Oljebombe fra oljefylket: Vil ha en sluttplan for oljenæringen

1 month ago 31



Regjeringens egne representanter i oljefylkene er bekymret for at kunstig høy aktivitet på sokkelen bremser omstillingen.

Regjeringen mener det ikke er nødvendig. Men statsforvalter Bent Høie i oljefylket Rogaland mener det er på høy tid å legge en plan for sluttfasen av oljenæringen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Publisert: 18.03.2024 10:30

Kortversjonen

– Verden endrer seg raskt, sier statsforvalter Bent Høie i Rogaland.

Som helseminister i Erna Solbergs regjering var han med på å gi oljenæringen en historisk raus skattepakke under pandemien.

Nå mener han den bidrar til å hindre helt nødvendige endringer i oljefylket. Det kan gjøre slutten på oljeeventyret brutalt.

Derfor er han enig med regjeringens eget klimautvalg, som i høst kom med en oppsiktsvekkende klar anbefaling:

«Regjeringen bør snarest legge frem en plan for sluttfasen av norsk petroleumsvirksomhet.»

Allerede da han mottok rapporten, sa klimaminister Andreas Bjelland Eriksen at han mente det var unødvendig: Norsk olje- og gassutvinning vil falle uansett.

Men nå får utvalget støtte fra uventet hold.

– Gode forslag

«Utvalgets tiltak for å løse utfordringene med olje- og gassektoren er gode», skriver Bent Høie i sitt høringssvar til rapporten.

Han er nå statsforvalter i Rogaland. Som statens representant i fylket har han ansvar for å følge opp regjeringens og stortingets politikk i oljefylket.

Høie understreker at det må legges inn egne tiltak for Rogaland for å skape nye arbeidsplasser innenfor grønne næringer.

Høie er bekymret for en negativ spiral:

  • Oljeprisen er kunstig høy som følge av krigen i Ukraina.
  • Det gjør at oljebransjen utkonkurrerer andre næringer med sine svært gode lønns- og arbeidsvilkår.
  • Utviklingen forsterkes av oljeskattepakken som nå fører til rekordhøy aktivitet på sokkelen.

Frykter bråstopp

– Omstillingen som var godt i gang ved forrige oljeprisfall, har bremset opp og til dels snudd fordi olje- og gassnæringen tar tilbake veldig mange folk som skal brukes til andre næringer, sier Høie.

Derfor er han også enig med utvalget om at regjeringen ikke må hjelpe næringen over neste kneik med skattepakker som øker aktiviteten. Pengene bør heller gå til tiltak som fremmer omstilling.

– Du var selv med på å vedta oljeskattepakken. Har du endret mening?

– Jeg er ikke politiker lenger. Dette er statsforvalterens mening – men jeg mener det, jeg òg. På dette området endrer verden seg raskt. Det betyr at standpunkter man hadde for to–tre år siden ikke nødvendigvis er de riktige i dag.

Han sier ingen kunne forutse at skattepakken skulle bli etterfulgt av en krig med veldig høye olje- og gasspriser.

– Hvis det blir en for brå stopp i olje- og gassnæringen, vil det ramme vårt fylke hardt. Nå har vi et kunstig høyt aktivitetsnivå, sier han.

Han er også enig i at man ikke bør kutte utslipp fra sokkelen ved hjelp av strøm fra land. Det stjeler sårt tiltrengt kraft fra de nye, grønne næringene.

«Ikke fremmed» for letestans

Klimautvalget kom også med en enda mer dramatisk anbefaling:

Midlertidig stans i alle nye tillatelser til å lete etter og utvinne olje og gass, inntil planen foreligger.

– Mener dere dette også er et godt forslag?

– Det ligger litt utenfor vår kjernekompetanse å ta stilling til det. Vi er ikke fremmed for det og har ikke sagt nei, men heller ikke gått aktivt inn for det. Men utvalget har gode analyser og forslag vi mener vi må ta på alvor, sier Høie.

Også statsforvalteren i Vestland, tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete, vil ha en strategi for sluttfasen på sokkelen.

– Det er viktig for Vestland at det blir lagt planer både for en nedtrapping av oljenæringen, og for en opptrapping av andre næringer, sier hun.

– Flaut for regjeringen

Både Vestland fylkeskommune, Møre og Romsdal, Agder og Telemark støtter utvalgets overordnede konklusjoner.

Også SSB «ser behovet for en nedbygging av petroleumsvirksomheten». De viser til at så godt som alle klimagassutslipp i Norge må være fjernet for godt innen 2050.

Greenpeace-leder Frode Pleym sier det er kjempeviktig at statsforvalterne i oljefylkene vil ha en plan for avvikling.

– Det er flaut for regjeringen at statsforvalterne faktisk vil ha en plan. Regjeringen gjentar mantraet om å «utvikle, ikke avvikle» på innpust og utpust, og det setter sysselsettingen i fare.

Han reagerer sterkt på at regjeringen bare timer etter at rapporten ble lagt frem sa at det var uaktuelt med en slik plan.

– Å ikke ha det, er totalt uansvarlig. Men det har vært regjeringens linje. Da er det godt å se at de som skal leve med konsekvensene, sier det stikk motsatte, sier han.

Han forutsetter at regjeringen lytter til signalene og setter i gang arbeid med planen.

Read Entire Article