Stortinget krever at beløper på mer enn 50.000 kroner skal oppgis særskilt. Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland står fast på at hun har fulgt reglene.

Linda Hofstad Helleland nekter for at hun har brutt Stortingets reglement i forbindelse med styrevervene hun har påtatt seg mens hun har vært valgt inn som Høyre-representant for Sør-Trøndelag.
Stortingets reglement sier at beløpet skal oppgis særskilt når man mottar mer enn 50.000 kroner i året fra samme oppdragsgiver.
Men i Stortingets register over verv og økonomiske interesser har Helleland ikke oppgitt summene hun mottar.

– Jeg har forholdt meg til Stortingets gjeldende regelverk og registrert mine styreverv i Stortingets register for verv og økonomiske interesser, skriver Helleland i en epost til TV 2.
Over 650.000 i honorar
De første avsløringene om de godt betalte styrevervene kom i Nettavisen i forrige uke.
Der kom det fram Helleland får 450.000 kroner i året for et styreverv i dagligvaregiganten Reitan Retail, som står bak kjeder som Rema 1000 og Narvesen.
Ikke lenge etter kunne VG melde at Helleland også mottar 200.000 kroner i styrehonorar fra det kommersielle velferdsselskapet Norlandia.
Styrehonorarene kommer i tillegg til godtgjørelsen på over 1,1 millioner kroner som Helleland får som folkevalgt på Stortinget.
Senere har det i tillegg kommet fram at Thon Hotels dekket opptil 40.000 kroner i utgifter som Helleland hadde som «ambassadør» for hotellkjeden under Ski-VM.
Innskjerping av regelverket
Regelen om at summer på over 50.000 kroner skal oppgis særskilt, har vært på plass siden 2016.
Stortingets reglement ble innskjerpet som følge av kritikk fra Europarådets antikorrupsjonsorgan Greco.

Dette sier Stortingets reglement
«Reglement om registrering for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser» har to punkter om summer på over 50.000 kroner:
§3
«Det angis særskilt og med beløp om enkeltoppdrag, eller flere oppdrag innenfor samme kalenderår for samme oppdragsgiver, har gitt en godtgjørelse på mer enn 50 000 kroner.»
§7
«Navn på selskaper, organisasjoner, institusjoner eller enkeltpersoner som yter vedkommende representant økonomisk støtte eller vederlag, herunder materielle fordeler, sekretærbistand o.l., og som kommer i tillegg til de midler som Stortinget stiller til rådighet. Det angis særskilt og med beløp om økonomisk støtte eller vederlag fra samme kilde overstiger 50 000 kroner innenfor samme kalenderår.»
De to punktene om summer på over 50.000 kroner ble vedtatt i Stortinget 7. juni 2016.
I rapporten fra Greco ble det påpekt at det i Norge ikke fins noen begrensninger på stortingsrepresentanters forretningsaktiviteter og økonomiske interesser.
I en slik situasjon ville det ifølge Greco være «fordelaktig» med mer informasjon om verdien på de folkevalgtes eiendeler og inntekter.
Det sa Stortinget seg enig i, det ble foreslått at «beløpets størrelse skal angis når samlede bidrag fra samme kilde overstiger 50.0000 kroner innenfor ett kalenderår».
– Fikk veiledning av Stortinget
Helleland selv nekter for at hun har brutt med Stortingets regelverk.
– Det som der skal oppgis er om man mottar godtgjørelse eller ikke, og ikke beløpet som sådan. Det har jeg fulgt, og jeg fikk også veiledning fra Stortinget om hvordan denne registreringen skulle gjøres riktig, skriver Helleland i en epost til TV 2.
Hun mener likevel at hun kunne ført beløpene opp.

– Ettersom størrelsen på godtgjørelsen uansett er offentlig tilgjengelig informasjon, for eksempel i Reitans årsrapporter og lignende, ser jeg i ettertid at jeg selvfølgelig godt også kunne ført opp størrelsen på godtgjørelsen, skriver stortingsrepresentanten
Tillatt med betalte verv
I Stortingets etiske veileder understrekes det at det ikke er uforenlig med stortingsvervet å ha andre verv eller økonomiske interesser samtidig.
Men det anses som «uheldig» hvis representantene ikke oppgir bindinger eller inntektskilder.
Dette har Linda Hofstad Helleland oppgitt til Stortinget
Linda Hofstad Helleland har oppført følgende punkter i Stortingets register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser:
§2 Styreverv mv.
Styremedlem i Reitan Retail (godtgjørelse).
Styremedlem i Norlandia Health & Care Group AS (godtgjørelse).
Styreleder Veturia Holding AS
§3
Selvstendig næring Bellatrix Norway AS, frittstående konsulentoppdrag.
Oppdrag for
Thon Hotels av internasjonal karakter
§6 Framtidig arbeidsgiver
Engasjement for Thon Hotels
§9 Selskapsinteresser
Veturia Holding AS. Eier 100 %.
§15 Andre forhold
Oppdrag for Thon Hotels av internasjonal karakter
Registeret ble sist oppdater 16. mai 2025.
– Det er flere stortingsrepresentanter både i vårt parti og i andre partier som har styreverv og mottar godtgjørelse for disse. Det er ikke i seg selv problematisk. Forutsetningen er at man er åpen om det og klarer å opptre ryddig, sa partileder Erna Solberg i Høyre da hun ble spurt om saken fredag.