Netanyahu refses: – Slutt med den drittpraten

1 month ago 29



Med Israels målrettede angrep på høytstående fiender i regionen, øker frykten for iranske hevnangrep og en mulig regional krig. Hva kan det bety for Netanyahus framtid og sikkerheten i Midtøsten?

 Naama Grynbaum / Reuters / NTB
REFSES: Netanyahu får slakt av israelsk politisk analytiker. Foto: Naama Grynbaum / Reuters / NTB

Publisert 06.08.2024 14:21

«Slutt med den drittpraten»

Slik skal USAs president Joe Biden ha adressert Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en telefonsamtale forrige uke, ifølge Jerusalem Post.

Utspillet kom etter at Netanyahu angivelig over røret sa at israelerne gjorde fremskritt i forhandlingene om en våpenhvile og løslatelse av gisler.

USAs misnøye med den trege progresjonen i forhandlingene er tydelige – i det minste om man ser på svaret Biden skal ha gitt Netanyahu.

 Susan Walsh / AP Photo / NTB
BESØK: Netanyahu på besøk i Det hvite hus, en uke før den strenge telefonsamtalen. Foto: Susan Walsh / AP Photo / NTB

Men hvordan kan mer uttalt amerikansk misnøye påvirke den spente situasjonen i Midtøsten?

– Jeg tviler på at det vil skje, men hvis USA mener at Israel er ansvarlig for en eskalering, vil denne misnøyen få gjennomslag. Det er klart at hvis også våpenforsendelser blir begrenset, vil effektene være betydelige.

Det sier israelske Alon Pinkas, en tidligere diplomat og erfaren analytiker, til TV 2 tirsdag formiddag.

– Villig til å brenne Israel til grunnen

Pinkas har vært politisk rådgiver for en rekke prominente israelske ministre på 2000-tallet. Nå skriver han politiske analyser for aviser som israelske Haaretz og Times of Israel, og britiske The Independent.

 Privat
ANALYTIKER: Alon Pinkas er en israelsk politisk analytiker, og tidligere diplomat. Foto: Privat

Mandag denne uka kom Pinkas med en analyse, hvor han mener at Israel har en statsminister som setter egne interesser foran landets.

– Benjamin Netanyahu er villig til å brenne Israel ned til grunnen fordi han ser seg selv som selve essensen av en stat som ikke kan fungere uten ham. Har det virkelig tatt amerikanerne 30 år å innse dette? spør Pinkas i analysen som ble publisert i Haaretz.

TV 2 har forsøkt å få Netanyahus kontor i tale om Pinkas sine utsagn. Foreløpig har de ikke besvart våre henvendelser.

Over 70 prosent vil ha Netanyahu bort

Til TV 2 forklarer Pinkas hvorfor han mener at Netanyahu tilsynelatende er villig til å «brenne Israel ned til grunnen»:

– Dersom krigen avsluttes uten en klar seier, vil han utsettes for masseprotester og opprop om at han må gå av som statsminister.

 Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB
PROTESTER: Israelere har lenge protestert mot Netanyahu. Her fra en demonstrasjon i Tel Aviv i mars, tidligere i år. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB

Ifølge meningsmålinger ønsker over 70 prosent av israelere at Netanyahu trekker seg, og mange anser ham som ansvarlig for Hamas-angrepet den 7. oktober. Pinkas påpeker også at Netanyahu kritiseres for manglende fremgang i forhandlingene om frigjøring av gisler.

Forhandlinger om våpenhvile og gisselløslatelse har pågått siden krigen mellom Hamas og Israel brøt ut i fjor, men man har enn så lenge ikke kommet til enighet.

Ingen fordel med krig for Netanyahu

Det er imidlertid ikke bare internt i Israel at Netanyahu får gjennomgå.

Israel lever nemlig nå med en trussel om et iransk motangrep som svar på likvideringen av Hamas sin politiske leder, Ismail Haniyeh. Da fremstår det som viktigere enn noen gang å skulle ha større tillit til landets ledelse.

Israel har for øvrig nektet å uttale seg om drapet på Haniyeh til TV 2, og det finnes ingen offisiell bekreftelse på at det var de som sto bak angrepet.

 Mahmoud Zayyat / AFP / NTB
DREPT: Ismail Haniyeh (avbildet på fremste plakat) og Fuad Shukr (avbildet bakerste plakat) ble begge drept forrige uke. Foto: Mahmoud Zayyat / AFP / NTB

– I et målrettet angrep eliminerte Israel Hizbollahs øverste militærsjef Fuad Shukr, bekreftet imidlertid det israelske militæret til TV 2 i forrige uke.

Altså er to prominente fiender av Israel satt ut av spill, og regionen står tilsynelatende på randen av en storkrig.

Det er ingen fordel for Netanyahu, mener Pinkas.

– Det avhenger selvfølgelig helt av omfanget og varigheten av en slik krig, men det vil absolutt ikke hjelpe ham.

Pinkas påpeker likevel at Israel har betydelig militær kapasitet til å håndtere potensielle hevnangrep.

Vil stå opp mot USA

Som nevnt, er det altså likvideringen av to høytstående skikkelser i Hamas og Hizbollah-militsen som er årsaken til frykten for iranske hevnangrep.

 Vahid Salemi / AP Photo / NTB
IRANSK VENNSKAP: Et manipulert bilde av Hamas-leder Ismail Haniyeh, og Irans nylig innsatte president Masoud Pezeshkian pryder bybildet i Teheran. Foto: Vahid Salemi / AP Photo / NTB

USA har varslet at de vil støtte Israel ved en eventuell konflikt. Men Netanyahu kan miste denne støtten dersom han ikke koordinerer med USA, eller eskalerer situasjonen, ifølge Axios.

Han varslet nemlig ikke USA om likvideringen av Fuad Shukr, eller det som trolig var et israelsk attentat av Ismail Haniyeh.

– Netanyahu har en besettelse av å vise velgerne at han står opp mot USA. For det andre tenker han nok på om USA ville ha sagt «vi fraråder deg å utføre disse likvideringene?», poengterer Pinkas.

I lys av den økende spenningen mellom Israel og USA, samt de regionale utfordringene Netanyahu står overfor, er det tydelig at situasjonen i Midtøsten er i en kritisk fase.

Read Entire Article