– Ja, medlemmer er fratatt verv og posisjoner som følge av brudd på etiske retningslinjer i perioden. Det er typisk tap av tillitsverv i partiet det er snakk om, skriver generalsekretær Tom Erlend Skaug i Høyre i en e-post til NRK.
Høyre er blant partiene som er mest åpne om hvor mange og hva slags varslingssaker de har behandlet. I årsberetningen foran helgens landsmøte står følgende:
«Varslingssakene handler fortsatt om seksuell trakassering, men vel så mange saker handler om uoverensstemmelser, vanskelige samarbeidsforhold mellom personer i organisasjonen og dårlig organisasjonskultur.»
Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug.
Foto: Ismail Burak Akkan / NRKI landsmøtepapirene framgår det også at det i 2023 ble konstatert brudd på de etiske retningslinjene i 12 av 28 saker. I fjor skjedde det samme i 5 av i alt 10 behandlede saker.
På spørsmål fra NRK klargjør generalsekretæren at 8 av disse 17 sakene fra de siste to årene er knyttet til seksuell trakassering.
Ulik praksis
Siden de andre stortingspartiene ikke er like åpne som Høyre i sine årsberetninger, har NRK sendt tilsvarende spørsmål til alle de andre partisekretærene.
Blant dem som svarer knappest, er Fremskrittspartiet:
– Det er viktig for oss å gi god støtte og veiledning til de som blir utsatt for uønskede hendelser. I dette arbeidet er det den enkelte vi har fokus på. Vi fører ikke statistikk over saker eller kategorier, sier assisterende generalsekretær Helge Fossum.
Heller ikke fra Arbeiderpartiet kommer det et særlig utdypende svar:
– Arbeiderpartiet sentralt har håndtert under 5 varslingssaker siden forrige landsmøte. Vi har bistått partiorganisasjonen med håndtering av saker lokalt der det har vært behov, sier assisterende partisekretær Mari Aaby West.
Verken West eller Fossum svarer på spørsmål om noen har mistet verv eller posisjoner eller hva varslingssakene handler om.
Flere saker
Senterpartiet, Rødt, MDG, KrF og SV bekrefter også overfor NRK at de har håndtert varslingssaker de siste par årene.
– Vi har ikke så mange saker, så vi ønsker ikke å gå i detaljer i hvordan saker vi har behandlet eller hva som er reaksjonene. Men jeg kan bekrefte at ingen har blitt fratatt verv eller fått vedtak om utestenging fra arrangement i perioden, sier SVs partisekretær Audun Herning.
Rødt opplyser at de har behandlet tre varslingssaker i 2023 og 2024. Ingen av sakene har handlet om seksuell trakassering, ifølge partisekretær Reidar Strisland.
I ett av to tilfeller fra i fjor ble et partimedlem suspendert for det som beskrives som en alvorlig politisak, som foregikk utenfor partisammenheng.
Det andre varselet fra 2024 ble behandlet av Rødts etiske komité, som ikke fant grunnlag for å gå videre med saken.
Prinsipielt er all behandling rundt varslingssaker hos oss fortrolig informasjon, forklarer Knut M. Olsen, som er generalsekretær i Senterpartiet.
– Generelt kan vi si at det er liten forandring i nivået på antall varslingssaker de siste to årene. 80 prosent av sakene i denne perioden omhandler andre forhold enn seksuell trakassering, sier han.
Trakassering
Miljøpartiet De Grønne hadde tre varslingssaker til sentral behandling i 2023. Det ble konstatert brudd på etiske retningslinjer i alle tre. Sakene var knyttet til uønsket oppmerksomhet/seksuell trakassering, opplyser partisekretær Kristin Antun.
– I 2024 behandlet MDG sentralt tre varslingssaker. Det ble konstatert brudd i to av dem. En av sakene var knyttet til uønsket oppmerksomhet/seksuell trakassering. Når det kommer til hvilke konsekvenser bruddene har hatt vil vi ikke gå inn på det, av hensyn til de involverte, sier Antun.
KrF har behandlet varsler mot tre personer de siste to årene. Det mest omtalte var varselet mot tidligere partileder Olaug Bollestad.
– Det har vært konstatert brudd på KrFs etiske retningslinjer i alle sakene. En av dem, som gjelder økonomisk utroskap, er under politietterforskning, sier generalsekretær Ingunn Ulfsten i KrF til NRK.
Venstres generalsekretær Fredrik Carstens sier partiet de siste to årene har behandlet færre enn ti varslingssaker. I rundt halvparten av sakene ble det konstatert brudd på etiske retningslinjer.
– På grunn av få saker og av hensyn til varslerne, kan jeg ikke gi detaljer, svarer Carstens på spørsmål om noen er blitt fratatt verv eller posisjoner i landsmøteperioden.
Han sier «noen få» av sakene er knyttet seksuell trakassering.
Publisert 21.03.2025, kl. 05.54