Økning i oppdrag for Redningsselskapet i Nordland

6 days ago 7



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 12. september 2024 kl. 06:12

    Økning i oppdrag for Redningsselskapet i Nordland

    Redningsselskapet har opplevd en markant økning av oppdrag i Nordland i sommer. Antallet søk- og redningsoppdrag har også økt, skriver Redningsselskapet i en pressemelding.

    Tradisjonelt sett så er dette en periode med stort trykk på sjøen. Dette er høysesong for fritidsbåter, noe som også vises i statistikken. Rundt 90 % av alle assistanser og redningsaksjoner utført av Redningsselskapet i sommer har vært rettet mot fritidsbåtflåten.

    Totalt utførte Redningsselskapet 241 oppdrag i Nordland mellom 1. mai og 1. september i 2024. Sammenlignet med i samme periode i fjor hadde Redningsselskapet 216 oppdrag i fylket sist sommer.

    Tekniske assistanser og fremdriftshavarier var den klart største årsaken til at folk trengte hjelp av redningsskøytene i sommer. Totalt var 121 av oppdragene i Nordland i sommer assistanseoppdrag, mot 93 slike oppdrag i fjor. 67 av oppdragene var fremdriftshavarier.

    Fremdriftshavarier innebærer motorstopp, tau i propellen og andre grunner til at båtfolket ikke kommer seg videre på turen.

    De siste årene har vi på landsbasis hatt en økning i antall båter som går på grunn. I Nordland har det vært 11 oppdrag knyttet til grunnstøtinger i sommer, som er samme antall som i samme periode i fjor.

    Det var to brannrelaterte oppdrag i fylket i sommer, mot ett oppdrag året før, skriver selskapet.

  • 12. september 2024 kl. 05:58

    Lofotposten: Flere får sosialhjelp i Lofoten

    I Lofoten er det flere som mottar sosialhjelp nå enn på samme tid i fjor. Det sier Nav-sjef i Lofoten, Elisabeth Pleym Olsen til Lofotposten.

    – Det er en markant økning i sosialhjelp, og et resultat av dyrtid og langtidsvirkninger av pandemien, sier Olsen.

    I 2023 mottok 856 husholdninger sosialhjelp. Så langt i år har 797 husholdninger fått sosialhjelp, skriver avisa.

    – Hvis prognosen stemmer, vil over 1000 husholdninger ha behov for sosialhjelp i år, sier Olsen.

    Hun mener alle kan merke konsekvensen av renteøkninger og økte priser. De som trenger hjelp i dag er folk som klarte seg godt uten bistand tidligere.

    – Dette er folk med grei økonomi og inntekt, som ikke lenger klarer å betjene utgiftene sine som før. Mange opplever at det ikke er deres feil. De prøver over tid å klare seg, får utsettelse fra kreditorer, og nye avtaler, men venter kanskje for lenge før de tar kontakt med oss, sier Olsen.

    Det er enslige og enslige foreldre som har det aller tøffest nå for tiden, skriver Lofotposten.

  • 11. september 2024 kl. 22:18

    Dropper nedleggelse

    Det har kommet sterke reaksjoner fra Hamarøy på utkastet til ny struktur i videregående skole.

    Nå har fylkesrådet bestemt seg for å ikke legge ned studiespesialiserende på Hamarøy.

    – Etter en første gjennomgang av høringssvarene har vi fått bekreftet og forsterket inntrykket av linjas og skolens betydning for samisk språk og kultur. Det betyr at kutt av studiespesialiserende på Hamarøy ikke vil bli anbefalt for fylkestinget, sier fylkesråd for utdanning og kompetanse, Joakim Sennesvik.

    Fylkesråd for finans og organisasjon, Aina Johanne Nilsen sier det er akkurat dette høringer er til for.

