Ni ansatte i UNRWA får sparken

1 month ago 35



FNs etterforskningsrapport:

Etterforskningen tilsier at de ansatte i hjelpeorganisasjonen trolig har vært involvert i 7. oktober-angrepet mot Israel.

 Denis Balibouse / NTB.
SPARKEN: Ni ansatte i hjelpeorganisasjonen UNRWA får sparken på dagen, bekrefter FNs talsperson Philippe Lazzarini. Foto: Denis Balibouse / NTB.

Publisert 05.08.2024 19:06 Sist oppdatert 12 minutter siden

En talsperson for FN bekrefter i en pressemelding mandag at ni ansatte i UNRWA får avsluttet arbeidsforholdet med umiddelbar virkning, etter mistanke om involvering i angrepet på Israel 7. oktober. 

Totalt 19 ansatte ble etterforsket av FNs interne tilsynsorgan (OIOS) i etterkant av hendelsen, og etterforskningsrapporten tilsier at ni av de ansatte trolig har vært involvert i angrepet. 

– Jeg har bestemt at de resterende ni ansatte ikke kan jobbe for UNRWA, sier FN-organisasjonens leder Philippe Lazzarini i pressemeldingen. 

Norge økte støtten

Flere land bestemte seg tidligere i år for å fryse støtten til UNRWA, som følge av at Israel anklaget ansatte for å ha deltatt i angrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

Norge gikk motsatt vei, og økte støtten til UNRWA med hundre millioner tilbake i juni. 

– Norge er en sterk støttespiller til UNRWA, og har så langt i år gitt 275 millioner kroner til arbeidet deres. På grunn av den økonomiske krisen og de uendelig store behovene på bakken, topper vi nå støtten med 100 millioner kroner, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

En norsk diplomat ble på samme tid saksøkt av 100 israelere, anklaget for å ha bidratt til Hamas' militære operasjoner, noe utenriksminister Espen Barth Eide tok sterkt avstand fra. 

– Vi tar sterkt avstand fra angrepet på UNRWA og deres ansatte, inkludert den norske diplomaten som tidligere har vært nestleder i organisasjonen, sa Barth Eide den gang.

Fordømmer angrepet

UNRWA er FNs organisasjon for palestinske flyktninger, og organisasjonen har rundt 13.000 ansatte er på Gazastripen.

Organisasjonen har totalt rundt 32.000 ansatte, og bistår 5,9 millioner palestinske flyktninger med skole, mat, bolig og helsetjenester i flere land i Midtøsten. 

– UNRWA er forpliktet til å fortsette å opprettholde FNs grunnleggende prinsipper og verdier, inkludert det humanitære prinsippet om nøytralitet, og å sikre at alle dets ansatte følger byråets politikk for eksterne og politiske aktiviteter, sier Lazzarini. 

FN er tydelige på at de fordømmer angrepet på det sterkeste, og understreker at de krever umiddelbar løslatelse av alle gislene, som holdes på Gazastripen. 

Read Entire Article