Ny etterforskning i Skøyen-drapet: – Her er det noe vi må gjøre

3 weeks ago 29



Politiet fant aldri ut av hvem som drepte Vegard Bjerck (43) med elleve knivstikk i en garasje på Skøyen i Oslo. Nå tror Oslo-politiet at de har mulighet til å finne drapsmannen.

 Erlend Aas / NTB / Privat
KNIVDREPT: Politiet jobber på åstedet samme dag som Vegard Bjerck (43) ble funnet drept med elleve knivstikk, 18. desember 2008. Foto: Erlend Aas / NTB / Privat

Publisert 27.05.2024 10:20

– Det er jo en drapsmann som går fri et eller annet sted, sier Christian Hatlo, politiadvokat i Oslo politidistrikt, og leder av den nye drapsetterforskningen. 

Sammen med Cold Case-gruppa i Oslo politidistrikt, skal de nå etterforske et drap som skjedde for over 15 år siden. 

– Nå går vi gjennom hele saken. Vi ser på absolutt alt som er gjort, og ser om det er noen hull.

 Ole Berg-Rusten / NTB
ETTERFORSKER: Christian Hatlo er politiadvokat i Oslo politidistrikt og leder den nye etterforskningen av Skøyen-drapet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det var den 18. desember 2008 at IT-gründer Vegard Bjerck (43) ble funnet drept med elleve knivstikk i et garasjeanlegg på Skøyen i Oslo. 

Politiet trodde lenge at Bjerck ble drept fordi han tok en nabo på fersk gjerning i å ripe opp biler i garasjeanlegget. 

Naboen, en da 45 år gammel fransk statsborger, innrømmet å ha ripet opp biler ved flere anledninger, men aldri i det tidsrommet Bjerck ble drept. Han nektet for å ha noe med drapet å gjøre. 

Skøyen2008
FRUKTKNIV: Denne fruktkniven ble funnet hjemme hos naboen til drepte Vegard Bjerck. Politiet mente den gang at det var drapsvåpenet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

I 2011 ble naboen tiltalt for forsettlig drap, og en fruktkniv var blant politiets hovedbevis. Men bevismaterialet var for svakt og usikkerhetsmomentene for store. I Oslo tingrett ble naboen frikjent for drapet. 

Siden har drapssaken stått uløst. 

Christian Marstrander og Lyder produksjoner har laget en podkast om Skøyen-drapet for TV 2. I episode en og to kan du høre mer om  hvem Vegard Bjerck var, hva som skjedde før drapet i garasjen og hvordan politiet etterforsket saken.

– Saken har potensiale

– Erfaringsmessig tar disse sakene tid. Det er jo åpenbart at jo eldre en sak blir, jo vanskeligere blir det å oppklare den. Bevis svinner hen, det kan være vitner som glemmer, avgår med døden og så videre, forteller Hatlo.

Skøyen2008
DREPT I EGEN GARASJE: Det var i dette garasjeanlegget på Hofftunet borettslag at Vegard Bjerck ble funnet drept. Her fra en åstedsbefaring i 2011. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Oslopolitiets Cold Case-gruppe har flere uoppklarte drapssaker på bordet. 

Likevel er det noe med Skøyen-drapet som gjør at de nå har valgt å løfte akkurat denne saken høyt opp på prioriteringslista. 

– Vi har fått indikasjoner fra Cold Case-gruppa om at her er det noe vi må gjøre. Vi har kommet frem til at denne saken har potensiale. Derfor ser vi på den akkurat nå.

Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke Hatlo å si noe om hva som ligger i sakens «potensiale».

– Nå skal vi se på denne saken med nye øyne, og vi skal iverksette etterforskningsskritt. Så det kan jeg av naturlige årsaker ikke gå ut med. 

– Noen kan ha informasjon

Det er mange år siden den første etterforskningen. Med ny teknologi og nye metoder, håper politiadvokaten at de kan finne nye spor å gå etter. 

– Vi ser om det er noen muligheter for å ettergå bevis på nytt. Det kan være utvikling i blant annet DNA-bevis.

Skøyen2008
ÅSTEDET: Vegard Bjerck (43) ble drept i garasjeanlegget der han bodde, den 18. desember 2008. Foto: Erlend Aas / NTB

Han håper at de 16 årene som har gått, kan hjelpe dem i etterforskningen. 

– Når det har gått så lang tid, så tenker vi at det kan være noen som har fått noe informasjon fra denne personen på en eller annen måte.

Oppfordringen fra politiadvokaten er klar: 

– Hvis noen sitter der ute med informasjon, så håper jeg de tar kontakt med politiet.

– Kan hende det ligger noe der

I årene etter drapet trodde politiet at det var den franske naboen som sto bak. Men retten var ikke overbevist, og etter loven skal han derfor anses som uskyldig. 

Hatlo forteller at det skal mye til for at han blir dratt inn i saken igjen. 

– Hvis vi skulle rettet etterforskningen mot ham, krever det nye beviser av vekt. Han har en lovbeskyttet rett til å slippe å bli etterforsket nå siden han er frifunnet.

Skøyen2008
BEVISJAKT: Politiet brukte hund i letingen etter spor ved garasjeanlegget på Skøyen. Foto: Erlend Aas / NTB

Nå må de lete godt for å se om det er noen andre de kan rette blikket mot.

– Vi snur hver stein for å se om det var noe den forrige etterforskningen glapp på. Det kan hende at det ligger noe der som peker på personer som ikke har vært i søkelyset tidligere.

– Har du tro på at dere vil klare å oppklare det? 

– Hvis jeg ikke hadde hatt tro på det, så hadde vi ikke gjort dette. 

Read Entire Article