NAV-skandalen til Høyesterett

1 day ago 2



Ny vending i NAV-skandalen:

– Vi anker til Høyesterett, bekrefter advokat Roy Arteid. Om saken slipper gjennom Høyesteretts nåløye, kan det få stor betydning for tusenvis av ofre.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
HØYESTERETT NESTE: Advokat Roy Andre Håkonsen Arteid er optimist og mener det er gode muligheter for at Høyesterett tar inn saken til behandling. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 19.11.2024 17:50

NAV-skandalen kan ta en ny vending, etter at tre saksøkere tapte saken mot staten i Borgarting lagmannsrett i slutten av oktober.

– Den vil bli anket til Høyesterett. Vi er i ferd med å ferdigstille anken. Den vil trolig gå ut i begynnelsen av neste uke, opplyser advokat Roy Andre Håkonsen Arteid til TV 2.

Høyesteretts hovedoppgave er gjennom sine avgjørelser å bidra til rettsavklaring og rettsutvikling. Det er Høyesteretts ankeutvalg som avgjør om anken kan fremmes.

Regjeringsadvokaten opplyser til TV 2 at de så langt ikke har mottatt en anke.

Viktig for tusenvis av trygdemottakere

Flere tusen trygdemottakere som tok med seg norske trygdeytelser til utlandet, ble feilbehandlet av Nav. Mange ble også idømt fengselsstraff. Årsaken var at Nav har feiltolket EØS-reglene. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
OPTIMIST: Roy Andre Håkonsen Arteid er spent på om Høyesterett vil ta saken inn til behandling, basert på behovet for en prinsipiell rettsavklaring. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Fakta trygdeskandalen:

Trygdeskandalen, også kalt Nav-skandalen, ble offentlig kjent i 2019.

7510 personer er hittil identifisert som berørt av EØS-feilen, ifølge NAV. De berørte er rammet i ulik grad.

Blant annet ble 86 personer uriktig dømt for trygdesvindel. 793 personer fikk uberettiget tilbakebetalingskrav fra NAV.

Feilen skyldtes at Stortinget, domstolene og forvaltningen tolket EØS-regelverket feil.

Saken gjaldt personer som hadde mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller pleiepenger mens de oppholdt seg i andre land i EØS-området.

NAV stilte krav om at mottakere av disse ytelsene måtte oppholde seg på norsk jord. Dette var i strid med EØS-avtalen som slår fast at det er fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft i EØS.

Reglene har vært tolket feil siden 1994.

Det ble i november 2019 nedsatt et granskingsutvalg under ledelse av professor Finn Arnesen.

Granskingsutvalget la 4. august 2020 overleverte sin sluttrapport kalt «Blindsonen» til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Rapporten viste at det hadde skjedd en systemisk svikt ved behandlingen av regler og enkeltsaker.

Håper på Høyesterett

– Lagmannsretten gir flere steder i dommen uttrykk for at det er behov for en rettsavklaring, og jeg er derfor optimist og tror Høyesterett slipper saken igjennom, sier Arteid.

Han forklarer at retten var delt i et mindretall og et flertall knyttet til om NAV-skandalen omfatter brudd på menneskerettighetene. Han henviser til artikkel 3, og at «enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet».

Advokat Arteid jobber pro bono, det vil si at han jobber gratis dersom klientene ikke vinner frem.

– Ja, men dette er en sak som betyr mye for mange. Et gruppesøksmål er foreløpig stilt i bero, forklarer han. 

Resultatet i Høyesterett vil være retningsgivende for et gruppesøksmål mot staten som ifølge advokaten kan omfatte inntil ti tusen personer.

Arteid peker på at det er dissens på flere punkter i dommen fra lagmannsretten, men mener retten etter deres syn i stor grad har fulgt statens argumenter, og ikke har vurdert tilstrekkelig om de ansvarlige har opptrådt forsettlig eller grovt uaktsomt.

Ble feilaktig fengslet

I lagmannsretten representerte Arteid tre klienter, to av disse har sonet fengselsstraff for trygdesvindel.

Marianne Evensen og Rune Halseth er to av de som går til sak mot staten. Begge mener staten har utbetalt for lite i oppreisning.

 Kristin Grønning / TV 2
SONET FENGSEL: Nav-dømte Rune Halseth og Marianne Evensen måtte begge sone fengsel. Foto: Kristin Grønning / TV 2

To av tre saksøkere fra lagmannsretten fikk medhold av tingretten på det første av disse tre punktene. Men de var ikke fornøyd med summen.

Saksøkerne fremmet krav om høyere oppreisning etter fengselsstraff som følge av justismord.

De krevde oppreisning etter skadeerstatningsloven og oppreisning som følge av påstått menneskerettighetsbrudd. 

Pilotsak

– Lagmannsretten argumenterer for at myndighetenes opptreden i NAV-saken ikke kan utgjøre grov uaktsomhet på noen måte som gir NAV-ofrene noen rett til reell oppreisning, skrev Arteid i en uttalelse til NTB etter at dommen falt i oktober.

Siden saken er en pilotsak for et senere gruppesøksmål betyr avslaget at titusener av ofre i samme situasjon har blitt fratatt sine rettigheter, skrev advokaten i sin uttalelse da.

Read Entire Article