NFF endrer VAR-formulering: – Det var ikke vår intensjon

1 month ago 31



Norges Fotballforbunds formuleringer om videodømming bidro til full forvirring – og en del irritasjon. Nå har de gjort endringer etter at VG tok kontakt.

 På Aspmyra ble det lørdag en ny aksjon mot VAR. Talsperson for kjernesupporterne på J-feltet sier de ikke organiserte aksjonen – men er kritisk til NFFs kommunikasjon om VAR denne uken. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Publisert: 04.08.2024 11:05

Debatten rundt videodømming (VAR) i Norge har rast i sommer.

Etter en rekke anti-VAR-aksjoner på norske fotballbaner gikk NFF ut i juli og sa at VARs fremtid i Norge blir et tema på Fotballtinget i 2025.

Men etter at Norges Fotballforbund kjørte ut en «spørsmål/svar»-variant tidligere denne uken fikk det de mest hardbarkede supporterne til å koke over i sosiale medier - igjen.

Meldingen ga inntrykk at av VAR ikke kan skrotes før 2029. TV 2 og NFF har en medieavtale i perioden 2023–2028.

– Det var ikke vår intensjon å antyde at VAR ikke kan gjøres noe med før 2029, skriver NFF – gjennom kommunikasjonsansvarlig Yngve Haavik – i en e-post til VG.

«Forbundsstyrets (NFF-styret) utgangspunkt nå er å vurdere muligheter (for VAR) for nestenesteAltså medieperioden fra 2029 og utover. medieperiode», skrev NFF på sine sider.

Dette er nå fjernet etter at VG tok kontakt. De har endret formuleringen om VARs fremtid i Norge.

«Vi kan ikke nå forskuttere om og eventuelt når VAR skal endres eller avvikles i norsk fotball», står det blant annet der nå.

– TV 2 har skrevet at de er overbevist at det eksisterer en god løsning dersom fotballen avvikler VAR før 2028. Så skriver dere at utgangspunktet til NFFs styre må være å vurdere muligheter for neste periode. Hva er det riktige her? spør VG.

– Her må vi være helt tydelige for å klargjøre eventuelle misforståelser: Forbundstinget er suverene og bestemmer tidspunkt for en eventuell avvikling av VAR, skriver Yngve Haavik til VG.

E-posten ble også sendt til fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken.

Haavik legger til:

ForbundstingetForbundstingetFotballtinget. tar stilling til ForbundsstyretsForbundsstyretsStyret i NFF. innstilling og eventuelle andre forslag som fremmes. Dette betyr at både spørsmål om vi skal beholde eller avvikle VAR og tidspunktet for eventuell avvikling skal vurderes. Vi kan ikke nå si hva konklusjonen på denne vurderingen blir.

– TV 2 mener at de kan finne løsninger underveis. Mens dere skriver at dere er usikre på hva som er mulig avtalerettslig. Betyr dette at dere ikke ser en løsning for å avvikle VAR før neste medieperiode, hvis dette skulle bli vedtatt på forbundstinget?

– VAR er i dag en del av avtaleforpliktelsene for inneværende medieperiode hvor det er inngått arbeidskontrakter, leiekontrakter med mer. Vi har for øyeblikket ikke full oversikt over risiko og konsekvenser hvis vi avvikler VAR underveis i avtaleperioden. Det er bra at TV 2 er løsningsorienterte, svarer Haavik.

Etter at NFF publiserte «spørsmål/svar-pressemeldingen», gikk talsperson Ole Kristian Sandvik i NSANSANorsk Supporterallianse hardt ut på X:

«Om NFF tror at de kan avskaffe VAR først i 2029 uten at protestene mot VAR ikke vil starte opp igjen, så er de så naive og inkompetente at det bare er å si opp på dagen hele gjengen».

VG spør NFF hva som får forbundet til å tro at det ikke vil bli kastet ting på banen etter at de gikk ut med pressemeldingen.

– Vi ser at et av avsnittene i Q&AQ&Aspørsmål/svar. på fotball.no har blitt misforstått. Vi har nå gjort endringer i svar på spørsmål 8 som forhåpentligvis er klargjørende.

VG sendte av gårde spørsmålene før eliteserierunden lørdag kveld.

I kampen mellom Bodø/Glimt og Haugesund ble fiskeboller kastet på banen. Talsperson i J-feltetJ-feltetGlimts supportergruppering. Mads Skauge sa til VG at det ikke var en organisert aksjon av dem.

– På en side har jeg forståelse av at en del av supporterne er frustrerte. For NFF og NTFNTFNorsk Toppfotball. har ved flere ganger sådd tvil om et flertall av NTF-klubbeneklubbene32 klubbene i Eliteserien og Obos-ligaen. vil holde for avviklingen av VAR. Det klarte de å gjøre senest på torsdag eller fredag. Det var veldig dårlig timing, for det provoserer veldig. Så den frustrasjonen skjønner jeg, sier Skauge til VG.

Det er en voksende VAR-motstand i Norge. Fra at det kun var én av 32 toppklubber mot VAR, er det nå ti toppklubber mot VAR.

I utgangspunktet skal Norsk Toppfotball (NTF) kjempe mot VAR dersom det skulle bli flertall for det.

Read Entire Article