– Netanyahu prøver igjen å torpedere vår eneste sjanse

1 week ago 18



Titusener demonstrerer i Tel Aviv:

Familiene til de israelske gislene stoler ikke på at Israel og Hamas vil komme fram til en avtale i forhandlingene som pågår i Kairo.

 Ronen Zvulun / Reuters / NTB
PROTEST: Titusener av israelere demonstrerer i gatene i Tel Aviv lørdag kveld. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB

Publisert 05.05.2024 07:08

Lørdag møttes Hamas og delegasjonen fra Israel til fredssamtaler i Kairo. Avtalen på bordet innebærer 40 dagers våpenhvile og en utveksling av palestinske og israelske fanger, opplyser kilder til blant annet The Guardian

Presset på partene for å få til en avtale er økende. I Tel Avivs gater demonstrerer israelere og ikke minst de pårørende til israelske gisler i Gaza. De går ut mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en uttalelse, og tror han vil torpedere avtalen – igjen. Flere analytikere er også pessimistiske.

Men i Israel er det også aktører som ikke vil ha noen fredsavtale, og hvis Netanyahu går med på en våpenhvile, risikerer han at hans egen regjering går i oppløsning. 

 Ohad Zwigenberg / AP / NTB
PRESSET: Hvis han trosser sine allierte i koallisjonsregjeringen, kan hans tid ved makten være over. Hvis han trosser USA og Joe Biden, kan Israel bli stående alene. Men demonstrantene i Israels gater har han trosset før. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

– Vår eneste sjanse til å redde gislene

Flere av de israelske gislenes pårørende kommer lørdag kveld med en uttalelse. Det skriver den israelske avisa Haaretz

De reagerer kraftig på at Israel ikke vil gå med på å avslutte krigen i bytte mot at alle gislene returneres. 

– Det ligger en avtale på bordet, Hamas har gitt signaler om at de er villige. Men Netanyahu forsøker nok en gang å sabotere avtalen. 

Israel kommer ikke til å gå med på å avslutte krigen, uttalte en «høytstående politisk kilde» til flere medier lørdag. Gislenes familier mener uttalelsen kommer fra Netanyahu selv. 

 AHMAD GHARABLI
GISSEL: Faren til Matan Zangauker (på plakaten) er talsmann for flere av gislenes pårørende. De har en klar beskjed til Netanyahu. Foto: AHMAD GHARABLI

– Netanyahu prøver nok en gang å torpedere den eneste sjansen vi har til å redde gislene, sa Einav Zangauker, som er far til ett av gislene. Han uttaler seg til Haaretz på vegne av flere pårørende. 

Våpenhvile kan felle Netanyahu

Hvis Netanyahu går med på en våpenhvile, er det en sterk mulighet for at to medlemmer av koalisjonsregjeringen hans går ut, og dermed feller hele regjeringen.

Både Israels finansminister Bezalel Smotrich og Ben-Gvir har truet med å forlate koalisjonsregjeringen hvis det skjer, og i så fall har Netanyahu mistet det knappe flertallet. Han kan finne en midlertidig redning hvis han finner støtte hos andre partier, skriver The New York Times. Men de fleste mener at Netanyahus tid på toppen går raskt mot slutten, ifølge avisens reporter i Tel Aviv. 

Den ytterliggående Smotrich kom med sin advarsel til Netanyahu mens Egypt jobber for å få til en våpenhvile i Gaza og løslatelse av gisler.

– Å gå med på det egyptiske forslaget vil være en ydmykende kapitulasjon som vil gi nazistene en seier på ryggen til hundrevis av heroiske soldater som har falt i kamp, sa Smotrich i en video forrige søndag. Han kaller jevnlig Hamas for nazister. 

Israel vil gå inn i Rafah uavhengig av avtale

Netanyahu er avhengig av støttespillere som krever at Hamas utslettes hvis han skal holde på den politiske makten. Det ser ikke ut til at han kan gå bort fra sine gjentatte forsikringer om et planlagt angrep på den palestinske byen Rafah helt sør på Gaza-stripen hvis han vil beholde makten. 

Men hvis Netanyahu og krigskabinettet forlater fredsforhandlingene og iverksetter angrepet på Rafah, kan tålmodigheten ta slutt for Israels allierte USA. 

Sinne og frustrasjon øker over hele verden. Og mens Netanyahus politiske forhandlingspartnere i Israel motsetter seg våpenhvile, er det sterke krefter verden over som presser på for å få til en avtale. 

 -
RAFAH: Hvis Israel angriper Rafah, kan den humanitære katastrofen for sivile bli så stor at selv ikke Israels hittil lojale allierte USA kan akseptere det. Foto: -

USA presser på for våpenhvile

På amerikanske universiteter raser studenter mot drap på palestinske sivile. Israel og Netanyahu blir møtt med fordømmelse fra tunge, internasjonale aktører.

Selv Israels nærmeste allierte USA med Joe Biden i spissen har gjort det helt klart at de ikke kan støtte et israelsk angrep på Rafah. Hvis forhandlingene ikke fører frem, er det ventet at angrepet vil komme.

Biden og USA presser på for at forhandlingene skal lykkes. 

Egyptiske kilder tett på de pågående forhandlingene sier til The Wall Street Journal at Israel er villige til å gi forhandlingene enda en uke. Etter det vil de iverksette den lenge varslede offensiven mot Rafah. 

USAs utenriksminister Antony Blinken gjentar USAs klare beskjed til Israel om at et slikt angrep kan få konsekvenser for forholdet mellom de to landene. 

Israel har ikke lagt frem noen troverdig plan for å beskytte de 1,2 millioner eller flere sivile som er fordrevet fra andre deler av Gaza og har søkt tilflukt i Rafah. 

– Uten en slik plan, kan vi ikke støtte en større militæroperasjon der Israel går inn i Rafah fordi skaden vil bli større enn det er mulig å godta, uttalte Blinken fredag. 

Forsøk på å lande en ny våpenhvile og utveksling av gisler og fanger har pågått i månedsvis. Hamas har stått i veien for en løsning med sitt krav om at offensiven må ta slutt, mens Israel har hevdet at de må kunne gjenoppta angrepene etter en våpenhvile. 

Nå gjenstår det å se om de klarer å komme til en enighet. Den som går fra forhandlingsbordet denne gangen, risikerer å miste verdifulle allierte.  

Read Entire Article