Økning i svindel mot barn og unge. 8-åring ble lurt for over 2.000 kroner

5 hours ago 6



De siste tre månedene har Telia alene stanset 21 millioner svindelforsøk over telefon i Norge.

Men hvor mange har faktisk blitt svindlet?

– Vi har ikke oversikt over det, vi vet at det dessverre er mørketall som er ganske høye. Tiltakene vi gjør, gjør samtidig at svindlerne tilpasser seg og blir mer sofistikerte.

Det sier Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge.

Kristiansen sier at «wangiri-svindel» og «spoofing» er de metodene som går mest igjen.

Så langt har det ofte vært eldre som har vært mest utsatt for svindel. Nå er det derimot en ny gruppe som ser ut til å være mest utsatt.

Holdt samtalen i 2,5 timer

I september var det nemlig barn og unge som ble utsatt for flest registrerte svindler på selskapets nettverk.

– Mange barn og unge er ikke like bevisst farene og svindelmetodene, og kjenner ikke til at det finnes ulike landkoder og hva det betyr å ringe tilbake til utenlandske numre. Mange har kanskje fått sin første telefon og ringer samvittighetsfullt tilbake.

Kristiansen har et eksempel der et barn født i 2016 ble oppringt av et nummer fra Armenia.

Da svindlerne la på etter noen få ring, ringte barnet tilbake. Det endte opp med at offeret holdt linjen i to og en halv time.

Med en pris på 14,99 per minutt, blir prisen da rundt 2250 kroner. Heldigvis for barnet og familien blir regningen så kreditert av selskapet.

– Vi oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine om svindel som kan nå dem via telefonen. De bør lære dem om ulike måter å bli svindlet på, sier Kristiansen.

Øivind kristiansen, Telia

Øivind Kristiansen, svindelekspert for Telia.

Foto: Pressefoto

Mener foreldre ikke har nok kunnskap

At 8-åringer blir svindlet via telefon er fælt, men ikke så overraskende når vi ser på hvordan barn allerede utsettes for manipulerende design i spill og andre digitale tjenester.

Det sier forfatter og medieviter Maja Lunde, som i år kom ut med boken «Skjerm barna». Den handler om hvordan teknologien har tatt over barndommen.

Medietilsynets undersøkelse «Barn og medier 2024» viser at Norske barn får smarttelefon tidligere enn før, og at over 7 av 10 mellom 9 og 12 år bruker sosiale medier, til tross for at aldersgrensen i Norge er 13 år.

Barn er ikke oppdatert på farene og er også altfor unge til å forstå hvordan tek-selskapene opererer. Det er for mye å forvente at unger skal få til dette på egen hånd, kun gjennom økt kunnskap, sier Lunde.

Hun vil ha staten mer på banen med tydeligere anbefalinger når det gjelder barn og teknolog. Dette i form av aldersgrenser og regulering av selve innholdet, samt regulering av bruk.

– Foreldrene har heller ikke kunnskapen som trengs og det må vi gjøre noe med. Teknologipraten bør bli en del av alle foreldremøter og vi bør oppmuntres til å sette grenser for barnas teknologibruk.

Lundes drøm er at «alle andre får lov» blir til «alle andre har grenser».

Maja Lunde

Maja Lunde er en kjent forfatter, og har skrevet flere barnebøker. I 2015 mottok hun Bokhandlerprisen for Bienes historie, en roman «om relasjoner mellom foreldre og barn, om sorg, og om menneskenes sårbarhet»

Foto: Agnete Brun

Norge fremdeles i «toppen»

Øyvind Kristiansen i Telia sier at de ser en nedgang i antallet blokkerte svindelforsøk mot Norge nå, i forhold til tidligere.

I 2023 blokkerte selskapet totalt 43,7 millioner forsøk. Året før, i 2022, var tallet 76,6 millioner.

– Vi vet at svindlerne tilpasser seg så vi vet det ikke sikkert. Men vi tror at når antallet samtaler som vi blokkerer går ned, så betyr det at det er færre forsøk.

NRK har tidligere skrevet om at nesten halvparten av svindelforsøkene mot Norge kom fra Zambia i 2023.

I 2024 er det så langt nummer fra Pakistan som topper listen med rundt halvpartene av oppringningene.

– Det er nesten litt vilkårlig, men vi ser at det er de landene som ikke har like god teleregulering som vi har i Norge som ofte er på topp.

Og det er fremdeles slik at Norge er mest utsatt av landene i Norden. Over 40 prosent av svindelanropene rettes først mot Norge.

Telia gjør det nå enklere for kundene å melde fra om svindelforsøk.

– I tillegg til de innebygde funksjonene som allerede finnes på iPhone og Android har vi opprettet et eget nummer kunder kan bruke til å videresende tvilsomme meldinger direkte til vår svindelavdeling hvor vi behandler dem, forteller Kristiansen.

Publisert 21.10.2024, kl. 19.23

Read Entire Article