Norsk bedrift etter tollnyhet: – Kan bli positivt

18 hours ago 2



Onsdag kveld kom nyheten mange hadde fryktet.

Den amerikanske presidenten Donald Trump innførte toll mot en rekke land.

Norske produkter ble ilagt 16 prosent toll, mens produkter fra EU fikk en tollsats på 20 prosent. 

Blant dem som blir påvirket er Norske bedrifter som produserer og eksporterer sjømat, metaller og møbler - til USA.

Med økt toll kan varene deres bli dyrere for amerikanere å kjøpe. Og det kan gjøre at salget går dårligere. Eller ikke. 

Flere næringsdrivende TV 2 har snakket med holder hodet kaldt. 

– Pust med magen 

Det sier Roger Hofseth, som leder laksekonsernet Hofseth International.

Selskapet hans eksporterte laks for ca. 3,5 milliarder kroner til USA i fjor, ifølge Hofseth. Det utgjør 55 prosent av bedriftens totalomsetning, sier lederen. 

– Det er jo kundene som tar regninga. Og lakseprisene i USA har de siste årene økt betydelig. Likevel har konsumet økt, sier Hofseth. 

– Er du redd for at eksporten går ned?

– Ja, det kan jo stagnere. Men vi har ikke noen særlig vekst i verden på produksjon av laks. Så jeg tror tollsatsene har begrenset innvirkning. Det gjelder å puste med magen og gå inn i dialog, sier Hofseth. 

Konsernlederen tror det er mulig å «få til ting» i USA, hvis man «gjenkaster litt på ting slik at tollsatsen blir redusert». 

– Trump er en businessmann som driver handel. Taktikken hans er å skape frykt og ustabilitet. Og så viser det seg gang på gang at det roer seg litt etter hvert, sier Hofseth. 

 Gorm Kallestad / NTB
POPULÆRT: Flere norske bedrifter eksporterer laks til USA. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Hvis vi var på et supermarked i USA i dag og skulle ta ut en fersk laksefilet fra Hofseth, hva koster den i dag - og hva blir den kostende med ny toll? 

– La oss si at i dag er prisen rundt 300 kroner. I morgen blir den 345 kroner kiloen, sier Hofseth.

Han anerkjenner at det er en solid økning. 

– Men vi må ta dette som en mulighet. Og vi jobber med mange måter vi kan prøve å effektivisere verdikjeden. Jeg tror vi blir pressa til det, og det kan bli positivt, sier Hofseth. 

– Må jobbe oss gjennom dette

Også andre bedrifter innen havbruksnæringen blir påvirket av tollsatsen. 

Ivan Vindheim, konsernsjef i sjømatselskapet Mowi, er hakket mer bekymret enn Hofseth. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
MOWI-SJEF: Ivan Vindheim er sjef i selskapet Mowi, som blant annet produserer laks. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Selskapet hans omtaler seg som verdens største leverandør av atlantisk laks. Og Amerika er det største markedet for atlantisk laks, ifølge Vindheim. Hver femte laks i verden blir spist i USA, sier konsernsjefen.

– I det korte bildet er det en del nye handelsveier som skal jobbes opp, og en del ting som skal gå seg til. Det er mer jobb nå enn det ellers er, sier Vindheim. 

Likevel har også han is i magen.  

 – Vi har vært borte i handelshindringer før. Så dette har jo vi øvd på. På litt lengre sikt er jeg optimistisk, sier Vindheim.

At norske bedrifter kommer til å bli påvirket av tollsatsene er Runar Sivertsen, Strategidirektør i SalMar, helt sikker på. Men han sier lite om hvor store konsekvensene blir.

– Vår laks finner veien til mange markeder over hele verden, og nøyaktig hvordan og i hvilket omfang nye tolltariffer vil påvirke SalMar er det foreløpig vanskelig å si, sier Sivertsen til TV 2. 

– Gjør vurderinger hele tiden

Det er ikke bare havnæringen som blir rammet av Trump-tollen. Ekornes møbelfabrikk som ligger i Sykkylven i Møre og Romsdal, har milliardomsetning i USA.

Tine Hammernes Leopold, administrerende direktør i møbelselskapet, sier det konkrete utfallet av Trumps tollplan er uavklart. 

– Som global aktør med både salg og produksjon i flere markeder har Ekornes en naturlig differensiering. Vurderinger rundt dette gjør vi hele tiden og det er en av våre styrker, særlig i urolige tider, sier Leopold.

