere i sånne ting. Vi spekulerer i resultatet. Men det kan godt hende det objektivt sett hadde vært bedre, innser Delaney, som spilte det siste snaue kvarteret i 0–0-kampen mot Serbia.

På sin gamle hjemmebane i Dortmund lørdag kan han starte. For danskenes gjennombruddsmann på midtbanen, Morten Hjulmand, må sone karantene i den kampen.

Read Entire Article