Politiet har siden november 2024 etterforsket en ny svindelmetode som utnytter firmaet EasyPark på flere ladestasjoner i Norge.
Publisert: 21.03.2025 10:03 | Oppdatert: 21.03.2025 10:17
Kortversjonen
- Politiet har etterforsket svindel med falske EasyPark-profiler siden november 2024. Flere sjåfører er anholdt.
- Svindlere har i stor grad vært aktive i taxinæringen i Oslo. EasyPark har tapt rundt 2 millioner kroner.
- Saken etterforskes som grovt bedrageri. Politiet jobber med forebyggende tiltak sammen med EasyPark.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Svindlerne har funnet løsninger for å opprette falske EasyPark-profiler for å starte lading ved ulike ladestasjoner. Denne metoden har i varierende grad vært brukt i siden august 2023, skriver Oslo-politiet i en pressemelding.
– Metoden har vært spesielt knyttet til aktører i taxinæringen i Oslo, med en konsentrasjon av tilfeller på østkanten av byen, sier politiadvokat Julie Danielsen i pressemelding.
Aksjonerte mot sjåfører
I samarbeid med EasyPark aksjonerte politiet 27. januar 2025 mot flere sjåfører som ladet med falske brukerprofiler. Flere sjåfører ble kontrollert under pågående lading, og flere ble anholdt i forbindelse med aksjonen.
Det er gjort flere elektroniske beslag og gjennomført avhør. I løpet av etterforskningen har også politiet funnet andre metoder/modus enn de som først ble antatt brukt, slik at det ikke kan sees bort ifra flere pågripelser, skriver politiet i en pressemelding.
Per i dag er det ingen som sitter fengslet, opplyser politiet.
Det estimerte tapet til EasyPark pr. i dag er på rundt 2 millioner kroner. Saken etterforskes av politiet som grovt bedrageri med en strafferamme på fengsel i inntil 6 år.
Videre etterforskning og forebyggende tiltak
– Per i dag har politiet en siktet i saken og etterforsker saken videre. Politiet vil også vurdere forvaltningsmessige reaksjoner for de involverte i næringslivet som følge av dette, sier Danielsen.
Med teknologiens utvikling og den økende bruken av elbiler, også i næringslivet, ser politiet her nye kriminalitetsmønstre. Dette krever at virksomheter bruker mer tid på risikoreduserende tiltak og er mer kritiske til eventuelle tilbud de kommer over. Slike tiltak er nødvendige for å hindre at gjerningspersoner utnytter teknologiske muligheter og tilbyr eller selger lignende tjenester.
– Politiet har i denne saken hatt tett dialog med EasyPark, og følger opp hvilke risikoreduserende tiltak de kan iverksette for å forebygge videre svindel, sier Danielsen.