    – Vi har denne høringen av en grunn. Det er nettopp fordi alle som sitter med kunnskap om spesielle forhold rundt utdanningsstrukturen vår skal kunne komme med sine tilbakemeldinger. I dette tilfellet så vi raskt at grunnene til å opprettholde linja veier sterkere enn argumentene for å legge den ned. Da gir konklusjonen seg selv, sier hun.

    Knut Hamsun videregående skole

    Foto: Harrieth Aira / NRK
  • 11. september 2024 kl. 20:59

    Førerkortbeslag etter kontroll

    Det er gjennomført en laserkontroll i 60-sonen ved Sandstrand i Sortland.

    Dette resulterte i to forenklede forelegg og et førerkortbeslag. En mann i 40-årene ble avhørt og anmeldt etter å ha blitt målt til 93 km/t.

  • 11. september 2024 kl. 18:40

    Brann i bod i Bodø

    Utrykningsenhetene rykket litt før kl. 18 onsdag kveld ut til en melding om en brann i en utebod i Trollåsveien i Bodø.

    Brannvesenet startet slukking kort tid etter. Det skal ikke ha vært spredningsfare til hus i nærheten, og heller ikke personskader.

    Like over kl. 18 melder brannvesenet at de har slukket brannen.

    Politiet skriver i politiloggen at de oppretter sak og etterforsker videe. Brannårsak er foreløpig ikke klar.

    Brann i utebod i Bodø.

    Foto: Politiet
  • 11. september 2024 kl. 17:04

    Skal ha banka kvinne med trekjepp – får fire nye uker i varetekt

    I slutten av august ble en kvinne i slutten av tenårene sendt til sykehus etter å ha blitt overfalt på åpen gate i Ballangen i Narvik kommune.

    Kvinnen, som er av utenlands opphav, skal ha blitt sparka, samt slått med en trekjepp.

    Politiadvokat i Narvik, Elisabeth Nutti, sa til NRK at det for politi fremsto som hatkriminalitet.

    En mann i 20-årene ble pågrepet i etterkant, og siktet for volden.

    Nå er mannen varetektsfengslet i fire nye uker.

    Det skriver avisa Fremover, som henviser til en kjennelse fra Midtre Hålogaland tingrett.

    – Den siktede plasseres i institusjon og kan holdes tilbake der mot sin vilje og hentes tilbake ved unnvikelse, om nødvendig med tvang og med bistand fra offentlig myndighet, inntil annet er bestemt av påtalemyndigheten eller retten, men ikke utover 9. oktober, heter det i kjennelsen ifølge Fremover.

    Oversiktsbilde av Ballangen.

    Foto: Kristoffer Klem Bergersen
  • 11. september 2024 kl. 16:42

    Turist fast på fjell i Lofoten

    En turist har gått seg fast på fjellet Fløya utenfor Svolvær sentrum i Lofoten.

    Det skriver Lofotposten.

    – Vi har en som har meldt til politiet at han er i trøbbel i nærheten av Svolværgeita, opplyser Marielle Bakklund hos Hovedredningssentralen Nord-Norge.

    Mannen har fortalt at han står fast i fjellsiden, men for øyeblikket er det vanskelig å si nøyaktig hvor posisjonen er, men at det er ovenfor Svolværgeita.

    – Vi vurderer situasjonen og setter i gang aksjon. Det skal være en lokal guide, som vi ikke kjenner til, i nærheten. Dette løses på et vis, enten ved hjelp av guiden eller Svolvær Alpine Redningsgruppe (SARG), sier Bakklund til avisa.

  • 11. september 2024 kl. 13:10

    Han er ny styreleder i Nordlandssykehuset

    Olav Godtfred Klausen ble i dag utnevnt som ny styreleder i Nordlandssykehuset etter Jan Frich. I tillegg kommer Anne Sissel Faugstad inn som nesteleder, skriver Nordlandssykrehuset i en melding.

    Jan Frich fratrer styreledervervet når han starter i jobben som administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF. Olav Godtfred Klausen rykker opp fra nestledervervet og blir ny styreleder.

