Ingen vei utenom. Norge må bla opp mye mer.

4 hours ago 5



Nansen-programmet for Ukraina-hjelp er nødt til å bli utvidet så det monner.

Utenriksminister Espen Barth Eide fikk klare meldinger fra kollega Dmytro Kuleba i Kyiv i april. Vesten må gi mer. Raskt. Foto: Alina Smutko / Reuters / NTB

Publisert: 20.09.2024 07:33

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

«Norge må ikke opptre som en dum onkel Skrue», skrev Svenska Dagbladet på lederplass tirsdag.

Et land som tilsynelatende vasser i penger, og som under krigen har tjent enorme summer på økte energipriser, kan ikke være en sinke i hjelpen til Ukraina.

På Stortinget holdes fredag et viktig møte mellom regjeringen og de parlamentariske lederne om størrelsen på Ukraina-hjelpen. Til grunn for rådslagningene ligger Nansen-programmet som ble vedtatt av et samlet storting i fjor. Norge forpliktet seg til å gi 75 milliarder i militær og humanitær hjelp over en femårsperiode.

Programmet skulle markere sjenerøsitet og langsiktighet. Norge så gjerne at også flere land forpliktet seg til langvarig støtte på denne måten. Men kanskje var ikke Norge noen ener i raushet likevel. Statistikk fra det tyske Kiel-instituttet gir et annet bilde, særlig når det skilles mellom penger som er lovet og penger som er gitt.

«Som andel av BNP gir blant annet Tyskland, Sverige, Nederland, Polen og Tsjekkia klart mer enn Norge. I absolutte tall er vi bak Danmark, Sverige, Finland og mange andre», skrev samfunnsøkonomene Anders Harildstad og Olav Slettebø i en kronikk i VG i august.

75 milliarder fordelt på fem år er i snitt 15 milliarder i året. Når Norge i år bruker mer enn disse 15, må et senere års bidrag havne godt under 15 milliarder hvis rammen ikke skal sprenges.

Men sprenges må den. Illustrerende var ordbruken til utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) da Nansen-programmet ble diskutert i Stortinget i april. Eide stilte med ferske synsinntrykk fra en reise til Kyiv og Odesa.

«Vi har stått opp for Ukraina, og vi må fortsette å gjøre det nå som det krever enda mer av oss. Vi må gi mer, og vi må gjøre det raskere. Det er intet alternativ, for denne krigen skal Ukraina vinne», sa Eide.

Det finnes dem som knapt ser grenser for hva Norge kan bidra med. Oljefondet ligger jo der med sine 17.750 milliarder kroner. Norsk-ukrainsk venneforening foreslår en opptrapping av Nansenprogrammet fra 75 til 250 milliarder, godt over en tredobling.

I denne sjongleringen med tall må selve saken ikke tapes av syne. Norge skal ikke betale for å bli rauseste land i Europa, men for å bistå Ukraina på en effektiv og gjennomtenkt måte. Nansen-programmet må styres med trygghet for at pengene kommer dit de skal.

Men ett står klart: Norge må både øke og forlenge sin hjelp til Ukraina. For dessverre er det ingen tegn til at denne krigen går mot en snarlig slutt.

Read Entire Article