Neppe en brannfakkel

1 month ago 32



Publisert: 24.07.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Siviløkonom og tidligere leder i Norges Bonde- og Småbrukarlag, Anders Nordstad, skriver i Aftenposten 21. juli at de tre dagligvarekjedene har fått for mye makt.

Han lanserer et forslag til å ta denne makten tilbake på vegne av bøndene og forbrukerne. Hva forbrukerne skulle tjene på at bøndene får mer makt, kommer ikke frem av teksten, så det får bli en annen diskusjon.

Nordstad foreslår å bryte de tre dagligvarekjedenes makt ved å pålegge dem å åpne strukturene sine, altså å distribuere varer til de som ønsker det: «Dersom de tre aktørene i matmarkedet blir tvunget til å tilby infrastrukturen sin (logistikk) til alle, vil dette bidra til å redusere makten deres, samtidig som det vil åpne for mer innovasjon, større mangfold og høyere kvalitet til glede for vanlige folk. Dagligvarekjedene vil selvsagt ikke gjøre dette frivillig, så her må politikerne våre på banen.»

Jeg vet ikke om dette er en brannfakkel for andre enn Nordstad, men de tre dagligvarekjedene han snakker om, gjør allerede dette og det helt frivillig. Det er tre store kjeder i Norge som til sammen har 95 prosent av markedet. De har ikke 100 prosent av markedet. Den største aktøren de tre ikke kontrollerer, heter Bunnpris.

Vi har brukt logistikken til andre i snart 60 år. I nyere tid har vi både vært kunde hos Reitan Distribusjon og hos Norgesgruppen, og vi har forhandlet med Coop også. Ingen steder har vi møtt en stengt dør. Tvert imot har de alle tre strukket seg langt for å få oss eller for å beholde oss som kunde. Noe annet ville da også være særdeles merkelig.

Nordstad ønsker seg videre at politikerne skal begrense kjedenes bruk av egne merkevarer, fordi: «Dette vil bidra til å øke lønnsomheten i produksjonsleddet.» Jo da, den tidligere lederen i Småbrukarlaget er ærlig på hva som er målet.

Christian Lykke
Kjøpmann og største eier av dagligvarekjeden Bunnpris

Read Entire Article