Norske Nicholas om Harvard-nekten: – Skaper en del uro og usikkerhet

13 hours ago 8



Norske Nicholas Nyquist, som studerer økonomi ved Harvard-universitetet, opplyser til TV 2 at det er vanskelig å ikke bli preget av situasjonen.

Harvard-universitetet gikk fredag til sak mot amerikanske myndigheter etter at de ble nektet å ta inn internasjonale studenter.

Fredag ettermiddag norsk tid melder Reuters at en dommer har blokkert Donald Trumps beslutning.

–  Det skaper en del uro og usikkerhet – både for oss som er internasjonale studenter og for amerikanske medstudenter som er opptatt av hva som skjer med universitetet vårt, skriver Nyquist i en epost til TV 2 fredag ettermiddag.

Preget

Han forteller at mange studenter stiller spørsmål ved hva dette faktisk betyr i praksis.

Harvardkonflikt230525
Foto: Privat

– Personlig prøver jeg å holde fokus på det jeg kan gjøre her og nå, men det er klart at det er vanskelig å ikke bli preget av situasjonen, forteller Nyquist, som skal inn i sitt fjerde og siste år til høsten.

Det er ett døgn siden Trump-administrasjonen trakk tilbake eliteuniversitetet Harvards tillatelse til å ta imot utenlandske studenter.

– Vi brukte hele kvelden i går og natt til i dag til å ringe studenter, sier Ansa-president Øyvind Bryhn Pettersen til TV 2 fredag ettermiddag. 

Ansa er en organisasjon som jobber for å ivareta norske utenlandsstudenters interesser. Pettersen sier de har kontaktet alle medlemmene som studerer ved Harvard og i området rundt.

 JOSEPH PREZIOSO / AFP / NTB
SØKSMÅL: Harvard-universitetet går til søksmål mot Trump-administrasjonen i forsøk på å få opphevet forbudet mot å ta inn utenlandsstudenter. Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP / NTB

Flere nordmenn er studerer ved universitetet, som ligger ved storbyen Boston i Massachusetts i USA. Harvard kaller tilbaketrekningen ulovlig. 

– Det er uoversiktlig, sier Pettersen.

– Gir håp

Som svar på Trump-administrasjonens siste grep, har Harvard nå saksøkt den amerikanske staten.

Nicholas Nyquist har vært i kontakt med universitetet, og sier at studentene nylig fikk en en tydelig melding fra ledelsen.

– De har allerede sendt inn en klage og varslet at de vil søke midlertidig rettbeskyttelse. Det gir håp om at vi fortsatt kan få fullføre studiene våre her. Samtidig gjør de det klart at internasjonale studenter er en viktig del av Harvard-samfunnet, og at de vil støtte oss fullt ut, skriver Nyquist til TV 2.

Han er optimistisk og tror på en løsning.

– Etter uttalelsen fra Harvard-ledelsen har jeg mer tro på at det finnes en vei videre. De viser tydelig at de er villige til å bruke både juridiske og institusjonelle virkemidler for å beskytte oss. Når et universitet av Harvards kaliber tar et så klart standpunkt og setter inn slike ressurser, gir det grunn til optimisme, mener Nyquist.

– Revet bort på et blunk

Trump-administrasjonen og Harvard har i en periode vært i åpen konflikt, fordi Harvard ikke vil innrette seg etter president Donald Trumps agenda og krav. 

– Studenter på Harvard kjenner på en stor uro nå, og det har de gjort en stund, sier Pettersen. 

Ansa ønsker nå å gjøre det de kan for at norske studenter på Harvard opplever trygghet og følges opp.

– Dette er studenter som har investert masse tid og penger på å gå på et av verdens beste universiteter, så blir det hele revet for fra dem på et blunk. 

 Ansa
REAGERER: President Øyvind Bryhn Pettersen. Foto: Ansa

Ifølge Pettersen går dette også utover dem som hadde sett frem til Harvard-opptaket i høst. 

– De står nå i et vanskelig dilemma. Det er uoversiktlig også for dem.

Men det er ikke bare de norske studenter som går eller ønsker å gå på Harvard, som kjenner på uro nå, ifølge Pettersen. 

