Nye detaljer om omstridte direktøravtaler: Nav-sjefen visste at de var problematiske

1 week ago 10



Uten at departementet var klar over det, skulle hele ledelsen i Nav signere på at de sa fra seg jobbene sine. Nå er politikere bekymret – men statsråden er taus.

Nav-direktør Hans Christian Holte. Foto: Morten Uglum

Publisert: 11.09.2024 17:31

Kortversjonen

I forrige uke ble det kjent hvordan Norges arbeids- og velferdsdirektør, Hans Christian Holte, forsøkte å få ni direktører til å si fra seg stillingen sin.

Aftenposten har snakket med en rekke kilder og sitter på ulike typer dokumentasjon i denne saken. Kildene ønsker ikke stå frem fordi de er redde for stillingene sine.

Av hensyn til kildevernet kan ikke Aftenposten offentliggjøre dokumentasjonen.

Men den viser at Holte var gjort kjent med at avtalen kunne være på kant med normale spillereglerspillereglerI tillegg til vanlige lover og regler, har staten egne lover og avtaler som regulerer medbestemmelse og personalpolitikk. Eksempler er statsansatteloven, retningslinjer for personalpolitikk i omstillingen og hovedavtalen i staten. i staten da han la den frem for direktører under ham.

Holte la frem avtalene i én-til-én-møter med direktørene. Møtene var uten kjent agenda og uten andre til stede. Direktørene hadde ikke fått se selve avtalen før møtet.

I staten har ansatte rett på å la seg bistå av tillitsvalgte eller rådgivere, for eksempel advokat.

Aftenpostens dokumentasjon viser at Holte mente inngåelsen av avtalene ikke var noen stor sak – direktørene skulle bare signere på at de sa ifra seg jobbene sine.

Navs toppsjef la til slutt bort avtalene litt over en uke etter at han ba om signatur fra direktørene. Dette skjedde i mars. Og avtalene forble ukjente frem til august.

Hemmeligholder intern dialog

Holte har sagt at han fikk avtalene utarbeidet av HR-avdelingen i Nav.

  • Aftenposten har tidligere spurt Holte om han ble advart eller fikk innvendinger på veien. Det har han ikke svart konkret på.
  • Aftenposten har bedt ham om selv å legge frem eventuelle innvendinger eller advarsler han fikk. Det ønsker han ikke å gjøre.
  • Aftenposten har bedt om innsyn i dialogen mellom HR-avdelingen og Holte om avtalene. Selv om Nav kan gi innsyn i dette, har de valgt å hemmeligholde dette.

Departementet ikke kjent med planen

Nav ligger under Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Hva visste de om Holtes forsøk på å få ledergruppen til å si fra seg stillingene?

Lite, ifølge ekspedisjonssjef i departementet Tom Gulliksen. Holte hadde i begynnelsen av 2024 nevnt for dem at omorganiseringen i Nav også kunne få konsekvenser for ledelsen.

– Etter det var ikke endringer i ledergruppen et tema i dialogen mellom Nav og departementet. Vi ble, som tidligere opplyst, først kjent med avtalene 7. august, skriver Gulliksen.

Kalte avtalene «en tanke»

Forrige uke hadde Holte et digitalt møte for 150 ledere i Nav. Der tok han opp at det var uro blant de tillitsvalgte i forbindelse med de to sakene Aftenposten har omtalt.

I et lydopptak Aftenposten har fått tilgang til, omtaler Holte de to sakene slik:

Ifølge Aftenpostens opplysninger reagerte flere på at han kalte direktøravtalene «en tanke», kort tid etter at Aftenposten hadde skrevet om at:

  • Holte hadde fått utarbeidet et forslag til avtale av HR-avdelingen.
  • Holte selv hadde lagt den på bordet i én-til-én-møter med direktørene sine.
  • To direktører rakk å signere på at de skulle si fra seg stillingen sin.

Holte: – Mitt ansvar

Holte har fått muligheten til å imøtegå innholdet i denne artikkelen.

I en e-post skriver Nav-sjefen at han burde håndtert avtalene annerledes.

– Det som har skjedd, er mitt ansvar. Jeg ba om å få utkast til avtaler utarbeidet og la dem frem for min ledergruppe i mars i år. Etter få dager fikk jeg mange gode råd, både fra lederkolleger og fra vår HR-avdeling, og informerte lederne mine om at jeg ikke ville fortsette denne prosessen.

Holte skriver at han har full tillit til lederne i sin toppledergruppe.

– De gir meg tydelige tilbakemeldinger og gode råd. Jeg pleier å involvere dem tidlig i prosesser og vi har åpne diskusjoner som ofte fører til utvikling og endring, slik det også var i denne saken.

Ministeren nekter å svare

Aftenposten har siden før helgen bedt om et intervju med arbeidsminister Tonje Brenna om denne saken.

Hun vil ikke la seg intervjue. Hverken muntlig eller skriftlig.

Prosessene i Nav uroer imidlertid andre politikere.

Aftenposten har spurt arbeidsminister Tonje Brenna om et intervju og sendt over spørsmål. Hun vil ikke svare på dem. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Mímir Kristjánsson: – Bekymret

Rødts stortingspolitiker Mímir Kristjánsson har lest sakene om direktøransettelser og direktøravtaler.

– Jeg er bekymret både for at Nav-sjefen virker å ha et litt for fleksibelt forhold til arbeidslivets spilleregler, og for at vi hører at dialog og drøftingsprosesser internt er mangelfulle, sier Kristjánsson til Aftenposten.

Nav er regjeringens fyrtårn i den såkalte tillitsreformen. Rødt-politikeren mener det er bekymringsfull at samarbeidet mellom Nav-ledelsen og fagforeningene virker forsuret.

Kristjánsson mener dessuten at Nav må ha orden i eget hus.

– Det blir problematisk hvis sjefen i Nav har et tilfeldig forhold til viktige bestemmelser i arbeidslivet, samtidig som en sosialhjelpsmottager kan risikere å få baksmell fordi man får 400 kroner for mye fra en venn, sier han.

SV-leder Kirsti Bergstø er også kritisk.

– Her må det åpenbart ryddes opp. Vi kan ikke ha en egen kultur i Nav der topplederen tar seg til rette og driver med omorganisering som er på siden av retningslinjer og der tillitsvalgte ikke involveres.

Nav er med sin tyngde og rolle spesielt avhengige av å ha tillit, mener SV-lederen. Hun vil følge opp saken med arbeidsministeren.

Hans Christian Holte skriver til Aftenposten at han har forståelse for at tillitsvalgte ikke er fornøyde med både avtalene han ba direktører signere på og med ansettelsen av en midlertidig assisterende direktør.

– Jeg jobber nå for å etablere gode prosesser videre sammen med de tillitsvalgte og hovedverneombud.

Read Entire Article