    Samtidig utnevnes Anne Sissel Faugstad som ny nestleder i styret. Faugstad har lang fartstid som helseleder, og har er tidligere viseadministrerende direktør ved Haukeland universitetssykehus.

    Faugstad satt også i det regjeringsoppnevnte Sykehusutvalget 2022-2023, og ble tildelt prisen som Årets helseleder i 2017.

    Olav Godtfred Klausen ble i dag utnevnt som ny styreleder i Nordlandssykehuset

    Foto: Nordlandssykehuset
  • 11. september 2024 kl. 12:54

    Svømmehallen ved Bodin videregående skole gjenåpnes ikke

    Svømmehallen har vært i drift i over 40 år, men har på grunn av tekniske problemer ikke vært i drift siden høsten 2022.

    Bodø kommune og Nordland fylkeskommune har i fellesskap finansiert svømmeanlegget. Bodin videregående skole har brukt anlegget på dagtid, mens det har vært disponert av Bodø kommune på ettermiddager og helger.

    Med det nye bassenget ved Bodø Spektrum, har Bodø kommune besluttet å samle all bassengaktivitet der. Dermed vil 30 prosent av Bodin videregåendes driftskostnader falle bort.

    Når Bodø kommune har falt på denne avgjørelsen, velger Nordland fylkeskommune ifølge en pressemelding å avvikle driften. Behovet for et eget basseng for Bodin videregåendes elever er ikke stort nok til at Nordland fylkeskommune kan prioritere dette alene, ifølge fylkesråd Lise Henriette Rånes.

    – Dersom anlegget skal driftes i nye 40 år, er det estimert vedlikeholdskostnader på mellom 40 og 60 millioner kroner. Derfor anbefaler fylkeskommunen at arealene brukes til andre formål.

    Bodin Vgs

    Foto: Sigrid Synnøve Øberg / NRK
  • 11. september 2024 kl. 12:38

    NJ anker Bodø Nu-dom til Høyesterett

    – Mener det er riktig at saken blir prøvd for Høyesterett, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

    Avisen Bodø Nu er i Borgarting lagmannsrett frikjent for brudd på opphavsretten og markedsføringsloven.

    Dette etter at de i oktober 2023 ble dømt i tingretten for brudd på opphavsretten.

    Det var i 2022 at avisa publiserte en artikkel hvor de etter rettens mening i for stor grad har kopiert en podkast studentene hadde laget. Dermed landet retten på at avisa hadde brutt opphavsretten.

    Men retten var i tvil om resultatet. Blant annet om siteringen er innenfor eller utenfor det som er vanlig sitatpraksis i norsk presse.

    I juli i år kom lagmannsretten fram til at siteringen var innenfor vanlig sitatpraksis i norsk presse.

    De to studentene ble dømt til å betale saksomkostninger fra tingretten og lagmannsretten på totalt 501.249 kroner, men dette dekkes av medlemsorganisasjonen Norsk Journalistlag.

    Nå blir dommen i lagmannsretten anket videre til Høyestereett.

    NJ-advokat Vibeke Lærum sier til Medier 24 at lagmannsrettens dom etter deres syn er preget av mangelfulle drøftelser og flere rettsanvendelsesfeil.

    – Det er uheldig hvis dommen blir stående, ikke minst fordi den skaper uklarhet om grensene for bruk av andres opphavsrettslig beskyttet materiale, sier advokat Vibeke Lærum til Medier24.

    NRK gjør oppmerksom på at en av studentene har et ansettelsesforhold i NRK.

    Bodø Nu sin logo på bygget Central Atrium i Bodø

    Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK
  • 11. september 2024 kl. 12:12

    Fikk pålegg om å holde seg borte fra fergekai

    Politiet i Bodø har rykket ut i forbindelse med melding om ruset, utagerende person på fergekaia i Bodø.

    Politiet opplyser at de har vært i kontakt med vedkommende, som roet seg ned.

