KYIV, UKRAINA (TV 2): Norge vil gjøre mer for å trygge energiforsyningen i Ukraina, og øremerker én milliard til gassimport.

Publisert 26.03.2025 14:59
Tre år med fullskalakrig og russiske angrep har satt ukrainsk gassinfrastruktur i fare. Derfor øremerker Norge én milliard kroner fra Nansen-programmet som skal gå til import av gass.
– Tryggere energiforsyning er avgjørende for Ukrainas motstandskraft. Det var også tema da president Zelenskyj besøkte Norge forrige uke, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Støre skal torsdag til Paris for å delta på møter med «koalisjonen av villige». Her håper president Emmanuel Macron, som er vert for samtalene, at de europeiske landene skal bli enige om en plan som kan sikre fred i Ukraina.
– Stort og umiddelbart behov
– Det er et stort og umiddelbart behov for støtte til å importere gass som sikrer strøm og varme til hus og hjem, bedrifter og offentlige institusjoner. Det bidrar Norge til, sier Støre.
Pengene til dette kommer fra Nansen-programmet og går gjennom Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD).
Midlene går i sin helhet til kjøp av gass fra vestlige kilder. Det nevnes ikke eksplisitt at det vil bli importert fra Norge.
Det ukrainske statlige gasselskapet Naftogaz er mottaker. EBRD samarbeider med Naftogaz, og kanalisering av midler gjennom EBRD er med på å redusere risiko, blant annet for korrupsjon.
Importen av gass vil gå både til forbruk og beredskapslagring.
Målrettede angrep
Russland har målrettet angrepet ukrainsk kraftforsyning. Utenriksminister Espen Bart Eide påpeker at slike angrep gjøres for å svekke ukrainsk økonomi og kan ses som et forsøk på å svekke befolkningens tillit til myndighetene.
– Nettopp derfor er støtte til å opprettholde tilgangen til gass både viktig og strategisk, sier Eide som denne uken er på reise i Ukraina.

Barth Eide og Brenna på besøk i Ukraina
Norge har støttet gasskjøp til Ukraina med 3,6 milliarder kroner siden 2022, og dermed dekket en betydelig del av Ukrainas importbehov under fullskalakrigen.
– Vi vet ikke ennå hvor mye gass Ukraina vil trenge å importere i år, men med Norges bidrag står Ukraina bedre rustet til å håndtere konsekvensene av nye angrep fra Russland og gjøre nødvendige forberedelser til neste vinter, sier Eide.