Eurovision:
Han ledet Norges delegasjon i Malmö. Nå forteller han om menn med våpen i mørke ganger, frykt og faren for at det ikke skulle bli noe av Eurovision.

Publisert 15.05.2025 21:12
Eurovision er en folkefest i glitter, glam, glamour og europeisk fellesskap.
I 2024 ble det noe helt annet.
Finalen i Malmö ble en skandale. Arrangøren – EBU – havnet under sterkt press. Folk i gatene var rasende for at Israel fikk være med.
– På et tidspunkt så lurte jeg på om det ble Eurovision, rett og slett, sier Stig Karlsen i dokumentarserien «Bak Overskriftene» på TV 2 Play.

Han ledet Norges delegasjon. Karlsen var i ti år Norges MGP-sjef, i tillegg til å ha produsentansvar for en rekke andre store arrangementer for NRK.
Se historien om Eurovision 2024 – og én helt spesiell hendelse som gjorde at den norske delegasjonen måtte be om krisemøter med sikkerhetsmyndighetene – i «Bak Overskriftene» på TV 2 Play.

Nå skal han fortelle historien om det i en bok. Den har fått arbeidstittelen «The BIG Time». Der forteller Karlsen om store hendelser som Eurovision, minneseremonien etter 22. juli og romferden til astronaut Jannicke Mikkelsen, som han nå er manager for.
– Utrygge
Karlsen mener EBU ikke klarte å holde politikken utenfor fjorårets Eurovision-finale.
– Det holdt på å ramle fra hverandre på et eller annet tidspunkt, forklarer han.
Demonstrasjonene mot Israels deltakelse var heftige. EBU innførte strenge regler. Palestina-flagg ble nektet inne på stadion. Flere artister vurderte å trekke seg.


– Den siste uka inn mot finalen var det så mye krisemøter, rett og slett. Både hadde vi litt knyttet til vår sikkerhet, men det var jo og krisemøter om hvorvidt artistene skulle gå på scenen.
Karlsen understreker at han mener EBU har gjort en fantastisk jobb i 70 år med å forvalte Eurovision.
– Men i 2024 så gikk det galt. De klarte ikke å ivareta den ikke-politiske ånden. Det var land som brukte Eurovision som et politisk verktøy, sier han.

EBU har tatt grep etter kritikken. Men også under årets Eurovision har de fått kritikk for regelverket.
Møtte menn med våpen
Karlsen sier at den norske delegasjonen fryktet for sin egen sikkerhet i Malmö.
– Det var noe helt spesielt med Malmö. Vi så skarpskyttere, vi så helikopter, vi så politi, vi så militære.
– Vi møtte også på type sikkerhetspersonell som vi ikke var så glad for å møte på, nede i mørket bak scenen i militærantrekk med veldig tungt våpen, som føltes veldig ubehagelig. Vi visste ikke hvem de var, sier Karlsen.
Det var særlig én hendelse som gjorde at den norske delegasjonen følte seg utrygge.
– Jeg husker en kveld hvor jeg sto og tittet ut i nattemørket på parkeringsplassen rett utenfor hotellet, og bare lurte på: Er vi i fare nå, liksom?