Oljepionerene bør hedres og kompenseres

1 month ago 19



De som bygget opp oljeindustrien i Norge, ofret liv og helse på veien. Det haster å gi dem den erstatningen de fortjener.

– Den norske velstanden kommer ikke uten en dyrebar pris, en pris som ble betalt av oljepionerene – både under og over vann, skriver innsender. Foto: Carina Johansen / NTB

Norge er i dag en av verdens rikeste nasjoner, mye takket være de enorme verdiene som er hentet opp fra Nordsjøen. De økonomiske gevinstene fra oljeindustrien har sikret landet en stabil velferdsstat og blant annet finansiert infrastruktur, utdanning og helsevesen.

Den norske velstanden kommer ikke uten en dyrebar pris, en pris som ble betalt av oljepionerene – både under og over vann. Disse menneskene risikerte liv og helse for å bygge opp industrien fra bunnen av. Pionerne jobbet under ekstreme forhold, ofte med mangelfullt utstyr og uten sikkerhetsprotokollene som i dag er en selvfølge i industrien. Mange ble utsatt for farlige kjemikalier, giftige gasser, og andre arbeidsmiljøfaktorer som har gitt dem kreft, lungesykdommer og andre kroniske lidelser.

Kreftforeningen vil, og bør, gå foran i denne saken. Oljepionerene har ikke en eneste dag å miste.

Til tross for de enorme verdiene oljepionerene har bidratt med å skape og kunnskapen vi nå har om kreftfremkallende stoffer, har mange fortsatt ikke fått den kompensasjonen de fortjener og har blitt lovet.

I skrivende stund er oljefondets markedsverdi over atten tusen milliarder kroner. Norge er i en økonomisk posisjon som gjør det fullt mulig å kompensere oljepionerene. Når vi ser på milliardene som årlig strømmer inn til statskassen fra olje- og gassindustrien, mener vi det er samfunnets plikt å kompensere dem som ofret helsen sin for å oppnå dette. Nordsjødykkerne har fått sin velfortjente kompensasjon. Nå er det på høy tid at også arbeiderne over vann får sin.

Det nærmer seg to år siden Oljepionerkommisjonen anbefalte en kompensasjonsordning for oljepionerene, men fortsatt står yrkesgruppen uten en rettferdig kompensasjon. En del av dem har dessverre allerede gått bort, og flere av dem lever på lånt tid med svært krevende sykdommer. Hvor mange flere må vi miste før en kompensasjonsordning er på plass? Vi må sikre at oljepionerene får kompensasjon mens de fortsatt har mulighet til å ha nytte og glede av den. På grunn av mangelfulle regelverk, flere ulike lovendringer og strenge meldefrister, har det vært nær umulig for disse menneskene å få erstatning innenfor rammene av yrkesskadeordningen.

Stortinget behandlet i juni et ¬¬forslag om en rask etablering av kompensasjonsordning for oljearbeidere fra pionertiden. Dessverre klarte ikke Stortinget samle seg om et klart og tydelig vedtak i saken.

Det ble derimot flertall for at “Stortinget ber regjeringen, i lys av kunnskapen fra NOU 2022:19 Oljepionerene – en kompensasjonsordning, følge opp arbeidet med oljepionerene og komme raskt tilbake til Stortinget på egnet vis”. Hva betyr egentlig “raskt tilbake til Stortinget?”

Vi frykter at dette først kommer i statsbudsjett for 2026.

I Rogaland, som er selve sentrum for Norges oljeeventyr, samlet samtlige ordførere seg for et felles brev til Stortingets Arbeids- og sosialkomite med krav om en rask løsning. Temaet er like aktuelt i Agder, som også i høy grad har bidratt til «olja». Kreftforeningen vil, og bør, gå foran i denne saken. Oljepionerene har ikke en eneste dag å miste. Derfor håper vi alle gode krefter bidrar til å få saken opp igjen i Stortinget, slik at de kan sikres en rettmessig og rettferdig kompensasjon.

Vi er ekstra glade for at energimessen ONS under 50-årsjubileet sitt i år valgte å hedre pionerne og veteranene fra industrien. Det er dem vel unt. Vi mener det er på høy tid at oljepionerene hedres og kompenseres!

Read Entire Article