BODØ (TV 2): Det første halvåret av 2025 ble tidenes beste for norsk sjømateksport. 1,3 millioner tonn med mat til en verdi av 85 milliarder ble sendt ut av landet.

Publisert 03.07.2025 05:58
Hele 80 prosent av all laksen som Kvarøy fiskeoppdrett på Helgeland produserer, går til markedene i USA.
– Vi har gjennom flere år bygd et marked der borte for vår merkevare Kvarøy Arctic. Produksjonen har vært bra, og prisen lavere enn vanlig, sier Alf-Gunnar Knutsen, daglig leder i Kvarøy fiskeoppdrett.
Han mener norsk laks er blitt konkurransedyktig med chilensk laks, som har over 50 prosent av markedet i USA.
USA er det landet det som importerer mest sjømat fra Norge.
Deretter følger Polen og Kina.
Første halvdel av 2025 ble tidenes beste for norsk sjømateksport med 85,2 milliarder kroner.

USA vil ha norsk sjømat
Det er en økning på 4,6 milliarder, eller 6 prosent sammenliknet med samme tid i fjor.
– Eksportlokomotivet er fortsatt laks. Den har økt med tre prosent i verdi i forhold til samme periode i fjor. Men også eksporten av ørret har vokst kraftig sammen med makrell, sild og snøkrabbe, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd.
USA er et brennhett marked. Økningen er på hele 29 prosent.
– Sammenligner vi med første halvår i fjor, er veksten enorm. USA er verdens største laksemarked. De siste årene har det vært en nærmere dobling i konsumet sammenlignet med Europa.
– Fremdeles er det potensial for vekst, sier Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker hos Norges sjømatråd.
Noe av årsaken til at amerikanere vil ha norsk sjømat, er sunnhet, renhet, god smak og bærekraftig proteiner.
– Norsk sjømat, som laks og ørret, torsk, hyse og makrell, samt kongekrabber og snøkrabber, faller alle inn under denne kategorien hos ulike kjøpegrupper.

– I tillegg er det et poeng at norsk laks produseres uten antibiotika. Dette verdsettes av de amerikanske forbrukerne, sier Aandahl.
Spennende tider
For eksporten av norsk sjømat er det spennende tider. President Donald Trump har varslet straffetoll på europeiske varer inn til USA fra 09. juli.
– Er importørene i USA nå ferd med å sikre seg norsk sjømat før en eventuell toll-økning 09. juli?
– Vi har ingen indikasjoner på det. Frem til nå virker det som at de fleste forholder seg til «business as usual» med inngåtte kontrakter og handelsrelasjoner, sier Aandahl.
EU jobber med en toll-løsning mot USA.
Dersom man ikke kommer til en løsning, er det en viss usikkerhet om hvordan dette vil påvirke norsk sjømat fremover.

– Det er vanskelig å si. Vi forventer at det over tid vil kunne bli en litt lavere eksport dersom tollsatsen står som i dag på 10 prosent. Det kommer også litt an på hvordan en eventuell økning prises gjennom verdikjeden.
Lakseprisene faller
– Blir effekten av tolløkningen «betalt» av innkjøper, grossist, eller flyttes effekten ut mot sluttkunden i form av høyere hyllepris? Det er det vi er spent på, sier Aandahl.
Også ute blant oppdretterne er man spent på hvordan markedene reagerer på en eventuell innførsel av straffetoll.
– Det kommer litt an på om den øker bare for Norge, eller for de andre lakseproduserende landene også. Slik produksjonen er nå, er det mer laks tilgjengelig fra Norge. Denne skal også selges. Hvis tollsatsene øker for mye, vil nok volumet gå ned, sier Knutsen.
Akkurat nå er det mye laks i produksjon. Det har ført til at prisene har falt.
– Vi har et prisfall på 20 prosent. Snittprisen er på 85,55 kroner per kilo i første halvår. Denne utviklingen må ses i sammenheng med den store volumveksten som skjer samtidig, og er langt høyere enn forventet.
– Derfor har prisen falt betydelig. Likevel er etterspørselen etter laks globalt sterk og stigende. Asia er regionen som øker mest så langt i 2025, sier Aandahl.