Ny rapport om Nord-Norgebanen anbefaler ikke utbygging

2 hours ago 4



Fredag offentliggjorde regjeringen kvalitetssikringsrapportene for konseptutvalgutredning for både Nord-Norgebanen og transportløsninger i Nord-Norge.

Disse er nå klar og konkluderer blant annet med at det ikke bør bygges jernbane fra Fauske til Tromsø.

Utredningen peker blant annet på at det vil være store negative konsekvenser for natur, miljø og reindrift i alle konsepter for ny Nord-Norgebanen, men positive virkninger for forsvarsevne og samfunnssikkerhet og beredskap.

– Det har blitt utført et omfattende utredningsarbeid. Vi vil nå nøye vurdere de faglige vurderingene og anbefalingene som er gitt i hver av rapportene. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til hvordan KVU-ene, KS1-rapportene og høringsinnspillene vil bli fulgt opp videre, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Høye kostnader og begrenset nytte

Ifølge rapportene, som er utført av Marstrand AS og Høgskolen i Molde på oppdrag fra Samferdselsdepartementet og Finansdepartementet, er alle de vurderte konseptene for en ny Nord-Norgebane vurdert som ulønnsomme.

– På grunn av de store samfunnsomleggingene en jernbane vil medføre, og at nyttegevinstene kommer langt frem i tid, må nyttegevinstene ansees som svært usikre. Til tross for usikkerheten i nyttegevinst, er avstanden mellom kost og nytte så betydelig at dette ikke kan påvirke rangeringen, heter det i rapporten.

En ny kostnadsberegning av de dyreste alternativene til jernbanen viser at kostnadene estimeres til mellom 259 og 309 milliarder kroner i 2024-kroner.

I stedet anbefales det å fokusere på forbedring av eksisterende jernbaneinfrastruktur i Nord-Norge.

– Jeg vil understreke at en konseptvalgutredning ikke er en investeringsbeslutning, eller et tilstrekkelig grunnlag for en investeringsbeslutning. Med de to utredningene har vi fått faglige anbefalinger av hvilke overordnede konsepter som kan være aktuelle for videre planlegging, sier Nygård.

Nasjonal transportplan (NTP)

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård har mottatt kvalitetssikring av konsekvensutredningen av Nord-Norgebanen.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge / NTB

Anbefaler oppgradert jernbane i Nordland

I rapporten mener det er udekkede transportbehov på Nordlandsbanen og Ofotbanen.

Disse banene har begrenset kapasitet, og Bane NOR klarer ikke å møte den økende etterspørselen fra godstransportører.

Rapporten anbefaler at Samferdselsdepartementet satser på å styrke eksisterende infrastruktur fremfor å investere i ny jernbane.

– Nordlandsbanen er erklært kapasitetsmessig overbelastet og Bane NOR klarer i dag ikke å tilby ruteleier til alle godstransportører som ønsker å kjøre der. Nordlandsbanen har også begrensninger på togvekt og -lengder på grunn av få og korte kryssingsspor, stigningsforhold og dieseldrift. Ofotbanen har svært lav regularitet og det er ønske fra malmtrafikkeierne om flere avganger og tyngre tog

Publisert 18.10.2024, kl. 10.35 Oppdatert 18.10.2024, kl. 10.59

Read Entire Article