Flere utenlandske stjerner har påpekt at nordmenn ser like ut. Det kan gi en ukjent fordel, mener sosiolog Harald Eia.

Publisert 24.05.2025 06:12
Da Barack Obama holdt foredrag i Oslo Spektrum forrige uke, kom han med en spøkefull kommentar om oss nordmenn.
USAs tidligere president roste skandinaviske samfunnsinstitusjoner, men fulgte raskt opp med at det nok er lettere å styre land som Norge, der «alle ser omtrent like ut».
Han er ikke den eneste som har lagt merke til dette.
Også den britiske sangeren Robbie Williams påpekte at nordmenn ser svimlende like ut, under sitt opphold i Oslo i 2023.

Men er vi nordmenn egentlig så like – og hva gjør det i så fall med oss?
– Lite egenart
– Nordmenn har på mange måter et mer homogent utseende som folkegruppe enn for eksempel USA, Sør-Amerika eller Italia, sier stylist og moteekspert Marianne Jemtegård.
Hun påpeker at moten i landene hun nevner preges av individualitet, farger og mønsterbruk, noe nordmenn har styrt unna i lang tid.
– Nordmenn viser ikke mye egenart gjennom klær, og slik har det alltid vært. I den norske folkesjelen ligger det en nøysom holdning til klær, sier Jemtegård.
I sitt yrke som stylist opplever hun nemlig at de fleste nordmenn føler seg best når de sklir inn, heller enn når de er en reklameplakat for sin egen personlighet gjennom klesplaggene sine.

– Jeg hører ofte at kunder synes klesplagg er fine, men at plaggene er litt for mye for dem selv. Det skal ikke mye til før det blir for mye for oss nordmenn, sier hun.
Det bør vi gjøre noe med, mener Jemtegård.
– Å kle seg for å skille seg ut og vise sin personlighet, istedenfor å blende inn, påvirker ikke bare hvordan vi oppfører oss, men også hvordan andre møter oss, sier Jemtegård.

Moteeksperten mener vi lettere forstår hverandre når vi viser egenart og personlighet gjennom klær.
Likevel understreker hun at nordmenn ikke alltid har mulighet til å kle seg nøyaktig som de vil.
– Det er vanskeligere for nordmenn å flotte seg året rundt fordi man ofte må kle seg etter været. Da blir det ofte et lag med ull innerst og en allværsjakke utenpå, konkluderer Jemtegård.
Vår store styrke
Sosiolog og programleder Harald Eia er helt enig med Barack Obama. Han mener at nordmenn har likheter som går dypere enn bare utseendet.
– Selv om vi har en venstre- og en høyreside i politikken, er vi nordmenn enige om mange grunnleggende verdier, sier han.
Eia trekker frem at de fleste nordmenn er enige om å betale skatt, at de fleste har en liberal tilnærming til homofili, og at de fleste ser fordelene ved å ha et offentlig helsevesen.
Ifølge Eia er det nettopp den strukturelle likheten, som er nordmennenes store styrke.

– Fra utsiden kan vi se ut som en saueflokk, men det gjør det lettere for oss å få til ting sammen, sier Eia.
Han mener nemlig at vi i sum er frie fordi vi klarer å handle kollektivt.
At ordninger som vi kollektivt betaler for, som for eksempel Lånekassen eller Nav, gjør at Norge er blant verdens mest individualistiske samfunn, til tross for at vi er så like.
– Land som USA eller Italia har ikke like gode ordninger som vi har her i Norge. Der er det vanskeligere å studere og få hjelp hvis man får barn eller blir syk, sier Eia.
Ifølge Eia fører ordningene vi har skapt i Norge, til at de fleste føler seg mer rettferdig behandlet, noe han mener vi ikke bør ta for gitt.
– Hvis folk som er fornøyd med livet, ser litt kjedelige ut, er det en liten pris å betale, konkluderer Eia.