Oljefond-sjefen advarer om fremtiden: – Ekstremt viktig

1 month ago 26



ARENDAL (TV 2): Onsdag presenterte han et av Oljefondets sterkeste halvårsresultater, men Nicolai Tangen advarer om usikre fremtidsutsikter.

 Ingvild Gjersjoe
USIKRE TIDER: Nicolai Tangen presenterte Oljefondets halvtårsresultat under Arendalsuka. Han brukte seansen til å advare mot usikre tider fremover. Foto: Ingvild Gjersjoe

Publisert 14.08.2024 18:09

Onsdag la Oljefond-sjef Nicolai Tangen og nestleder Trond Grande frem halvårsresultat for Statens pensjonsfond utland under Arendalsuka. 

Fondet fikk en avkastning på 8,6 prosent i første halvår, mye takket være investeringer i teknologisektoren. I kroner var veksten på 1478 milliarder. 

– Det har vært et av de sterkeste halvårene vi har hatt, forteller Grande. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
ARENDAL: Leder i Oljefondet Nicolai Tangen og nestleder Trond Grande presenterte et sterkt halvtårsresultat for fondet under Arendalsuka. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Men til tross for et sterkt første halvår advarer Oljefond-sjefen om at veksten ikke er forventet å fortsette like sterkt fremover. 

 – Oljefondet er blitt ekstremt viktig i Norge og i budsjettene. Vi synes det er viktig å minne om at dette ikke er et tre som vokser inn i himmelen, sier Tangen. 

– Kommer ikke til å fortsette

I fjor fikk Oljefondet tidenes høyeste avkastning. Og selv om første halvår av 2024 har vært sterkt har de siste ukene vært preget av kraftig fall på internasjonale børser og en krone som har svekket seg ytterligere.

Tangen advarer om at tidene med sterk vekst i aksjemarkedene ikke kommer til å fortsette. 

– Vi har gått gjennom en periode med veldig lave renter, det har vært fred stort sett og det har vært veldig sterk vekst i verdenshandelen. Dette kommer ikke til å fortsette fordi vi ser en reversering av veldig mange av disse elementene nå, sier han til TV 2. 

Svak norsk krone

Nestleder i Oljefondet Trond Grande understreker at selv om halvårsresultatene er sterke for Oljefondet, er kronen fortsatt svak, noe som ikke øker kjøpekraften internasjonalt. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
STERKT RESULTAT: Nestleder i Oljefondet, Trond Grande presenterte onsdag fondets resultater for første halvår 2024 under Arendalsuka. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Får vi en reell verdiøkning av oljefondet når den norske kronen er så svak?

 – Ja og nei. Disse pengene må per definisjon gå til import og derfor trekker vi frem at vi har ikke blitt noe rikere av at den norske krona er svak, det merker alle som har reist på ferie utenfor Norge i år, sier han og legger til: 

– Men vi dekker en femtedel av statsbudsjettet med penger fra fondet og der teller den norske kronekursen inn, fordi fondet blir større i verdi når den norske kronen faller. Derfor er svaret ja og nei. 

Klimaendringer bremser vekst

I juli kom tallene som viste at Konsumprisindeksen (KPI) har steget 2,6 prosent det siste året. Det er laveste prisvekst på tre år, noe som gjorde at flere økonomer hadde tro på det første rentekuttet i løpet av 2024.

Norges Bank på sin side har varslet at renten, som har ligget på 4,5 prosent siden desember i fjor, ikke kommer til å kuttes før i 2025. 

Tangen mener klimaendringene er en av grunnene til at rentene globalt har vært vanskelige å senke og at det kan gjøre at ting vil ta tid. 

– Rentene har vært tyngre å få ned fordi inflasjonen har holdt seg ganske sterk, vi ser en ny effekt her, ved at klimaendringene fører til høyere matvareinflasjon. Det ser man på alt fra appelsinjuice til sjokolade. Disse tingene tror vi kanskje kommer til å vedvare på grunn av de klimautfordringene vi står ovenfor, sier han. 

Read Entire Article