 Per Christian Dyrø / TV 2
MØBELFABRIKK: Ekornes møbelfabrikk ligger i Sykkylven i Møre og Romsdal, men har milliardomsetning i USA. Foto: Per Christian Dyrø / TV 2

Et grep selskapet har gjort hittil, er å flytte Canadiske ordre som normalt ville gått fra fabrikken deres i USA, slik at de i stedet blir levert fra Norge, forteller direktøren til TV 2.  

– I den grad det er nødvendig må vi justere prisene ved økte kostnader, opplyser Leopold. 

Hun legger til at det viktigste for selskapet fremover er Sykkylven, et sted hun omtaler som selskapets hjem. 

 Carlos Barria / Reuters / NTB
TOLLTAVLEN: USAs president Donald Trump med oversikten over hvilke land som får hvilken toll, onsdag 2. april. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

Metalleksport er en annen næring som blir rammet av tollen. Verksdirektør Ove Sørdahl ved verket Elkem Salten i Nordland, sier det er for tidlig å si hva konsekvensene blir. 

– Vi vet ikke hvilke reaksjoner som kommer fra andre land enda, og heller ikke hvordan de vil ramme verken Norge eller vår industri, sier Sørdahl til TV 2. 

Verftet eksporterer silisium- og silisiumgassprodukter over hele verden, ifølge selskapets egen nettside. 

– Kan økt toll få konsekvenser for arbeidsplasser?

– At det skjer endringer i verden er ikke nytt. Vi håper at vi også denne gangen klarer å jobbe oss gjennom utfordringen uten at dette gir konsekvenser for arbeidsplasser, sier Sørdahl.

– Norge må raskt til forhandlingsbordet 

Organisasjonene som representerer næringslivet uttrykker mer bekymring enn bedriftene når de ordlegger seg. 

– Tollsatsene kan ramme sjømatbedriftene sterkt. Det kan føre til stor nedgang av eksporten til USA fordi norsk laks blir dyrere. 

Det sier Robert Eriksson, administerende direktør for interesseorganisasjonen Sjømatbedriftene.

 Gorm Kallestad / NTB
EKSPORTERER TIL USA: Flere norske sjømatbedrifter eksporterer til USA. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Han mener sjømatnæringen nå må se etter andre markeder.

– I tillegg må vi få fortgang med forhandlinger, og dialogen med Europa. Norge må raskt til forhandlingsbordet, slik at vi kan få bilaterale avtaler med USA, sier Eriksson til TV 2.

Mens sjeføkonom i NHO Øystein Dørum, sier tollplanene vil skade veksten i norsk næringsliv. 

– Det som skjer nå, det skader veksten i USA og det skader veksten i Europa. Det skader veksten i Norge, sier Dørum.

 Rune Blekken / TV 2
MENER TOLLEN GJØR SKADE: Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum mener Trumps tollplan skader veksten i Norge. NHO representerer flere norske bedrifter. Foto: Rune Blekken / TV 2

Han mener de større, eksportorienterte virksomhetene vil merke tollsatsene mest.

– De som produserer industrivarer er mest utsatt. Det gjelder de som produserer og eksporterer matvarer, da tenker jeg primært på fisk. I tillegg vil det påvirke de som produserer frakttjenester. For tollsatsene vil uunngåelig bety lavere fraktvolumer, sier Dørum. 

Han mener norske bedrifter nå må tilpasse seg markedssituasjonen de står overfor. Samtidig ber han Norge tenke nøye gjennom eventuelle mottiltak.

– Vi har ikke tradisjon for gjengjeldelsestiltak fra norsk side, sier økonomen.

Ikke planer om mottiltak

Den norske næringsministeren Cecilie Myrseth uttalte tidligere i dag at norske arbeidsplasser vil bli rammet av Trumps tollplan. 

– Hver femte arbeidsplass er avhengig av eksport. Så det er helt åpenbart at dette har stor betydning for mange, og det kommer til å bli krevende, sier Myrseth. 

 Santiago S. Vergara / TV 2
BEKYMRET: Næringsminister Cecilie Myrseth er bekymret for verdensøkonomien etter Trumps tollinnføringer. Bildet er tatt 13. mars. Foto: Santiago S. Vergara / TV 2

Ministeren er også bekymret for hva som vil skje med verdensøkonomien og de strukturene for verdenshandel man har bygd opp over generasjoner. 

Likevel har hun ingen planer om å iverksette mottiltak umiddelbart. 

– Det er ikke i vår interesse å eskalere denne handelskonflikten noe mer, så vi har ikke planer om å komme med mottiltak på det som er. Vi tror at dialog er den viktigste nøkkelen fremover, og det har vi tenkt å ha også mot USA, sier ministeren. 

Read Entire Article