Nytt legemiddel mot Alzheimers godkjent i USA

2 days ago 10



Alzheimers-legemiddelet Kisunla er blitt godkjent av amerikanske myndigheter. Foto: Eli Lilly and Company via AP / NTB

Amerikanske myndigheter har godkjent legemiddelet donanemab til bruk mot Alzheimers sykdom. Legemiddelet kan bremse den tidlige utviklingen av sykdommen.

onsdag 3. juli kl. 04:55

Kortversjonen

  • Amerikanske myndigheter har godkjent et nytt legemiddel mot Alzheimers.
  • Legemiddelet bremser tidlig utvikling av sykdommen og selges under navnet Kisunla.
  • Testresultater viser at det kan bremse hukommelsestap og svekket tenkning med opptil sju måneder.

Legemiddelet produseres av Eli Lilly og selges under merkenavnet Kisunla. Det er ment til bruk for pasienter med milde eller tidlige tilfeller av demens som er forårsaket av Alzheimers.

Det er det andre legemiddelet mot Alzheimers som blir godkjent av USAs legemiddeltilsyn FDA. Lecanemab, som selges under navnet Leqembi, ble godkjent i fjor. Det selges av japanske Eisai.

De er begge antistoffer som er framstilt i laboratorium. De virker ved å angripe opphopningen av såkalt klissete amyloid-plakk i hjernen.

Tester viser at begge legemidler bremser svekkingen av hukommelsen og tenkning med opptil rundt sju måneder. Begge medikamentene har mulige bivirkninger.

Leger som behandler Alzheimers, sier at godkjennelsen er et viktig steg etter flere tiår med mislykkede, eksperimentelle behandlinger.

– Jeg er svært glad for å ha forskjellige muligheter til å hjelpe pasientene mine. Jeg diagnostiserer pasienter med Alzheimer, og så ser jeg at de blir dårligere hvert år fram til de dør, sier nevrolog Suzanne Schindler ved Washington University i St. Louis til AP.

Read Entire Article