Langs en landevei midt i Drammen, står den hvite iskiosken Silsand Is.
Ikke noe som nødvendigvis skriker luksus. Det er en iskiosk. Men den er hvit og ren, spesielt når kioskens daglige leder, Olaf Kristian Silsand, spyler hele uteområdet med sin o store vannslange.
Det er likevel lite som tyder på at det akkurat er denne iskiosken som huser det som kanskje er Norges dyreste is. Men så feil kan man altså ta.
- Kommenter nederst i saken hva du mener vil være en spennende ny iskrem.
Den sprø ideen
– Vi hadde akkurat oppretta TikTok, og jeg tenkte at vi måtte gjøre noe for å skille oss ut, sier Karl Kristian Silsand. Han drifter Silsand Is sammen med faren, Olaf Kristian Silsand.
Karl Kristian Silsand (29) driver Silsand Is sammen med faren sin. Sammen driver de familiebedriften Condifa, som er morselskapet til iskiosken.
Foto: Karoline Forberg / NRKFor å nå gjennom TikToks nåløye, gjaldt det å treffe på tre ting: En trend, god kvalitet og sjokkfaktor.
Resultatet? Dubai-is med pistasjstrøssel, badende i ekte gullflak.
Softisen består av en kombinasjon av sjokolade-softis og ekte pistasjis fra Sicilia. Deretter toppes isen med et lag av rista pistasjnøtter, crumble og to store 23 karats gullflak.
Og prisen? 500 kroner.
De edle gullflakene festes på softisen. Det er disse to arkene som skiller isens pris fra 100 til 500 kroner.
Hvordan lokke inn-fluenserne
– Det er jo ingenting som går mer viralt enn videoer som treffer sure og irriterte mennesker.
Det var Karl Kristian som hadde den fikse ideen.
– Hva har responsen vært?
– Nei, det har jo funka. Vi har økt omsetningen og slått ny rekord. Hvor mye av årsaken som kommer av denne Dubai-isen er jo vanskelig å si, vi har hatt en stigende økning helt siden vi starta. Men den har ikke skadet hvert fall, humrer den gale ismaker.
Foreløpig har de solgt 55 Dubai-is.
Silsand Is selger ikke bare overprisa is. De har mange is-sorter i lavere prisklasse.
Foto: Karoline Forberg / NRK– Men det er mest av influensere som kommer og filmer seg selv mens de spiser den, og gir den rating.
– Synes du isen er verdt de 500 kronene da?
– Haha, nei den er jo ikke det. Man smaker jo ikke gullet. Og vi selger akkurat den samme isen, bare uten gullflakene. Den koster bare 100 kroner. Jeg ville heller kjøpt den, blunker Karl Kristian.
Iskioskens opprinnelse
Silsand Is ble skapt under korona da morselskapet Condifa ble truffet av samfunnets nedstenging. Condifa leverer råvarer og utstyr til bakerier, konditorier og storkjøkken. Da Karl Kristian ikke jobbet med produksjon, pleide han å holde foredrag.
Men alt dette ble lagt på is.
Jevnlig rullerer iskiosken på smakene sine. Snart ryker ricotta pistasje, noe Silsand forventer dårlige reaksjoner fra. Men til gjengjeld kommer en ny is, uten at han røper hvilken.
Foto: Karoline Forberg / NRKInntil en kompis tilbød en gatekiosk.
– Siden har det gått slag i slag. Vi dobla omsetningene de første årene, og nå ser vi ut til å gjøre det i år også. Så det er helt vilt.
- Hva slags is-smak drømmer du om å teste?
Publisert 11.07.2025, kl. 10.15 Oppdatert 11.07.2025, kl. 11.05