NFF med banebrytende prosjekt for unge talenter

2 days ago 8



Skal øke sjansene for norsk suksess i VM og EM i fremtiden.

 Norges J-14-landslag får bedre oppfølging. Det er et initiativ fra Norges Fotballforbund i samarbeid med Norges idrettshøgskole og Idrettens Helsesenter for å sikre flere på banen. Foto: NFF
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 01.07.2024 10:05

Forrige uke gikk jentenes talentleir i Porsgrunn av stabelen, og det med flere fysioterapeuter til stede.

Landslagsskolen har nemlig introdusert «Fysio Toppgruppe», og en av grepene i prosjektet er å styrke oppfølgingen av Norges jentetalenter i aldersgruppen 13 til 16 år.

Hver toppgruppe i Norges 18 kretser vil nå få en dedikert fysioterapeut for prestasjonsutvikling og skader.

Fysioterapeuten vil følge opp jentene på hver toppgruppe-samling gjennom vinteren, og jentene vil rapportere inn alt av skader og utfordringer knyttet til fotballen hver uke, hele året.

Dataene som hentes inn vil brukes til forskning. Per dags dato finnes det lite informasjon om jentefotballspillere i denne aldersgruppen.

– Dette er verdens første prosjekt hvor vi følger med på jenter i denne alderen systematisk. Ingen vet egentlig hva slags skader og utfordringer disse jentene får, så vi vet ikke helt hva vi kan forvente, men det blir veldig spennende, sier Håvard Moksnes, som leder det fysiofaglige i prosjektet.

Håvard Moksnes

Idrettsfysioterapeut, ekspertise på kneskader hos Olympiatoppen og Idrettens Helsesenter.

– Hva er den største forskjellen nå versus tidligere?

– Det er at det er fysioterapeuter til stede på treningen, for det har det ikke vært før. Jentene i klubbene har sjeldnere tilgang til helsepersonell som er tett på, sammenlignet med gutter på gutteakademiene, sier Moksnes.

– Vi vet at det er mye skadeproblemer for jenter, særlig under puberteten, og at en del av dem som blir skadet, aldri får ut potensialet de kanskje har.

Les også

Idrettspresidenten ber om mer hjelp: – Det høres helt forferdelig ut

– Hvis vi gjennom dette klarer å holde flere skadefri, og hjelpe de tilbake på banen når de er skadet, så vil Norge ha flere spillere tilgjengelige, i hvert fall i VM i 2031, sier Moksnes og viser til mesterskapet som prosjektet «Fysio Toppgruppe» jobber mot.

– Hvordan kan dette minske antall korsbåndsskader i året?

– Jeg håper det kommer til å ha en betydelig effekt, for vi vet det å drive regelmessig forebyggende trening og ha et bevisst forhold til hvordan man trener reduserer korsbåndsskader med 50 prosent fra forskningsprosjekter, så da gjelder det å få til det samme i det virkelige liv, sier han.

Thomas Brantsæter, som er talentansvarlig i NFF, forteller at NFFs prosjekt «Vekst og Modning» i to år har prøvd å kartlegge utfordringene og mulighetene for gutter og jenter.

Thomas Brantsæter

Fagansvarlig Talent ID hos Norges Fotballforbund

På guttesiden var stort sett alle tidlig utviklet, sier han, og derfor opprettet NFF et ekstra landslag for talentene som var på motsatt skala.

På jentesiden var ikke dette like tydelig.

– Vi skjønte mer hvor større skadeutsatt unge jenter er enn gutter. Derfor er dette et forsøk på et konkret tiltak for å gi de beste jentene i landslagsskolen en bedre hverdag og forebygge skader, sier Brantsæter til VG.

– Hva håper dere å oppnå?

– Det viktigste vi oppnår er bedre spillere. Det er et spillerutviklingstiltak for å få spillere bedre trent og som tåler mer, og færre skader – mindre tid på sidelinjen, sier Brantsæter og legger til at prosjektet også kan hjelpe å spre viktig kunnskap til alle klubber.

Fikk du med deg denne?

Read Entire Article