Orban på «fredstur» til Putin: – Et PR-stunt

3 days ago 10



Ukraina-krigen:

Ungarns statsminister sier han vil få slutt på krigen. Ekspert tror det er helt andre forsøk på dialog som kan føre til våpenhvile.

 Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB
MØTTES: Ungarns statsminister Viktor Orbán og Russlands president Vladimir Putin under møtet i Moskva.  Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB

Publisert 05.07.2024 19:51 Sist oppdatert 3 minutter siden

Ungarns statsminister Viktor Orban er på besøk i Moskva og har oppfordret Vladimir Putin til våpenhvile i Ukraina. Putin bekreftet etter møtet at de to diskutere måter å få en slutt på krigen i Ukraina på.

– Vi hadde en nyttig og ærlig samtale, sa Putin etter møtet.

Det har ikke kommet fram detaljer om hva slags våpenhvile Orban ser for seg. Den ungarske statsministeren innrømmer at Ukraina og Russland står langt fra hverandre.

 Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
PÅ FREDSTUR: Ungarns statsminister Viktor Orbán sier han er på fredstur til Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Orban var nylig i Kyiv og møtte president Volodymyr Zelenskyj. Ukraina sier at turen til Moskva ikke var koordinert med dem, og at de ikke ble varslet.

– Når Ukraina sier det, tyder det på at de ikke ser på Orban som en redningsplanke. Han ses nok på som en paria-figur i Ukraina og i Vesten, og som en nyttig medspiller for Putin, sier krigsprofessor Tormod Heier til TV 2.

– Mediestunt

Han har ikke tro på at Orbans Moskva-tur skal bære frukter og føre til fred.

 Mathias Moen / TV 2
TVILER: Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner på Stabsskolen. Han tviler på at Orban får noe ut av sin fredstur til Moskva. Foto: Mathias Moen / TV 2

–Men alle forsøk på å skape dialog må ses på som noe positivt. Selv om EU og Nato ikke liker dette, tror jeg det samtidig er mange hemmelige sonderinger mellom Ukraina og Russland med bruk av mellommenn, sier Heier.

– Man kan kanskje heller se på Orbans tur som et mediestunt der han vil styrke sin posisjon på hjemmebane, og fremstå som en lederfigur i en framtidig koalisjon mellom nasjonalister og høyrepopulister i Vesten, sier Heier.

På fredstur

Putins talsperson Dmitrij Peskov sier at det ikke er noen fremgang om forhandlinger med Ukraina etter møtet.

Orban har selv kalt turen til Moskva for en fredstur. EU og Nato har understreket at Orban ikke representerer dem på besøket til Moskva.

Under en felles pressekonferanse med Putin sa den ungarske statsministeren at Moskva og Kyiv står langt fra hverandre i synet på hvordan de kan få en slutt på krigen i Ukraina.

GODE VENNER? Viktor Orban og Vladimir Putin står hverandre nært politisk, men oste ikke over av smil og glede da de sammen møtte pressen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
GODE VENNER? Viktor Orban og Vladimir Putin står hverandre nært politisk, men oste ikke over av smil og glede da de sammen møtte pressen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Orban mener likevel at møtet med Putin var et første steg på veien.

– Det må tas mange steg for å få en slutt på krigen, men vi tok det første steget mot å gjenopprette dialogen, sa han.

Heier mener det er en uttalelse som ikke har rot i virkeligheten, og at det faktisk skjer mye i det skjulte for å få på plass en dialog. USA har blant annet hemmelig kontakt med Russland, ifølge flere kilder.

Putins ultimatum

I forbindelse med møtet, sa Putin også at Ukraina må gi opp målet om å befri de fire fylkene Russland har annektert. Det er uaktuelt, har Ukraina sagt.

 Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB
ULTIMATUM: Vladimir Putin gjentok under møtet med Orban at Ukraina må gi opp fylkene han har annektert. Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB

– Putin har på mange måter malt seg inn i et hjørne. Han har gjennomført en rigget folkeavstemning der disse fire fylkene ble innlemmet i Russland. Hvis han ikke klarer å beholde dem, blir det sett på som et tap, sier Heier.

– Men ser i på bakken, går det ikke spesielt bra med de russiske styrkene, legger han til.

Heier påpeker at Orban politisk står tettere med Putin enn noen andre ledere i Nato. 

– Ungarn og Orban er en viktig kile for Putin inn i det vestlige sikkerhetssamarbeidet, sier Heier.

– Skjer mye i hemmelighet

Han mener den store offentligheten rundt besøket, også taler imot at det kan få en effekt.

– Hadde Orban gått mer forsiktig fram, hadde jeg hatt mye mer tro på prosessen. De mest seriøse kanalene, kjøres i hemmelighet. Vi vet at det er dialog i bakkanaler, og at det foregår hele tiden. Dette er nok mer ett PR-stunt, sier Heier.

 Vivien Cherbenko / AFP / NTB
ET LITE SMIL: Selv om både Viktor Orban og Vladimir Putin smilte til kameraet da de hilste, fremsto de ellers langt mer avlorlige. Foto: Vivien Cherbenko / AFP / NTB

Besøket har fått kritikk fra Ukraina og europeiske land for sin Moskva-tur.

Orban forsvarer seg med at man kan ikke kan få fred i Ukraina fra en lenestol i Brussel.

– Vi kan ikke lene oss tilbake og vente på at krigen mirakuløst skal være over, skriver han på X.

Leder formannskapet i EU

Den russiske presidenten sier på sin side at han forventer at Orban snakker for Europa når det gjelder Ukraina.

Ungarn tok denne uka over det roterende formannskapet i EU.

 Alexander Nemov / AFP / NTB
I MOSKVA: Viktor Orban har vært i Moskva flere ganger siden krigen startet. Nå var han der som leder av EU, ifølge ham selv og Putin. Foto: Alexander Nemov / AFP / NTB

– Jeg forstår det sånn at denne gangen er du ikke bare her som en langvarig partner, men som leder for Det europeiske råd, sa Vladimir Putin da møtet med Orban startet.

Det poenget spilte Orban også på.

– Ungarn ser på de neste seks månedene som et fredsprosjekt, sa Orban etter møtet, med henvisning til at Ungarn det kommende halvåret har presidentskapet i EU.

Read Entire Article