Her fyrer Kim Jong-un løs – men én ting får eksperten til å stusse

1 month ago 26Bilder av Nord-Koreas leder i sving med skarpskytterrifle får våpenekspert Finn Lium til å klø seg i hodet.

 KCNA VIA KNS / AFP / NTB
PROPAGANDA: Her tester Nord-Koreas president en skarpskytterrifle. Det er ikke klart når bildet er fra, men det er frigjort av det Nord-Koreanske nyhetsbyrået KCNA 13. mai i år. Foto: KCNA VIA KNS / AFP / NTB

Publisert 18.05.2024 15:50

Det er på bilder frigjort av det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA 13. mai, at Nord-Koreas leder tilsynelatende treffer blink med en rifle – fem ganger på rad.

Finn Lium er norgesmester og kongepokalvinner i elgbaneskyting, som går ut på å treffe en bevegelig elgfigur på 100 meters avstand.

Han mener det er en teoretisk mulighet for at Jong-un treffer blinken.

– Du ser her at han bruker en tofot. Det kaller vi å skyte i benk, og da er ikke grepet her helt «gærent», sier Lium.

Han understreker at vi ikke vet hva som er avstanden Jong-un har til blinken.

– Det er ikke vanlig å skyte sånne samlinger med fem skudd midt i, men det er ikke umulig, sier Lium som selv har skutt slike samlinger. 

Et hull i historien

Han forteller at det vanligste grepet når man skyter slik er å ha venstre hånd åpen, slik at man kan hvile albuen i venstre håndflate.

– Men det kan hende at han Kim foretrekker å skyte på en annen måte, og her er det individuelle forskjeller mellom skyttere. 

 Privat.
NORGESMESTER: Finn Lium er norgesmester og kongepokalvinner i elgbaneskyting. Foto: Privat.

Det er likevel én ting som får Lium til å stusse.

– Det er noe her som gjør dette tvilsomt: Hullet lengst til venstre i samlingen på målskiva er langt større enn de andre fem. Det ser rart ut. Hullet nedenfor er jo hvit i midten. Det kan tyde på at det er skutt på målskiva med flere typer våpen, sier norgesmesteren.

FULL TREFF?: Det er denne målskiva som får den erfarne skytteren til å stusse. Foto: Korean Central News Agency (KCNA)
FULL TREFF?: Det er denne målskiva som får den erfarne skytteren til å stusse. Foto: Korean Central News Agency (KCNA)

Skytteren fra Tynset forteller at han har sett flere tusen slike beskutte målskiver.

Våpeneksport

Men hvorfor sender Nord-Korea ut disse bildene til verden?

Nord-Korea-ekspert Vladimir Tikhonov mener å se at bilder som skal framheve diktaturets våpenindustri kommer stadig hyppigere.

– Disse besøkene til forsvarsbedrifter er ganske vanlige, men vi ser at dette legges noe mer på vekt på nå, sier Tikhonov til TV 2 på telefon fra Seoul i Sør-Korea. 

 UIO
FØLGER MED: Vladimir Tikhonov er professor i Nord-Korea-studier på Universitetet i Oslo, og følger utviklingen i landet tett.. Foto: UIO

Han har en klar analyse om hvorfor.

– Dette er for å vise fram Nord-Koreas kapasitet til å produsere våpen, og gir et signal til utenlandske markeder om at dette er noe ledelsen i landet vil satse på, og eksportere mer av, sier Tikhonov som er professor i Nord-Korea-studier ved Universitetet i Oslo.

Eksport av våpen fra Nord-Korea vil være et brudd på en FN-resolusjon som forbyr nordkoreanerne å importere eller eksportere våpen.

Men ifølge Tikhonov eksporterer Nord-Korea våpen til en rekke land, som Russland. De skulle også gjerne eksportert mer til land i Midtøsten, som for eksempel Syria. 

Dette betyr skinnjakken

Han har også bitt seg merke i bekledningen til den nordkoreanske diktatoren. 

 Korean Central News Agency (KCNA)
BRYTER MED NORMENE: Ifølge Nord-Korea-eksperten er ikke valget av jakke tilfeldig. Foto: Korean Central News Agency (KCNA)

– Her går han i skinnjakke, selv om regelen egentlig er at det er uniform eller dress som gjelder. Her bryter han med sin far og viser at reglene gjelder ikke for ham.

– Det er en maktdemonstrasjon, legger Tikhonov til.

Read Entire Article