Nord-Korea viser frem anlegg for anriking av uran

2 weeks ago 11



«Et sjeldent innblikk» i Nord-Koreas atomprogram, skriver nyhetsbyrået Reuters.

fredag 13. september kl. 04:26

Det statlige nordkoreanske mediet KCNA viser fredag morgen frem bilder av det som skal være et anlegg for anrikning av uran på et ikke-navngitt sted i Nord-Korea.

Uran er et radioaktivt grunnstoff som brukes som brensel i kjernereaktorer og atomvåpen.

Bildene viser Kim Jong-un gående mellom det som skal være rader med metall-sentrifuger som brukes for å anrike uran.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap er dette første gang Nord-Kora viser frem bilder av utstyret de bruker.

– Det viser hvor avansert berikelsesevnen deres har blitt. Det gir økt troverdighet til muligheten og ønsket deres om å øke atomvåpen-arsenalet sitt, sier forskeren Jenny Town ved instituttet Stimson i USA til Reuters.

KCNA oppgir ikke hvilken dato bildene skal være tatt.

 AP / NTBFoto: AP / NTB

KCNA skriver at Kim Jong-un ba arbeiderne på anlegget om å produsere mer materiell slik at landet kan øke produksjonen av taktiske atomvåpen.

– Våpnene trengs til selvforsvar og for å ha evnen til å gjennomføre forebyggende angrep, sa han ifølge det statlige nyhetsbyrået, og viste til det han mener er trusler fra USA.

Nabolandet Sør-Korea reagerer kraftig på bildene.

I en uttalelse fordømmer landets myndigheter fremvisningen av anlegget, og de sier at de aldri vil akseptere at Nord-Korea er i besittelse av atomvåpen.

Nord-Koreas atomprogram er forbudt i henhold til flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd. Likevel har landet ifølge fredsforskningsinstituttet Sipri i Stockholm rundt 50 atomstridshoder, skriver NTB. Det nøyaktige tallet er ikke kjent.

Det antas at Nord-Korea har flere anlegg for anriking av uran. Omverdenen fikk se et av dem, i Yongbyon, for første gang i 2010, skriver AP. Den gang ble en gruppe med internasjonale forskere invitert til å inspisere anlegget.

De siste årene har satellittbilder vist tegn som kan tyde på at urananrikingsanlegget ved atomkomplekset ble utvidet, skriver AP.

Read Entire Article