Kolstad-trener Christian Berge mener praksisen som gjorde at han sluttet som landslagssjef må endres. Håndballpresidenten har ingen plan om det.
Anne-Marit Dahl
Publisert: 26.01.2025 12:37
– Jeg savner utviklingstanken, sier Christian Berge.
Nå som Norge har mislyktes med å ta seg til kvartfinale i VM på hjemmebane, tar han opp temaet igjen på spørsmål fra Adresseavisen:
– Bør det blir en debatt om hvordan landslagssjefen jobber?
– Ja, soleklart.
Krever øving
Det Berge reagerer på, og som gjorde at han sluttet som landslagssjef for tre år siden, er at man ikke kan kombinere en trenerjobb for landslaget med å være klubbtrener.
– Det er sånn at du er nødt til å øve for å være god. Vi krever av våre spillere at de skal være forberedte og klare. Så møter du landslaget som trener fire ganger i året hvor du skal være på topp uten å ha fått øvd, sier Berge.
Les også
Kolstad-stjernen med klar beskjed: -Langt under pari
Han har imidlertid liten tro på at Norges Håndballforbund vil skifte mening.
– Det var ikke mulig da jeg tok det opp, sier Berge.
Berge understreker at noen har suksess med å kun trene landslaget, som for eksempel Thorir Hergeirsson og danskenes Nicolaj Jakobsen.
Men:
– Jeg savnet utviklingstanken. Det var vanskelig å ta steg framover, fordi man måtte hele tida pusse på grunnmuren, sier han om tida som landslagssjef.
Derfor valgte Berge å bli Kolstad-trener etter åtte år med landslaget.
– Jeg følte at deres (håndballforbundets) argument var at det var mer enn nok jobb å være landslagstrener, og det må en omstrukturering til hvis man skal endre dette. Og så var argumentet at det har vært sånn før og at det har lyktes.
Han tilføyer:
– Det er marginalt det vi holder med, og du må få så mange av marginene som mulig over på din side. Jeg tenker det å er lurt å ha øvd litt før du skal i mesterskap. Man burde hatt muligheten til å vurdere det i hvertfall, sier Berge.
– Ikke oppe til debatt
Håndballpresident Kåre Geir Lio sier at landslagstrenerne til Norge har alle muligheter til å øve i klubb, men ikke som betalt klubbtrener.
Les også
Babynyhet: - Det var sikkert noen som ble litt sjokkert
– Det ønsker vi ikke for seniortrenerne på dame- og herresiden, sier Lio.
– Hva er argumentene for det?
– Sånn som vi organiserer landslagstrenerrollen, så er det en trenerrolle som gjelder hele linja av toppidrett med rekruttlag og juniorlag. Han skal ha en finger med i talentarbeidet. Det er en stilling som forholder seg til omverden: Støttespillere, sponsorer, marked, samfunn og mediene. Det mener vi er nok. Han skal også bruke tid på spillerne der de er i klubb for å håndtere ulike behov hos hver enkelt, sier Lio.
– Er det aktuelt å omorganisere?
– Vi har ikke hatt det oppe til debatt. Det er ingenting som er spikret i stein, men sånn som situasjonen er nå, så er dette noe styret, administrasjonen og fagavdelingen er enig om. Nå kommer det en ny landslagskoordinator-stilling, og da vil noen av de administrative oppgavene bli lagt der. Det er et ønske om at trenerne skal få mer tid til sport, men ikke annen sport enn landslag.
Peker på annen utfordring
Søndag kveld leder Jonas Wille Norge mot Sverige i det som blir begge lags siste kamp i VM. Landslagssjefen sier han ikke kjenner noe behov for å trene et klubblag ved siden av landslaget. Sveriges trener, Michael Apelgren, trener til daglig Champions League-laget Pick Szeged.
– Jeg kjenner ikke på det foreløpig, men det kan hende at jeg ser annerledes på det senere. Før jeg fikk denne jobben, hadde jeg vært på golvet nesten hver dag i 21–22 år. Jeg syns det har vært et fint brudd i en hverdag hvor man kan jobbe på en annen måte, sier han.
Han peker på en annen utfordring som landslagssjef.
– Utfordringen er at man har kort tid med spillerne, men sånn er det for alle.
Mellom samlinger og mesterskap beskriver Wille arbeidsdagen sin slik:
– Man er ikke så mye trener, men mer en prosjektleder og observatør.
– Bør dette bli et tema når VM skal evalueres?
– Nei, det tror jeg ikke.