Det hun gjør for å stoppe migrantene er svært kontroversielt. Men hun får skryt fra uventet hold.

4 hours ago 4



Han er sosialdemokrat. Hun er fra ytre høyre. Nå vil han lære av henne.

Britenes statsminister Keir Starmer følger nøye med på Italias planer om å etablere asylsentre i Albania. Denne uken besøkte han Italias statsminister Giorgia Meloni. Foto: Phil Noble, Reuters/NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 20.09.2024 08:32

Kortversjonen

Skepsisen var stor i mange europeiske hovedsteder da italienerne valgte Giorgia Meloni som statsminister i 2022. EUs tredje største land fikk sin mest høyreradikale regjering siden andre verdenskrig.

Da hun nylig fikk besøk av Storbritannias nye statsminister Keir Starmer, ventet imidlertid skryt. Sosialdemokraten hyllet Meloni for jobben hun har gjort med å stoppe migrantstrømmen over Middelhavet.

Han er ikke den eneste som følger med på det høyrepopulisten gjør.

Færre over Middelhavet

Det skyldes blant annet ferske tall fra EUs grensebyrå Frontex.

De viser at antallet som har tatt seg ulovlig over Middelhavet, har falt med 64 prosent.

  • Fra 114.265 i perioden januar til august i 2023, til 41.250 i tilsvarende periode i år.

Tallene gjelder den største og farligste ruten mellom Nord-Afrika og Italia.

Grepene Meloni har tatt er kontroversielle. Og flere er på gang.

Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB

Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB

Dette er grunnen til at den britiske statsministeren er så ivrig etter å lære.

Han vil hindre at migranter tar seg over Den engelske kanal i småbåter.

Sist helg døde åtte personer i forsøket. Hittil i år har 50 mistet livet.

Starmer har sagt nei til å sende asylsøkere til Rwanda, slik hans forgjenger ville. Men også Starmer vil få slutt på den livsfarlige trafikken over kanalen.

I flere europeiske land har innvandringsdebatten stor politisk sprengkraft. Tyskland har innført grensekontroll til nabolandene. For kort tid siden gjorde det innvandringsfiendtlige Alternativ for Tyskland brakvalg i to delstatsvalg.

Giorgia Meloni vet at mange ser på hva hun gjør.

I løpet av noen uker åpner Italia asylsentre i Albania.

– Jeg vet at verden følger med på oss. Derfor må vi gjøre dette på best mulig måte, sa hun på pressekonferansen med Starmer

Både dette og de andre grepene har fått sterk kritikk av menneskerettighetsorganisasjoner. Også blant Starmers partifeller er det skepsis.

Omstridte avtaler

Den viktigste forklaringen på at færre kommer over Middelhavet, er det Frontex beskriver som «forebyggende tiltak» i Tunisia og Libya.

Det skyldes avtaler som Italia alene og hele EU har gjort med land i Nord-Afrika.

Tunisia får penger av EU for å hindre migranter i å dra sjøveien til Europa. Samtidig er landet beskyldt for å bryte menneskerettighetene og dumpe migranter i ørkenen. Blant annet Human Rights Watch og Amnesty International har slått alarm og advart om mishandling av migranter. The Guardian skriver at EU lukker øynene for at EU-pengene finansierer sikkerhetsstyrker i Tunisia som de påstår slår og voldtar migranter og samarbeider med menneskesmuglere.

Italia har også gitt Tunisia fartøyer for å plukke opp og returnere migranter før de når internasjonalt farvann

I tillegg vil Italia altså bygge asylsentre i utlandet.

Foto: Vlasov Sulaj / AP / NTB

Foto: Vlasov Sulaj / AP / NTB

To steder i Albania bygges det asylsentre, som skal ta i mot migranter som plukkes opp i sjøen.

Ingen vet hvordan det vil fungere.

Statsminister Keir Starmer sa at han var fornøyd med at de skal samarbeide tettere med Italia. Det handler om å «dele etterretning og taktikk, stenge smuglerruter» og ikke minst knekke de kriminelle gjengene som smugler migranter.

På spørsmål om hva han mente om å plassere asylsøkere i Albania, svarte han de følger med på det Italia gjør. Han sa at han ville håndtere dette med «britisk pragmatismepragmatismeÅ være pragmatisk innebærer å legge vekt på det som er praktisk gjennomførbart, som preges av fleksibilitet og tilpasningsdyktighet, og som ikke lar seg binde for sterkt av ideologi, prinsipper e.l. (Norsk akademisk ordbok). ».

– Uthuler menneskerettighetene

Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) er bekymret for det som skjer. Martinsen frykter at man får systemer som gjør at folk ikke har reell tilgang til å søke om beskyttelse:

Dette er et verktøy for å uthule menneskerettighetene.

– Det er ikke dette vi har behov for. Vi trenger gode ordninger for dem som har rett til beskyttelse, og gode returordninger for de som ikke har det, sier Martinsen.

Han peker på at britenes planer om å sende asylsøkere til Rwanda, ble stoppet både av den europeiske menneskerettsdomstolen og av britisk høyesterett fordi de var i strid med internasjonale konvensjoner. Han er svært skeptisk til italienernes planer i Albania. Martinsen stiller spørsmål ved om asylsøkerne vil få oppfylt sine rettigheter. Planene minner om en tankegang om «ute av syn, ute av sinn», mener Noas-talspersonen.

Og selv om færre krysser Middelhavet, har ikke Italia fått færre asylsøkere. Ferske tall fra EUs asylbyrå viser at antallet steg med en tredjedel første halvår i år.

En viktig forklaring er at ikke alle kommer ulovlig til EU, forklarer asylbyrået. Den nest største gruppen av asylsøkere til Italia i år er fra Peru. Peruvianere kommer visumfritt til EU. Det har dessuten vært en økning i migranter på enkelte andre sjøruter.

Read Entire Article