Næringstopp John Anders Røse siktet for snikfilming på bad

2 weeks ago 10



Daglig leder John Anders Røse (37) i Maritimt Forum, som er gift med KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse, skal ha plassert et kamera på et bad og i skjul filmet en journalist og tre andre under Arendalsuka.

 Stortinget
TOPPLEDER: John Anders Røse, her på høring i Stortingets utenriks- og forsvarskomite i april i år på vegne av Maritimt Forum. Foto: Stortinget

Publisert 31.08.2024 12:15 Sist oppdatert 3 minutter siden

– Min klient oppdaget kameraet og anmeldte det, forteller bistandsadvokat Cecilie Nakstad til TV 2.

Hun representerer journalisten, som er ansatt i Dagens Næringsliv og var i Arendal for å dekke den årlige politiske festivalen Arendalsuka i begynnelsen av august.

Fra mandag 12. til onsdag 14. august bodde journalisten i en bolig i Arendal sentrum sammen med daglig leder John Anders Røse i næringslivsorganisasjonen Maritimt Forum.

I boligen bodde også to ansatte i en annen næringslivsorganisasjon, samt en tredje person. 

– Han er innstilt på å samarbeide med politiet, for å kunne avklare alle aspekter i saken, herunder legge alle kortene på bordet og erkjenne de faktiske forhold. Min klient er først og fremst svært lei seg og skamfull over saken, og ønsker å bidra til en rask, ryddig og rettferdig avklaring i rettssystemet av hensyn til de som er berørt. Han føler stor medfølelse overfor de som er berørt, og ønsker selvsagt saken ugjort. Min klient er sykemeldt og går for tiden til behandling, skriver Røses advokat Alexander Nyheim Jenssen i en SMS til TV 2.

Røse er nå siktet av Agder politidistrikt for seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd etter straffelovens paragraf 298. Tre personer har status som fornærmet i saken, opplyser bistandsadvokat Nakstad.

De tre fornærmede har sammen anmeldt Røse, får TV 2 opplyst.

KrF-par

Røse ble ansatt som leder for Maritimt Forum i april i år. Maritimt Forum er en interesseorganisasjon med over 700 medlemsbedrifter, deriblant Kongsberg-Gruppen, NHO Sjøfart, DNV og Norges Rederiforbund.

Røse har siden 2017 vært gift med Kristelig Folkepartis nestleder Ida Lindtveit Røse.

– Den siste tiden har jeg og min familie stått i en dyp krise som følge av min manns handlinger. Som alle forstår er dette en svært krevende sak for oss som familie. Det han har gjort er alvorlig og for meg uforståelig. Dette kom som et sjokk for meg. Jeg har vært helt uvitende og er selv rammet av dette, skriver Ida Lindtveit Røse i en uttalelse til TV 2.

– Jeg føler dypt med andre som er rammet av det han har gjort og forventer at han samarbeider med politiet slik han har sagt. Dette er en svært krevende sak for meg personlig. Min manns handlinger har ikke noe med mine verv og virke som politiker å gjøre. Jeg ber om forståelse for behovet for ro i en svært vanskelig situasjon, der vi også skal ivareta våre barn, skriver hun videre.

Han har også selv tidligere vært ansatt som rådgiver for KrFs stortingsgruppe, vært vararepresentant til Stortinget fra Akershus i perioden 2009-2013. 

Ved kommunevalget i fjor stod på han listen til Nordre Follo KrF, og ledet frem til februar KrFs lokallag i kommunen.

 Aage Aune / TV 2
DRAMATISK: Leder Dag-Inge Ulstein og nestleder Ida Lindtveit Røse på pressekonferansen torsdag forrige uke, minutter etter at Olaug Bollestad trakk seg som partileder. Foto: Aage Aune / TV 2

Kamera i en høyttaler

Etter det TV 2 får opplyst skal snikfilmingen ha skjedd ved bruk av en høyttaler med et innebygget kamera, som ble plassert i en hylle på badet i boligen. 

De fornærmede skal ha reagert på oppførselen til Røse og deretter ha oppdaget hva slags utstyr som faktisk stod på badet.

– Han fattet mistanke om en tilsynelatende uskyldig bærbar høyttaler, gjorde noen kjappe undersøkelser og fant ut at høyttaleren egentlig var et spionkamera, skriver sjefredaktør Janne Johannessen om sin journalist i en kommentar på Dagens Næringsliv fredag.

Kameraet skal, ifølge TV 2s opplysninger, også ha inneholdt materiale som går flere år tilbake i tid.

– Politiet har foretatt flere beslag, men jeg ønsker ikke å utdype hva dette er, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt til TV 2.

Vil avklare omfang

Det var NRK som først omtalte saken. 

– Jeg håper saken kan bli prioritert av politiet og at de raskt får kartlagt alt som befinner seg på det kameraet slik at de kan se hvor stort omfanget er, både i forhold til min klient, men også med tanke på andre potensielle fornærmede, sier Nakstad.

Maktdrama i KrF

Etter det TV 2 får opplyst ble snikfilmingen avdekket onsdag 12. august, dagen før partilederdebatten i Arendal der nestleder Dag-Inge Ulstein måtte steppe inn for Olaug Bollestad, som var sykmeldt. 

Siden den gang har Kristelig Folkeparti vært i kontinuerlig krise. Torsdag 22. august trakk Bollestad seg som partileder.

    Ida Lindtveit Røse er nestleder i KrF. Hun er av mange pekt på som en av de mest aktuelle kandidatene til å bli valgt som partileder på partiets ekstraordinære landsmøte i januar, etter at Olaug Bollestad trakk seg torsdag forrige uke etter langvarig press. 

    Bollestad har anklaget begge sine to nestledere, Ida Lindtveit Røse og Dag-Inge Ulstein, for å ha presset henne som partileder på grunn av anklager om kritikkverdig lederstil.

    Ida Lindtveit Røse er i dag fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse i Akershus fylkeskommune. 

    I 2020 ble hun historiens yngste statsråd i Norge da hun som 27-åring fungerte som barne- og familieminister i to og en halv måned.

Ikke avhørt

Politiet i Agder sier til TV 2 at etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase.

– I tillegg til avhør av siktede og fornærmede vil det være naturlig å foreta tekniske undersøkelser, og dette arbeidet pågår. Politiet er helt i starten av etterforskningen. Av etterforskningsmessige hensyn kan jeg ikke gi ytterligere opplysninger på nåværende tidspunkt, sier påtaleleder Skaar, og legger til:

– Siktede er ikke formelt avhørt og har derfor heller ikke tatt stilling til straffskyld. Når avhør vil bli foretatt, må vi komme tilbake til, sier han.

TV 2 har også vært i kontakt med styreleder Even Aas i Maritimt Forum.

– Vi har også et personalansvar for vedkommende, og vi behandler dette som en personalsak. Ytterligere kan jeg ikke si som arbeidsgiver, sier Aas.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide er i dag daglig leder for Rederiforbundet og sitter som styremedlem i Maritimt Forum. Han vil ikke kommentere saken utover å vise til styreleder Aas.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med KrFs fungerende partileder Dag-Inge Ulstein, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Read Entire Article