Prisene har bykset i været på poteter og andre matvarer. Eksperter mener at russere flest begynner å føle på den økonomiske hverdagen.
Søndag 30. mars kl. 11:52Kortversjonen
- Prisene på poteter og andre matvarer har steget kraftig i Russland, og mange vanlige varer er ikke lenger tilgjengelige.
- Økonomiske sanksjoner rammer vanlige russere og industrien, inkludert våpenproduksjonen.
- Forskere mener det er økt økonomisk usikkerhet og bekymring for høyere priser blant befolkningen.
– Jeg tror at den vanlige russer ser veldig alvorlig på situasjonen, sier Christian Bjørnskov, professor i nasjonaløkonomi ved Aarhus Universitet, til VG.
– Helt alminnelige varer er steget kraftig i pris, og det er en lang rekke varer som man ikke lengre kan få. Biler og kjøleskap er ikke lengre innenfor russernes muligheter, og nesten en million unge russere har forlatt landet. Så mange steder i Russland – og nok i særlig grad i de store byene – kan russerne se at deres land er i ferd med å bli fattig, uten mulighet for å bli rikt igjen når krigen er over, fortsetter professoren.
Det internasjonale pengefondet IMF konkluderer i en fersk rapport med at veksten i Russland kommer til å falle kraftig i 2025 og 2026, melder statista.com.
Sist uke fastslo både Tyskland og Storbritannia at sanksjonene
mot Russland ikke kan heves før krigen i Ukraina er over. Den tyske kansleren Olaf Scholz fastslår at «det ikke finnes noen logikk i å avslutte sanksjonene før en virkelig fred er på plass».– Det er avgjørende at sanksjonene fortsetter, sier professor Bjørnskov til VG.
– Hvorfor?
– Russerne får mange varer inn gjennom land som Kasakhstan og Kirgisistan, og også fra Kina. Men de betaler langt mer for dem enn de ville ha gjort uten sanksjoner, og det er stadig mange ting de ikke kan få. Det presser ikke bare alminnelige russere, men også deres industri og våpenproduksjonen, som ikke kan få elektronikk.
– Samtidig har russerne store vansker med å få solgt sine varer. India og Kina er blant de landene som kjøper russisk eksport, men til noe lavere priser enn på et alminnelig marked. Så det rammer både russisk eksport og import.
Julie Helseth Udal, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener at russere flest har hatt det bra økonomisk, men nå begynner å føle på vanskeligere tider:
– Mange russere har tjent godt de siste par årene. Det har vært rekordlav arbeidsledighet og høy lønnsvekst. Mange russere har oppgitt i uavhengige undersøkelser at de er fornøyde med sin økonomiske situasjon og at de ser positivt på sin økonomiske fremtid.
Ifølge Udal har det vært en høy lønnsvekst, godt hjulpet av kraftige lønnsøkninger i blant annet forsvarsindustrien.
– Men vi har også sett at andre typer inntekter som pensjoner og trygd har hatt en positiv utvikling etter fullskalainvasjonen i 2022.
– Nå er det imidlertid en del som tyder på at situasjonen kan være i endring: Sentralbanken forventer at reallønnsveksten vil ende på rundt 3 prosent i 2025, noe som er betydelig lavere enn de siste to årene. Og pensjonistene har allerede fått kjenne på vanskeligere tider, pensjonene ble reelt redusert i fjor.
Ifølge spørreundersøkelser fra det uavhengige Levadasenteret er det nå noe større usikkerhet i befolkningen rundt den økonomiske utviklingen fremover.
– Andelen russere som tror en økonomisk krise kan inntreffe har for eksempel økt sammenlignet med de siste par årene, men det må bemerkes at andelen fortsatt er en del lavere enn hva den var i årene før fullskalainvasjonen. Mange russere oppgir også nå at de i økende grad er bekymret for økte priser.