Mange nordmenn mangler oversikt over renter og lån. Spareøkonom håper flere sjekker mulighetene.

Publisert 08.07.2025 07:11
Nordmenns forbruksgjeld har økt med 6,4 prosent det siste året. En ny undersøkelse fra Lendo viser at unge har minst kontroll på egen gjeld.
Bare 42 prosent av unge i alderen 18–29 år vet hva rentene på gjelden koster dem i løpet av et år, mot 66 prosent i resten av befolkningen.
– Mange er opptatt av å sammenligne priser på varer, som nye Nike-sko, men de kunne spart tusenvis på å bruke noen timer på å sjekke hvor de kan få lavere rente, sier spareøkonom Kornelia Minsaas i Lendo.
Mangel på læring
Henrik Rønhovde (23) og Henriette Kvalheim (22) har hvert sitt billån, men vet ikke hvor mye av lånet som går til renter hver måned.
– Vi unge er vel litt dårlige på å holde oss oppdatert, sier Rønhovde.
– Interessen er kanskje ikke stor nok for å sette seg inn i det, legger Kvalheim til.

Det gjelder de fleste unge TV 2 møtte på gata i Bergen denne uken. Dorthea Sande (22) og Håvard Haukland (24) mener lån og renter kan være vanskelig å forstå.
– Du lærer ikke noe særlig om det før du står midt oppi det, sier Haukland.

Lendo-undersøkelsen viser at hele 65 prosent av unge har studielån, men også det kan være vanskelig å få oversikt over.
– Jeg vet ikke hvor mye jeg har i renter på studielånet, faktisk, sier Sande.

Gjelden øker
Forbruksgjelden har økt med 12,7 prosent for unge under 30 år det siste året, opplyser Norsk Gjeldsinformasjon til TV 2.
Daglig leder Svein Ove Karstensen forteller om en «markant» økning blant de yngste og eldste aldersgruppene, som til vanlig har lavest forbruksgjeld.
– Det er definitivt bekymringsverdig at gjelden øker så tydelig blant unge. De er i starten av voksenlivet, der det er særlig viktig at man ikke mister kontroll over økonomien. Betalingsanmerkninger og gjeld som løper fra deg kan gi følger i mange år, sier han.

I aldersgruppen 18–29 år oppgir 64 prosent å ha god kontroll over egen gjeld, mot 84 prosent i befolkningen for øvrig, ifølge tallene fra Lendo.
– Mye foreldrehjelp
Sebastian Andersen (19) og Lina Morsi (19) har ikke forbruksgjeld, men billån og studielån. De tror en del unge opplever renter og lån som styrete og skummelt.
– Jeg har ikke peiling på hvor mye renter det er på studielånet, sier Morsi.
– Jeg fikk hjelp av foreldrene til å finne ut av lån og renter til bilen min. Det er nok mye foreldrehjelp, som gjør at unge ikke setter seg så inn i det selv, sier Andersen.

Heidi Velund Sirnes (44) har boliglån, men har god kontroll på hvor mye som går til renter. Datteren Malin (18) bor fortsatt hjemme og slipper lån enn så lenge.
– Jeg tror jeg hadde kontroll da jeg var ung, men det begynner å bli noen år siden. Det er dumt å ikke sette seg inn i egen gjeld.

Signe Kjelsnes (26) har allerede nedbetalt studielånet, men har full kontroll på hva boliglånsrentene koster henne.
– Vi betaler altfor mye, sier hun lattermildt.

Mye å spare
Spareøkonom Minsaas mener mange kan tjene på å få oversikt over månedlige utgifter. Hun tror at særlig unge kan bli bedre på å gå gjennom egen økonomi.
– De fleste har en drøm om å bli gjeldfri. Da bør du bruke noen timer på å se på budsjettet. Hvis du skaffer oversikt og kvitter deg med noen gjeldsposter, så kan du potensielt spare tusenvis, sier hun.

Undersøkelsen viser at omtrent halvparten av unge har kjennskap til refinansiering av lån, mot 90 prosent i resten av befolkningen.
– Det er lurt å se på mulighetene. Bankene vil ofte konkurrere om å gi billigere lån eller forsikring – men du må ta telefonen og undersøke mulighetene. Jeg håper unge setter av noen timer til det i sommer, sier hun.