– Dette gjelder jo faktisk alle som tenker seg til USA, for dette er en advarsel til alle universitetene i landet.  

Pettersen viser til nattens uttalelse fra Homeland Security-sjef Kristi Noem.

– Dette burde være en advarsel til alle universiteter om å skjerpe seg, sa hun om studentnekten. 

Student: – Ekstremt farlig

Det er Harvards ordning for studentvisum som nå er blitt trukket tilbake av administrasjonen. Det fører til at universitet ikke lenger kan ta opp utenlandske studenter, samt at nåværende utenlandske studenter må overføres til andre universiteter eller flytte ut av landet.

– Uten sine internasjonale studenter og muligheten til å hente de flinkeste menneskene fra rundt om i verden, vil ikke Harvard være Harvard lenger, sier svenske Leo Gerden til New York Times

Han legger til:

– Trump-administrasjonen bruker oss som pokerchips akkurat nå. Dette er ekstremt farlig. 

 Taylor Coester / Reuters / NTB
STUDENT: Svenske Leo Gerden studerer ved Harvard-universitetet. Gerden er ferdig med studiene neste uke. Foto: Taylor Coester / Reuters / NTB

Administrasjonen har gitt Harvard 72 timer på å innrette seg etter kravene som går ut på å overlevere en rekke registre om utenlandske studenter, samt alt video- og lydmateriale av demonstrasjoner de siste fem årene. Gjør de det, vil de få tilbake visumordningen.

Angriper institusjoner

Visum-nekten er det siste angrepet hvor Trump-administrasjonen slår ned på viktige demokratiske institusjoner i landet. Fra før har administrasjonen gått etter advokatbyråer, offentlige kringkastere og en rekke universiteter. 

Én ting går igjen – at administrasjonen mener disse jobber mot dem. De tre kategoriene med institusjoner er viktige i et ethvert fritt og åpent demokrati. 

– Nå gjør myndighetene det helt klart: Drar man til USA, får man ikke nyte den samme ytrings- og akademiske friheten, som landet en gang var kjent for, slår Pettersen i Ansa fast.

For Harvard, og Columbia-universitetet som inngikk forlik med Trump-administrasjonen, er en del av begrunnelsen til administrasjonen at de ikke har gjort nok for å bekjempe antisemittisme. 

Bakgrunnen er at det har vært store propalestinske demonstrasjoner på disse universitetene som følge av Israels krigføring mot Gazastripen.

– Ikke det vi trengte

Tilbaketrekkingen av tillatelsen vil følge nyhetsbyrået Jewish Telegraphic Agency (JTA) trolig også gå utover jødiske og israelske studenter. 

– Så langt vi vet, er forbudet universelt. Det er ingen unntak, sier den israelske doktorgradsstudenten Genia Lukin til nyhetsbyrået.

Hun legger til:

– Jeg er åpenbart bekymret. Dette er ikke det vi trengte. Mange av israelerne er ganske sinte, fordi vi både har måttet håndtere alt det som har skjedd på campus de siste to årene, som har vært en massiv påkjenning på vår mentale helse og hvordan vi har det, og nå straffes også vi på en måte. 

Påstår Kina-samarbeid

Trump-administrasjonen hevder også at Harvard har samarbeidet med Kommunistpartiet i Kina, gjennom at de angivelig skal ha vært «vertskap og trent medlemmer av en kinesisk paramilitær gruppe så sent som i 2024».

Harvard har i en juridisk klage tidligere i mai uttalt at universitet forplikter seg til å bekjempe antisemittisme, og at de har tatt grep for å sikre at campusene er sikre for jødiske og israelske studenter. 

Torsdag skrev også New York Times at Trump-administrasjonen nå har slått fast at Columbia-universitetet brøt borgerrettigheter ved «å opptre med bevisst likegyldighet» overfor trakassering av jødiske studenter. 

Trump-administrasjonen har allerede stanset utbetalingen av 400 millioner føderale dollar til Columbia. Men de to partene er i samtaler, etter flere innrømmelser av Columbia for å få tilbake pengetildelingen. 

– Vi forstår at dette funnet er del av vår pågående samtale med regjeringen, sier en talsperson for universitetet. 

Read Entire Article