– Dette er ikke is

1 week ago 15



Matinfluenser Kristoffer Gregersen ble sjokkert da han leste hovedingrediensen i kroneisen til Isbjørn Is.

 Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg

TV 2 hjelper deg

REFSES: Kroneisen til Isbjørn Is sjokkerer matinfluenser. Foto: Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg

Publisert 17.06.2024 16:52

Saken oppsummert

  • Kristoffer 'Sulten Pappa' Gregersen kritiserer Krone-is fra Isbjørn Is for lavt fløteinnhold og bruk av vann som hovedingrediens.
  • Isbjørn Is har nylig forandret oppskriften på sin Krone-is, noe som har ført til en stor reduksjon i fløtemengden og økning av skummetmelkpulver.
  • Isbjørn Is hadde tidligere 18 prosent kremfløte i sin is, noe som var blant de høyeste i Norge.
  • Isbjørn Is forsvarer endringene med at produktene gjennomgår kontinuerlig testing og kvalitetskontroll, og at de har fått gode tilbakemeldinger fra forbrukere etter endringen.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

På Instagram har Kristoffer Gregersen en egen side som heter @styrunna. Her omtaler han produkter som ikke lever opp til forventningene. 

På Rema 1000 fant han Krone-is med jordbær fra Isbjørn Is. 

I reklamen skriver de: «Krone-is med jordbær er smaken av sommer. Klassikeren ingen klarer å si nei til. Vår variant har selvsagt jordbærsyltetøy, fløte fra Vestlandet og sprø krumkakekjeks. Kun det beste er godt nok for oss».

Men ingredienslisten fikk influenseren til å se rødt og legge ut et innlegg på sin side.

Det viser seg at verken melk eller fløte er hovedingrediensen i denne isen. Fløte er på åttende plass over ingrediensene, med 10,9 prosent. 

Faktisk finnes det ikke ekte melk i isen i det hele tatt, bare skummetmelk-pulver.

– Sjokkert

Hovedingrediensen i kroneisen er vann.

– Jeg ble sjokkert. Dette er ikke is. Det er en dårlig kopi av is. Vann har ikke noe i is å gjøre, sier han og tilføyer:

 – Jeg har sluttet å spise såkalt fløteis fordi det smaker bare vann. Dessverre er ikke is det det en gang var.

Han trekker frem at det både er mer raffinert kokosolje og fortykningsmiddel enn fløte i denne isen.

 Privat
SKEPTISK: Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerer på at hovedingrediensen i kroneisen er vann. Foto: Privat

Isbjørn Is svarer på beskyldningene lenger ned i saken.

Men kan det virkelig være riktig? TV 2 hjelper deg har nettopp sjekket kroneisen til Isbjørn Is, og da var fløteinnholdet mye høyere. 

Med 18 prosent kremfløte hadde Isbjørn Is mest fløte i isen sin av alle produsentene i Norge. Fløte var nummer to på ingredienslisten etter vann.

Det viser seg at Isbjørn Is fra 1. januar i år har forandret oppskriften på sin Krone-is, og at det finnes både den gamle og nye varianten av isen i butikken.

– Ganske sykt

– Fløtemengden i våre Krone-is er redusert, mens andre melke-ingredienser, som skummetmelkpulver, er økt, skriver administrerende direktør Terje Børven i Isbjørn Is til TV 2 hjelper deg. 

– Produktene gjennomgår kontinuerlig omfattende testing og kvalitetskontroll, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra forbruker etter endring.

 – Det er ganske sykt at de har redusert mengden fløte i isen, kommenterer matinfluenser Gregersen. 

Tre kroner for en is

Han spiser ikke lenger pinne- og kroneis.

– De inneholder ikke nok fløte og har ikke ekte vanilje. Så jeg spiser heller økologisk bøtteis. Jeg betaler gjerne ekstra for å spise god is sjelden enn å spise dårlig is ofte. Vil vi ikke ha ordentlig is heller enn å betale tre kroner for noe som ikke er is? spør Gregersen retorisk.

Han reagerer på at en pakke is med seks stykk Krone-is fra billigmerkene koster under 20 kroner hos lavprisbutikkene. Det er mindre enn én Krone-is fra Diplom-Is eller Hennig-Olsen. 

– Når det er så fryktelig billig, gjør det at barn som har fått penger selv velger å kjøpe en hel pakke med is. 

Derfor bruker de vann

Børven hos Isbjørn Is forklarer at de har Norges mest solgte sparepakker med Krone-is og skryter av at de har mer jordbærsyltetøy i isen enn konkurrentene. Men hvorfor vann?

– Skummetmelk inneholder 90 prosent vann og 0,1 prosent fett. Vi bruker vann, og tilsetter fløte og skummetmelkpulver. Skal man bruke skummetmelk, krever dette store tanker for lagring, noe vi ikke har på vår iskremfabrikk, skriver Børven.

Han legger til at de har kuttet ut det omdiskuterte tilsetningsstoffet karragenan og fargestoffet annattoekstrakt i sin nye is etter ønske fra forbrukerne.

Isbjørn Is lager også isen til Coop. Den har også vann som hovedingrediens, men inneholder bitte litt mer fløte (11 prosent). Derimot har den atskillig mindre jordbærsyltetøy (13,9 versus 9 prosent). Så det er forskjell på de to.

15 prosent fløte

Kroneisen til First Price har skummetmelk som hovedingrediens, men har litt mindre fløte (9,3 prosent) enn variantene til Isbjørn Is. 

Når man tar skrittet opp til de velkjente klassikerne fra Diplom-Is og Hennig-Olsen, ser man en klar forskjell. Begge er laget med ekte skummet melk og 15 prosent fløte. 

Read Entire Article