Nei, vi klapper ikke kriminelle på skulderen

4 days ago 16



I et flammende innlegg påstår Theodor Johannes Antonsen, styremedlem i Kristiansand FpU, at KrFU «klapper kriminelle ungdommer på skulderen».

KrFU og FpU har vidt forskjellige løsninger på hvordan man skal håndtere ungdomskriminalitet. Foto: Tormod Flem Vegge

Det er et drøyt angrep – og først og fremst et angrep på alle de som hver dag jobber for å gi ungdom i Kristiansand en trygg og verdig oppvekst.

Antonsen foreslår strengere straffer, lavere kriminell lavalder og egne ungdomsfengsler som «løsningen». Jeg spør: Løsning på hva? På utrygghet? På ungdom som sliter? Eller på en politisk virkelighet hvor det viktigste er å «virke streng» fremfor å faktisk være effektiv?

FpU vil fengsle ungdom. Jeg vil gi dem fremtid.

La oss snakke fakta. Politiets egne tall viser en økning i ungdomskriminalitet i Kristiansand, det er riktig. Men dette er barn vi snakker om – barn som ofte selv er ofre. I rapporten «De er våre barn» fra Justis- og beredskapsdepartementet, trekkes det frem at over 90 % av barn under 15 år som begår alvorlig kriminalitet, har langvarig erfaring med omsorgssvikt, vold og rus i hjemmet .

Knut Foto: Privat

Knut Andreas Jensen

Leder i Kristiansand KrFU, 1. nestleder i Agder KrFU og leder i Ungdom og Fritid Agder

Det er ikke tilfeldig at mange av de samme ungdommene vi ser i kriminalstatistikkene, også er dem som faller utenfor skole og fritid. Når vi kutter i fritidsklubber og fritidstilbud, kutter vi faktisk i trygghet.

FpU vil bygge ungdomsfengsler. Jeg vil bygge relasjoner.

I ferske høringsinnspill fra Ungdom og Fritid peker de på hvordan stabile voksne og lavterskeltilbud som fritidsklubber er blant de mest treffsikre tiltakene for å hindre rekruttering til kriminalitet . Dette er ikke synsing – det er kunnskapsbasert politikk. Carmen Villa, forsker ved University of Warwick, har i sin studie vist at tilgang til organiserte fritidsaktiviteter reduserer risikoen for kriminalitet med over 20 % blant utsatte unge .

Men Antonsen fnyser av fritidsklubber og spør hånlig om «biljardbord og pizza» skal hindre vold. Mitt svar er: Ja, det kan de. Ikke fordi pizzaen har magiske evner, men fordi den representerer et sted der ungdom blir sett, møtt, og inkludert – ofte for første gang.

FpU etterlyser «nulltoleranse». Men vi vet at nulltoleranse ofte betyr null tillit, null forståelse og null resultater. Tallene er tydelige: De ungdommene som fengsles i tidlig alder, havner oftere tilbake i kriminalitet. Det er ikke tøff kjærlighet – det er bare dårlig politikk.

Vi i KrFU tør å se det lange bildet. Vi forstår at trygghet ikke kommer med batong og håndjern, men gjennom fellesskap og forebygging. Når en ungdom velger bort rus og vold fordi de har funnet et miljø hvor de blir verdsatt – da har vi skapt trygghet.

Dette handler ikke om ideologi alene. Det handler om hva som faktisk virker. Barnevernspedagoger, politi, forskere og ungdom selv sier det samme: Relasjoner redder liv. Ikke trusler. Ikke straff. Relasjoner.

Så nei, vi klapper ikke kriminelle på skulderen. Vi bygger dem opp slik at de ikke lenger trenger å slåss for å bli sett. Det er kanskje ikke like populistisk. Men det virker.

En lovfesting av fritidsklubber i alle kommuner er det Kristiansand, og Norge trenger nå.

Vil senke den kriminelle lavalderen til 13 år

Barn hører ikke hjemme i fengsel

Åpen

Read Entire Article