    – Vedkommende fått pålegg om å holde seg borte fra området meldingene kom fra, skulle etterkomme dette, melder Nordland politidistrikt.

  • 11. september 2024 kl. 12:06

    Uniformert politi øver på Tverlandet

    Politiet i Bodø øver med uniformerte styrker på Tverlandet og rundt gamle Løding skole ut dagen til ca kl 1530, melder Nordland politidistrikt.

  • 11. september 2024 kl. 10:57

    Tar betent skolesak i Bodø til Stortinget

    Bodø kommune har bygget nytt rådhus, nytt konkurransebasseng og brukt flere titalls millioner for å bli europeisk kulturhovedstad.

    I vår kom baksmellen. Bodø kommune må spare for å unngå å havne på Robek-lista, og kommunedirektøren har foreslått å legge ned flere skoler og barnehager.

    Flertallet i bystyret vedtok en rekke drastiske endringer, blant annet nedlegging av Gjæran barnehage og ungdomstrinnet ved Saltstraumen skole.

    I løpet av høsten skal bystyret ta stilling om de skal legge ned enten barneskolen på Hunstad eller Alstad, samt hvilken barnehage i sentrum som skal legges ned.

    Saken har vakt voldsomme protester blant elever, foreldre og ansatte. En rekke bystyrerepresentanter klaget inn lovligheten ved forslaget til Statsforvalteren. De mener vedtakene er gjort uten å ta tilstrekkelig hensyn til barns beste

    I løpet av høsten skal bystyret behandle siste del av den betente saken. Signalene fra posisjonen tyder på at enten Alstad eller Hunstad barneskole styrer mot en nedleggelse.

    Begge skolene har om lag 300 elever hver.

    Nå tar stortingsrepresentant Sofie Marhaug i Rødt saken til Stortinget. I et skriftlig spørsmål til kunnskapsministeren spør hun om regjeringen vil stramme inn dagens praksis, for å sørge for at kommuner ikke kan legge ned barnehager og skoler ulovlig?

    – I sommer tok Statsforvalteren lovlighetsklagen fra en rekke bystyrerepresentanter til følge. Da vedtaket ble kjent ugyldig, var allerede noen av de ulovlige vedtakene i ferd med å bli gjennomført (nedlegging av Gjæran barnehage og ungdomstrinnet på Saltstraumen skole).

    Marhaug mener det er dypt problematisk at Bodø kommune har lagt ned barnehage- og skoletrinn ulovlig.

    – Jeg har valgt å stille spørsmål om de ulovlige vedtakene om å legge ned Gjæran barnehage og Saltstraumen. Jeg er redd for at det er en praksis hvor man legger ned barnehager og skoler over en lav sko uten å ha fulgt prosedyrene som må følges i saksbehandlingen av så alvorlige vedtak for de det gjelder, for barna, sier hun til NRK.

    Og legger til:

    – Jeg er redd for at den praksisen skal spre seg, og at man tenker at hvis vi gjør det raskt nok, så kan vi legge ned selv om vi ikke tar hensyn til barnets beste for eksempel.

    – Jeg mener man iallfall bør ha et tidsvindu og en planhorisont som er så lang at det faktisk er mulig å levere en lovlighetsklage og få den vurdert uten at vedtaket settes i verk, sier Marhaug.

    Og legger til:

    – Jeg håper dette ikke skjer igjen. Jeg håper vi kan få en strammere forvaltning, sånn at kommuner ikke tar seg for store friheter, men legger opp til et løp som gir bedre prosesser enn det vi har sett i Bodø kommune og det vi ser i Stord nå.

    Kunnskapsministeren har foreløpig ikke svart på spørsmålet.

    Sofie Marhaug er stortingsrepresentant for Rødt.

    Foto: Ihne Pedersen
  • 11. september 2024 kl. 09:56

    Avvikler tannklinikken i Misvær

    Når tannlegen som i dag jobber ved Misvær tannklinikk går av med pensjon, betyr det også kroken på døra for tannklinikken, skriver Nordland fylkeskommune i en melding.

    – Pasientene vil nå i stedet kunne velge mellom de andre tannklinikkene i Salten, sier fylkesråd Lise Henriette Rånes, som har ansvaret for det offentlige tannhelsetilbudet i Nordland.

    Hun legger til:

    – Erfaringsmessig er det vanskelig å rekruttere ny tannlege til enmannsklinikker i redusert stilling. Samtidig som vi ville ha måttet investere mye penger i nye lokaler, forklarer fylkesråd Lise Henriette Rånes som begrunnelse for at man velger å legge ned Misvær tannklinikk når tannlegen ved årsskiftet vil pensjonerer seg.

    Fylkesråd Lise Henriette Rånes

    Foto: Thor-Wiggo Skille / Nordland fylkeskommune
  • 11. september 2024 kl. 09:09

    Avdekket ulovlig arbeidskraft – en forsøkte å stikke av da kontrollørene kom

    En byggeplasskontroll i Salten avdekket flere lovbrudd og personer på jobb uten arbeidstillatelse. Én person forsøkte å stikke av da kontrollørene kom.

    A-krimsenteret i Nordland kontrollerte den aktuelle byggeplassen etter tips, med klare indikasjoner på at det foregikk arbeidslivskriminalitet.

    – Kort tid etter av vi ankom og varslet kontroll forsøkte en statsløs arbeidstaker å løpe vekk fra byggeplassen. Vi fikk raskt kontroll på situasjonen sammen med lokalt politi, forteller Kurt Kolvereid Jacobsen, senterleder ved a-krimsenteret i Nordland.

    Nærmere undersøkelser avdekket at våre mistanker om ulovlig arbeidskraft stemte, knyttet til to utenlandske arbeidstakere. Dette førte til umiddelbar bortvisning fra byggeplassen av en russisk og en estisk statsborger uten gyldig arbeidstillatelse i Norge. De to forlot raskt Norge, og reiste til et annet baltisk land, der de hadde gyldig opphold.

    – Bruk av svart og ulovlig arbeidskraft på denne måten er både konkurransevridende og undergraver seriøse aktørers virke. Samtidig utnyttes sårbare arbeidstakere og fratas grunnleggende rettigheter som eksempel sykepenger og pensjonspoeng, det ser vi alvorlig på, sier Jacobsen.

    På den aktuelle byggeplassen ble det også påtruffet arbeidstakere som utførte arbeid, men som ikke var meldt inn som lønnsmottakere i virksomheten de arbeidet for. Dette kan indikere svart arbeid og avlønning.

    NAV og Skatteetaten følger saken videre opp mot arbeidsgiver.

    – Det er arbeidsgivers plikt å registrere inn og rapportere lønn på sine ansatte, på samme måte som at byggherre har et ansvar for å sikre forsvarlig HMS for sine arbeidstakere og sikre at underleverandører følger lover og regler for lønns- og arbeidsvilkår, sistnevnte følger Arbeidstilsynet nå nærmere opp mot byggherre og de aktuelle virksomhetene på byggeplassen, sier Jacobsen.

    Som en del av kontrollen fra a-krimsenteret i Nordland avdekket videre undersøkelser at en av virksomhetene hadde store utestående skatte- og avgiftskrav. I etterkant har Skatteetaten sikret innbetaling på nærmere 300.000 kroner.

    Byggeplass, illustrasjonsfoto

    Foto: A-krimsenteret i Nordland
  • 11. september 2024 kl. 09:06

    Forsker mener skjelettproblemer hos oppdrettstorsk kan knyttes til fôret

    Mange fiskere har vært bekymret etter å ha fått torsk i garn med uvanlig hodefasong, knekk i nakken og lubben og kort, ifølge Intrafish.

    Oppdrettstorsken hadde skjelettproblemer i den forrige runden med torskeoppdrett for 10-15 år siden.

    Nå mistenker forsker Terje van der Meeren på avdeling for reproduksjon og utviklingsbiologi ved Havforskningsinstituttettror at utseendet kan knyttes til fôret, skriver Intafish.

    – Vi har en mistanke om at ernæring kan betyr noe for skjelettformasjoner, sier han til Intrafish.

    Oppdrettstorsk fra Nordcod, Forsvika

    Foto: Privat
  • 11. september 2024 kl. 08:45

    Rekordmye fiskegarn fjernet fra havbunnen

    Cirka 45 kilometer med fiskegarn ble i løpet av Fiskeridirektoratets opprenskningstokt tatt opp og fjernet fra havbunnen. Det er ny rekord.

    Det ble totalt plukket opp 1637 fiskegarn. I tillegg er det tatt opp kilometervis med liner, tauverk, trålvaier og diverse andre fiskeredskap, opplyser direktoratet.

    I fjor ble en 20 år gammel rekord slått da 1339 garn, men kun ett år senere ble altså rekorden slått på ny.

    – Alle rekorder er på sett og vis et mål for riktig og god innsats, men slike rekorder som dette, gir allikevel litt blandede følelser, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratets Miljøseksjon.

    Han legger til at årets tokt ble gjennomført med 20 prosent mindre innsats enn i fjor, og at det er desto mer urovekkende at ny rekord ble satt.

    (©NTB)

  • 11. september 2024 kl. 06:25

    Mann i 20-åra køyrde inn i hagegjerde – stakk frå staden

    Rundt midnatt, natt til tysdag, fekk politiet i Nordland melding om ei utforkøyring på E10 i Svolvær.

    Ein personbil køyrde av vegen og inn i eit hagegjerde, ifølge politiet.

    Det var ein nabo som tipsa politiet.

    Sjåføren, ein ung mann i starten av 20-åra, stakk frå staden, men trefte seinare på politiet i nærområdet. Han vart køyrt til sjukehus for å ta blodprøver.

    – Politiet har mistanke om at han har køyrt med promille, og har drege inn førarkortet, sier operasjonsleiar Kai Eriksen i Nordland politidistrikt.

    Politiet har no starta etterforsking av saka.

    Personbil kjørte inn i hage i Svolvær

    Foto: Nordland politidistrikt
  • 11. september 2024 kl. 05:51

    Enighet mellom lokførerne, CargoNet og Spekter

    Norges Lokomotivførerforbund (NLF), CargoNet og arbeidsgiverforeningen Spekter er blitt enige i lønnsoppgjøret. Det blir dermed ingen streik på godstogene.

    Løsningen innebærer at NLFs medlemmer som er ansatt i CargoNet, får et lønnsoppgjør i tråd med normen fra frontfaget, opplyser Spekters forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i en pressemelding.

    – Spekter og CargoNet er fornøyd med at vi med Riksmeklerens hjelp kom fram til enighet med LO Stat, sier Skrattegård.

    Det var varslet at 21 lokførere kom til å gå ut i streik onsdag morgen dersom det ikke ble enighet innen midnatt.

    (©NTB)

  • 10. september 2024 kl. 22:35

    Lå brakk – nå skal de representere Norge

    Hadsel videregående på Melbu åpnet for elever på linjen restaurant- og matfag for to år siden.

    Før det var utdanningen nedlagt, skriver BLV.

    Siden den gang har populariteten skutt i været, og BLV melder at linja var så populær i fjor at den hadde venteliste.

    Ikke nok med det; nå skal elevene fra Hadsel videregående representere Norge på Europas største mat-, reiselivs- og landbruksmesse i Berlin.

    – Jeg storgleder meg, sier elev Oda Hågensen til BLV.

    Bildet viser eksteriøret til Hadsel videregående skole på Stokmarknes.

    Foto: Trond-Erlend Willassen / Nordland fylkeskommune

Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51

Neste

Read Entire Article